Υποχώρησαν σημαντικά τον Απρίλιο οι προσδοκίες των καταναλωτών για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη, ενισχύοντας την πεποίθηση ότι θα κλείσει ο νέος κύκλος αύξησης των επιτοκίων το καλοκαίρι, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Οι προσδοκίες για τους επόμενους 12 μήνες μειώθηκαν στο 4,1% από 5% τον Μάρτιο, ανακοίνωσε την Τρίτη η ΕΚΤ στη μηνιαία έρευνά της. Για τα τρία επόμενα χρόνια, υποχώρησαν στο 2,5% από 2,9% — κινούμενοι προς τον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%.

Επιβράδυνση

Τα πρόσφατα αποτελέσματα της δημοσκόπησης δείχνουν τον ασταθή χαρακτήρα της υποχώρησης του πληθωρισμού, ο οποίος σημείωσε ρεκόρ ανόδου πέρυσι. Η έρευνα του Μαρτίου αποκάλυψε μια «σημαντική» άνοδο στις προσδοκίες για πτώση των τιμών.

Οι δείκτες έκτοτε έχουν αποδειχθεί πιο ενθαρρυντικοί. Ο ίδιος ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε στο 6,1% τον Μάιο και ένα επιμέρους στοιχείο όπως η ενέργεια, αποδυναμώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο, στο 5,3%. Η έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό για το επόμενο έτος έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2020.

Καθώς η ΕΚΤ αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια την επόμενη εβδομάδα, η έρευνα θα τροφοδοτήσει τη συζήτηση σχετικά με το πόσο καιρό πρέπει να αυξηθεί το κόστος δανεισμού για να διασφαλιστεί ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον στόχο. Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Μπόρις Βούιτσιτς δήλωσε στο Bloomberg αυτή την εβδομάδα ότι οι κίνδυνοι αύξησης των τιμών παραμένουν.

Οι επενδυτές και οι περισσότεροι οικονομολόγοι αναμένουν δύο ακόμη αυξήσεις, στο ανώτατο όριο του 3,75%. Η Πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε τη Δευτέρα ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν περαιτέρω για να περιορίσουν την αύξηση των τιμών, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν «καθαρά στοιχεία» ότι ο υποκείμενος πληθωρισμός έχει κορυφωθεί.

Προειδοποιήσεις

Ωστόσο, ο Klaas Knot — ο οποίος είναι επικεφαλής της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας και συγκαταλέγεται στα «γεράκια» του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ — προειδοποίησε νωρίτερα την Τρίτη ότι η ευρωζώνη παρατηρεί πλέον δευτερογενείς επιπτώσεις από το υψηλότερο ενεργειακό κόστος, πράγμα που σημαίνει ότι θα είναι πιο δύσκολο να επιτευχθεί σύντομα μείωση των τιμών καταναλωτή.