Αυξήσεις σε 600.000 δημόσιους υπαλλήλους με την ψήφιση του νέου μισθολογίου, αλλά και επιβράβευση της αποδοτικότητας και των θέσεων ευθύνης, περιλαμβάνει η ατζέντα της επόμενης κυβέρνησης της Ν.Δ.

Η ψήφιση του νέου μισθολογίου, που αποτελεί την πρώτιστη προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης, εφόσον εκλεγεί αυτοδύναμη η Ν.Δ., σχεδιάζεται μέσα στο καλοκαίρι του 2023, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες επεξεργασίες για την καθολική εφαρμογή του από την 1η Ιανουαρίου του 2024. Με το νέο μισθολόγιο θα «ξεπαγώσουν» επιτέλους οι καθηλωμένοι επί 15ετία μισθοί. Στόχος είναι η καθολική αύξηση κατά 25% σε βάθος τετραετίας.

12_2
Παράλληλα, θα χορηγηθεί επίδομα στους γονείς με ένα παιδί 70 ευρώ, για δύο παιδιά 120 ευρώ και 170 ευρώ για τρία παιδιά, ενώ για τα τέσσερα παιδιά το επίδομα θα ανέλθει στα 220 ευρώ μηνιαίως! Το κόστος των αυξήσεων στους δημόσιους υπαλλήλους και της χορήγησης στοχευμένων επιδομάτων θα αγγίξει τα 500-600 εκατομμύρια ευρώ.

Στην Έκθεση της Κομισιόν, που δημοσιοποιήθηκε χθες, αναγνωρίζεται η προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της Δημόσιας Διοίκησης, με ιδιαίτερη έμφαση στη βελτίωση των ψηφιακών υπηρεσιών της, για την επίτευξη των στόχων του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Επιβράβευση με κίνητρα

Συγκεκριμένα, οι δημόσιοι υπάλληλοι που εμπλέκονται στην υλοποίηση του ετήσιου σχεδίου δράσης των υπουργείων θα επιβραβευθούν με την παροχή κινήτρων, με μπόνους που δεν μπορεί όμως να ξεπερνά το 15% των συνολικού βασικού μισθού τους. Αποτελεί παρελθόν η ισοπεδωτική αντιμετώπιση των υπαλλήλων που έχουν διάθεση και μέχρι σήμερα έχουν αντικίνητρα για την προσφορά τους.

Οι στοχευμένες οικονομικές παροχές συνδέονται με την υλοποίηση των έργων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ένας από τους στόχους είναι και η επιμόρφωση 250.000 δημόσιων υπαλλήλων για την απόκτηση επιπλέον δεξιοτήτων από το Εθνικό Κέντρο Επιμόρφωσης Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ), σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο καταρτίστηκε επί υπουργίας Μάκη Βορίδη.

Πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο που σκοπό έχει να αναμορφώσει το Δημόσιο και να μετεκπαιδεύσει σταδιακά τους 600.000 δημόσιους υπαλλήλους.

Τα σχέδια δράσης κάθε υπουργείου, με στοχοθεσία ανά διεύθυνση και τμήμα, υποβάλλονται και εγκρίνονται κάθε Δεκέμβριο από το υπουργικό συμβούλιο, με εισήγηση του υπουργού Εσωτερικών, που εγκρίνει τον αριθμό των ποσοτικών στόχων ανά υπηρεσία, καθώς και τον αριθμό των υπαλλήλων, και του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος εγκρίνει τη δαπάνη που προκαλείται σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού και αποκαλείται «κίνητρο επίτευξης δημοσιονομικών στόχων».

Σε πρώτο στάδιο εντάσσουν στο σύστημα της έξτρα αμοιβής τρεις κατηγορίες υπαλλήλων: τους πολιτικούς υπαλλήλους και το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, τους υπαλλήλους που εμπλέκονται άμεσα καθώς και τους δικαστικούς υπαλλήλους για την επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης, εφόσον υλοποιούν συγκεκριμένους στόχους των δικαστηρίων και των εισαγγελιών όπου εμπλέκονται άμεσα με την υλοποίηση των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 8/6