Με διψήφια άνοδο «καλπάζουν» οι τιμές των ενοικίων για διαμερίσματα στην Ελλάδα, μετατρέποντας το στεγαστικό σε μεγάλο πρόβλημα, κυρίως για τα χαμηλόμισθα νοικοκυριά.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, οι τιμές καταγράφουν άλμα 14,5% στο πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, όταν πέρυσι στο σύνολο του έτους είχε προηγηθεί ράλι 11,7% και το 2021 άνοδος 7,6%. Παρά τις υψηλές τιμές, ωστόσο, άλλη έρευνα δείχνει ότι τα διαμερίσματα νοικιάζονται το πολύ σε 1,5-3 μήνες, από τη στιγμή της ανάρτησης της αγγελίας. «Πρωταθλήτρια» στην άνοδο των τιμών, σύμφωνα με την ΤτΕ, αναδεικνύεται η Αθήνα με +16,5% και ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με αυξήσεις 16,1%, ενώ συνολικά στα αστικά κέντρα οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν κατά μέσον όρο με ρυθμό 14,7%.

Για το σύνολο του 2022, η αύξηση των τιμών στις ίδιες περιοχές, σε σχέση με το 2021, ήταν για την Αθήνα στο 13,7%, για τη Θεσσαλονίκη στο 12,5%, στις άλλες μεγάλες πόλεις έτρεξαν με ρυθμό 10,6%, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας κινήθηκαν ανοδικά κατά 7,9%.

Στροφή στα...προσιτά 

Φαινομενικά παράδοξο στοιχείο της έρευνας: τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν τα παλαιότερα διαμερίσματα, καθώς η ζήτηση παραμένει ισχυρή και λόγω των πιο «ανεκτών» τιμών στρέφονται σε αυτά. Πιο αναλυτικά, η αύξηση των τιμών το α' τρίμηνο του 2023 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022 ήταν 12,8% για τα νέα διαμερίσματα, δηλαδή ηλικίας έως 5 ετών, και 15,6% για τα παλαιά, δηλαδή σε διαμερίσματα ηλικίας άνω των 5 ετών. Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία για το 2022, ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των τιμών για τα νέα διαμερίσματα ήταν 12,2%, έναντι αύξησης 8,2% το 2021, ενώ ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης για τα παλαιά διαμερίσματα ήταν 11,3% το 2022, έναντι αύξησης 7,2% το 2021.

«Υπάρχουν δύο αντίρροπες δυνάμεις στην αγορά. Η ανοδική είναι η επαναφορά από τη βαθιά διόρθωση της προηγούμενης δεκαετίας, όταν είχαν πέσει οι τιμές των ακινήτων κατά 60%. Η καθοδική είναι η άνοδος του κόστους χρήματος. Στην Ελλάδα επικρατεί η ανοδική και μέσα στην πενταετία θα αυξηθούν κι άλλο οι τιμές. Υπάρχει, μάλιστα, πρόβλεψη για αύξηση τιμών από 50% έως διπλασιασμό μέχρι το 2028», τονίζει στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ» ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Μεσιτών και αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αττικής, Κοσμάς Θεοδωρίδης.


Ανά περιοχή

Το Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας συγκεντρώνει υψηλό αγοραστικό ενδιαφέρον και οι μέσες τιμές πώλησης ενός διαμερίσματος ξεπερνούν τα 3.500 €/τ.μ. και οι μέση τιμή ενοικίασης τα 12 €/τ.μ.

Στα βόρεια προάστια -Κηφισιά, Εκάλη, Φιλοθέη, Αγία Παρασκευή, Ψυχικό- η μέση τιμή πώλησης αγγίζει τα 2.900 €/τ.μ., ενώ για ενοικίαση ξεπερνά τα 10 €/τ.μ.

Στην ίδια, περίπου, κατηγορία τιμών συγκαταλέγονται και τα διαμερίσματα των νότιων προαστίων, ενώ τα τελευταία χρόνια κερδίζουν έδαφος τα δυτικά προάστια, με μέση τιμή πώλησης τα 1.800 €/τ.μ. και ενοικίασης 8,3 €/τ.μ.

Στη Θεσσαλονίκη, τα σπίτια πωλούνται από 1.800 έως 1.900 €/τ.μ. ή ενοικιάζονται σε τιμή που ξεπερνά τα 8,75 €/τ.μ.

 Ακριβές στα ενοίκια είναι οι «φοιτητουπόλεις»: στην Πάτρα ο μέσος όρος ξεπερνά τα 5 €/τ.μ., στο Ηράκλειο της Κρήτης κυμαίνεται από 6 έως 8 €/τ.μ., στη Λάρισα τουλάχιστα 6 €/τ.μ., στα Ιωάννινα από 5 έως 7 €/τ.μ.

Δεν προλαβαίνουν καν να...αναρτήσουν την αγγελία

Με κλειστά περισσότερα από 200.000 σπίτια σε ολόκληρη την Ελλάδα (κάποια χρήζουν σοβαρής ανακαίνισης, κάποια αποτελούν μήλον της έριδος για τους κληρονόμους, άλλα είναι χρεωμένα και έχουν «περάσει» στα funds, τα οποία περιμένουν περαιτέρω άνοδο των τιμών για να τα διαθέσουν στην αγορά), όσο υψηλές και αν είναι οι τιμές, τα διαμερίσματα προς ενοικίαση γίνονται ανάρπαστα: ένα διαμέρισμα στην Αττική δεν μένει ξενοίκιαστο περισσότερο από 3 μήνες, από τη στιγμή που θα διατεθεί στο κοινό.

Σύμφωνα με έρευνα που έχει επεξεργαστεί το Spitogatos Insights, για το κέντρο της Αθήνας και για ένα διαμέρισμα 2 υπνοδωματίων ο χρόνος που βρίσκεται στην αγορά κατά μέσον όρο είναι 3 μήνες, ενώ στον αντίποδα τα αντίστοιχα διαμερίσματα στα δυτικά προάστια, με 1,7 μήνα κατά μέσον όρο, είναι αυτά που βρίσκουν ενοικιαστή νωρίτερα από όλες τις υπόλοιπες περιοχές της Αθήνας. Λίγο πιο ακριβά, τα διαμερίσματα των νότιων προαστίων θα περιμένουν στις αγγελίες περισσότερο χρόνο για τον νέο ενοικιαστή, αλλά και αυτά θα «φύγουν» γρήγορα: ένα διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων στα νότια προάστια απαιτεί κάτι λιγότερο από τρεις μήνες -2,9 για την ακρίβεια- προκειμένου να εκμισθωθεί, ενώ λιγότερο -2,6 μήνες- χρειάζεται για τη μίσθωση ενός διαμερίσματος με ένα υπνοδωμάτιο.

Στα βόρεια προάστια και τον Πειραιά οι απαιτούμενοι χρόνοι συμβαδίζουν, 2,6 μήνες για ένα μεγαλύτερο διαμέρισμα και 2,4-2,3 μήνες για ένα διαμέρισμα με ένα υπνοδωμάτιο.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 20/6