Κωνσταντίνος Φίλης: Ο επόμενος χειμώνας θα είναι κρίσιμος παρότι οι αποθήκες ενέργειας είναι γεμάτες - Μεγάλο τεστ το επόμενο χρονικό διάστημα μέχρι το 2026
Ο Κωνσταντίνος Φίλης, Director, Institute of Global Affairs|Assoc.Professor, American College of Greece έθιξε το ζήτημα του ανταγωνισμού στην ενέργεια
Στο πλαίσιο του 12ου Athens Energy Summit, το οποίο πραγματοποιείται σήμερα 20 και αύριο 21 Ιουνίου 2023 στο Ζάππειο Μέγαρο η πρώτη ενότητα την οποία συντόνισε η παρουσιάστρια - δημοσιογράφος του ΑΝΤ1 Ρίτσα Μπιζόγλη επικεντρώθηκε στο νέο ενεργειακό τοπίο εν μέσω γεωπολιτικών εξελίξεων.
Η συζήτηση ξεκίνησε με την τοποθέτηση της Marta Martínez Queimadelos, CEO, Cero Generation η οποία αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρχει ανεξαρτησία σε ό, τι αφορά την ενέργεια και πρόσθεσε ότι όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες κάνουν σοβαρές προσπάθειες πλέον γιαυτό.
Κατά την ίδια «αυτό που πρέπει να γίνει είναι να κάνουμε γρήγορα βήματα μπροστά. Για την Ευρώπη είναι σημαντικό να είναι ενεργειακά ανεξάρτητη και να μπορεί να δίνει φθηνή ενέργεια στους πολίτες της. Η Ελλάδα έχει όλα τα βασικά στοιχεία για να προσελκύσει επενδυτές στην ενέργεια, παρέχει ασφάλεια και ρυθμιστικό πλαίσιο. Είμαστε δύο χρόνια στη χώρα, θέλουμε να είμαστε μέρος αυτής της προσπάθειας που γίνεται για την ενεργειακή μετάβαση» σημείωσε. Η CEO της Cero Generation συμπλήρωσε, εξάλλου ότι η εταιρεία της έχει σε εξέλιξη ένα μεγάλο έργο στη Δράμα, έχει επενδύσει μέχρι τώρα 60 εκατ. Ευρώ στην Ελλάδα, ενώ τόνισε ότι θα πρέπει να γίνουν περισσότερες επενδύσεις στην Κρήτη, έναν εν εξελίξει ενεργειακό προορισμό. Ωστόσο, διατύπωσε τον σκεπτικισμό της σε σχέση με την εξαγωγή ηλιακής ενέργειας από τη Νότια στη Βόρεια Ευρώπη.
Από πλευράς του, ο Κωνσταντίνος Φίλης, Director, Institute of Global Affairs|Assoc.Professor, American College of Greece έθιξε το ζήτημα του ανταγωνισμού στην ενέργεια, ιδίως μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία: «Αυτό που συνέβη από τον Φεβρουάριο του 2022 έχει πολλές επιπτώσεις, ακόμα και στην ενέργεια. Έπεσε πολύ η ζήτηση, ξεκίνησε να γίνεται εξοικονόμηση, διαταράχθηκε η αγορά, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η ζήτηση του άνθρακα και της πυρηνικής ενέργειας. Έφερε, ωστόσο, επιτάχυνση στις ΑΠΕ» σημείωσε. Όπως, σημείωσε παρότι οι εξαγωγές από τη Ρωσία έχουν μειωθεί, οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν αυξηθεί και είναι άγνωστο το πού θα φτάσουν. «Ο επόμενος χειμώνας θα είναι κρίσιμος, θα πρέπει να είμαστε καλά προετοιμασμένοι, παρότι οι αποθήκες ενέργειας είναι γεμάτες. Θα είναι ένα μεγάλο τεστ το επόμενο χρονικό διάστημα μέχρι το 2026» υπογράμμισε ο κ. Φίλης.
Ο ίδιος, εξάλλου, έθιξε και το ρόλο της Τουρκίας στην ενεργειακή ‘’σκακιέρα’’: «Η Τουρκία παραμένει μια χώρα με ηγεμονικές τάσεις και στην ενέργεια, δεν είναι κοντά στο στόχο για ενεργειακή αυτονομία, αλλά σιγά σιγά προσθέτει και αθροίζει ενέργεια, έχει επιχειρήσει να επιβάλει τις επιθυμίες της στην περιοχή, δεν το έχει καταφέρει, όμως θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, ο Νίκος Τσάφος, Ειδικός Σύμβουλος ενέργειας του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, ανέφερε ότι το 2022 αποτέλεσε την πιο δύσκολη περίοδο της ενεργειακής κρίσης, χωρίς όμως, όπως τόνισε, να έχει εξαντληθεί η επίδρασή του στις Ευρωπαϊκές χώρες. «Το γέμισμα των αποθηκών, η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας είναι στοιχεία που μπορούν να βοηθήσουν, να είμαστε καλά προετοιμασμένοι για τον ερχόμενο χειμώνα. Τα ρίσκα, πλέον, είναι πιο διαχειρίσιμα, ενώ υπάρχει επιτάχυνση στην ενεργειακή μετάβαση: Έχουμε ώριμες, ανταγωνιστικές τεχνολογίες, με χρήση της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας, υπάρχει έκρηξη επενδύσεων και στο υδρογόνο, στα αιολικά πάρκα, επενδύσεις που χρειάζεται επιδοτήσεις» ανέφερε συνοπτικά σε σχέση με την θέση της Ελλάδα στον ενεργειακό χάρτη στην παρούσα φάση και το επόμενο χρονικό διάστημα.
Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε ότι η Κίνα έχει ηγεμονική θέση στα φωτοβολταϊκά και αναδυόμενη θέση στα αιολικά πάρκα και υπάρχει μεγάλη μάχη για το ποιος θα παράγει τα βασικά συστατικά της ενεργειακής μετάβασης. Σε αυτό το σημείο ανέφερε ότι η θέση της Ελλάδας είναι πολύ δυνατή, γιατί έχει επενδύσει στην εξοικονόμηση ενέργειας και μπορεί να διαδραματίσει ρόλο ως ενεργειακός παραγωγός. Τέλος, σε σχέση με την αποθήκευση ενέργειας, ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν τρεις διαγωνισμοί μέχρι το τέλος του έτους για μπαταρίες, ενώ εξήρε το ρόλο των ηλεκτρικών διασυνδέσεων για τις οποίες δήλωσε ότι είναι πολύ σημαντικές για να βοηθούν τις χώρες να διευκολύνουν το έργο κυκλοφορίας της ενέργειας.
Στην δική του εισήγηση, ο Αριστοτέλης Χαντάβας, Πρόεδρος, SolarPower Europe,δήλωσε ότι έχει αλλάξει πλήρως πλέον το τοπίο ευρωπαϊκά σε ό, τι αφορά τις ΑΠΕ: «Παλαιότερα προσπαθούσαμε να πείσουμε τους υπουργούς να αναγνωρίσουν τα οφέλη των ΑΠΕ, τώρα πλέον υπάρχει σημαντική πρόοδος. Φέτος εγκαταστάθηκαν 41 GW στην Ευρώπη, ενέργεια αρκετή για να ηλεκτροδοτηθουν 12 εκατ. νοικοκυριά. Από τον Μάιο του 2022 υπάρχει η Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την ηλιακή ενέργεια και αυτή είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη. Πρώτη φορά η Ευρώπη κοιτάζει όλη την αλυσίδα παραγωγής ενέργειας».
Κατά τον κ. Χαντάβα, ο στόχος μέχρι το 2030 είναι η εγκατάσταση 1 TW ηλιακής ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τα έργα σε αναμονή να είναι 15 με 20 φορές περισσότερα από το παρελθόν. «Πρέπει να βοηθήσουμε αυτές τις επενδύσεις, αλλά είναι σημαντικό να μεγαλώσουμε και τον χώρο για καινούργιες εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας, που είναι περιορισμένος σε σχέση με το ενδιαφέρον που υπάρχει. Χρειάζονται στοχευμένες επενδύσεις και ψηφιακός μετασχηματισμός, θα πρέπει να επιδοτήσουμε σε μεγαλύτερη κλίμακα προγράμματα όπως το «Εξοικονομώ», η χώρα μας θα πρέπει να γίνει από εισαγωγική, εξαγωγική σε ό, τι αφορά την ενέργεια» κατέληξε.