Όταν κάνουν «μεγάλη ζωή», η ΑΑΔΕ κρατάει σημειώσεις - Στο στόχαστρο των φοροελεγκτών οι αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα με επίδειξη πλούτου
2 δισ. € εκτιμά η ΑΑΔΕ τα έσοδα Ελλήνων από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης το 2018 - 20.000 ακίνητα που ενοικιάζονται με βραχυχρόνιες μισθώσεις χωρίς να έχουν δηλώσει το μισθωτήριο εντόπισε η εφορία
Προσοχή, κυρίες και κύριοι του θεάματος και... influencers των κοινωνικών δικτύων, μην καρφώνεστε από μόνοι σας!
Πλέον, η επιτήρηση της εφορίας είναι συστηματική σε αναρτήσεις που επιδεικνύουν πολυτελή ζωή, σπίτια, αυτοκίνητα, μπουζούκια, εκδρομές, πωλήσεις προϊόντων και ακριβά ενοίκια σε Facebook, Twitter, TikTok, Instagram κ.ο.κ.
Ήδη, τρέχει ειδικός αλγόριθμος της ΑΑΔΕ που κάνει -σύμφωνα με στέλεχός της Αρχής- συνδυαστικές διασταυρώσεις. Αυτή την περίοδο, στο στόχαστρο έχουν τεθεί όσες πωλήσεις δεν περνούν από το… ταμείο, δηλαδή οι «μαύρες» συναλλαγές μέσω των social media, όπου εντοπίζονται κρυφά εισοδήματα.
Ενδεικτικές περιπτώσεις
- Σκηνή πρώτη... Η κυρία τραβάει βίντεο το νέο της σπίτι. Το έμπειρο μάτι του ελεγκτή της ΑΑΔΕ, όμως, πέφτει στο ΑΦΜ της κυρίας. Το σπίτι είναι αδήλωτο στην πλατφόρμα βραχυχρόνιων μισθώσεων Airbnb. Σε λίγες μέρες φτάνει το... μπουγιουρντί και η κυρία καλείται να πληρώσει τον φόρο!
- Σκηνή δεύτερη... Ο νεαρός δείχνει στους φίλους του το νέο αυτοκίνητο στο facebook και τους λέει ότι το όχημα είναι δωρεά του πατέρα του! Και πάλι, οι έμπειροι ελεγκτές ψάχνουν τον πατέρα του νεαρού. Η δωρεά των χρημάτων δεν πέρασε από την εφορία. Το τι ακολούθησε είναι προφανές...
Στο μικροσκόπιο της εφορίας μπαίνουν όλα! Μόλις χθες, η ΑΑΔΕ «έδωσε» (και πολύ καλώς) τηλεπαρουσιαστή που δεν έκοψε 12.000 αποδείξεις με συνολικό ποσό φοροδιαφυγής τα 400.000 ευρώ! Προχθές, είχαμε το μοντέλο για το οποίο, έπειτα από έλεγχο, διαπιστώθηκε ότι τα δύο τελευταία χρόνια δεν είχε εκδώσει για πωλήσεις μέσω συγκεκριμένης εταιρείας ηλεκτρονικού εμπορίου παραστατικά ύψους 350.000 ευρώ και στην οποία καταλογίστηκε πρόστιμο 270.000 ευρώ.
Ένα άλλο κόλπο που παρατηρείται συχνά είναι επιχειρήσεις που πωλούν μέσω διαδικτύου προϊόντα και οι οποίες χρησιμοποιούν αθλητές, ηθοποιούς, καλλιτέχνες ή μοντέλα για να τα προωθήσουν, χωρίς να εκδίδουν φορολογικά παραστατικά για τις πωλήσεις τους. Επίσης, η εφορία εντόπισε επιχειρήσεις που δεν είχαν καν προχωρήσει σε έναρξη λειτουργίας στην εφορία.
Συνεπώς, δεν κατέβαλλαν ΦΠΑ, φόρο εισοδήματος και άλλες υποχρεώσεις...
Οι έλεγχοι
Είναι εύκολο να τους βρούμε, τονίσουν τα στελέχη της ΑΑΔΕ, με τις εξής απλές κινήσεις:
- Εντοπίζουμε τους λογαριασμούς στα social media.
- Διεξάγουμε έρευνα στο προφίλ.
- Διαπιστώνουμε εμπορική κίνηση.
- Βλέπουμε αν τα προϊόντα διαφημίζονται με... τρόπο.
- Διασταυρώνουμε τα οικονομικά στοιχεία τραπέζης - εφορίας.
- Διενεργείται έλεγχος για το πού παραδόθηκαν τα προϊόντα.
- Γίνεται ο καταλογισμός φόρου.
- Επικοινωνούμε με τον παραβάτη.
Στα ακίνητα μέσω ΔΕΗ
Στη διασταύρωση των δεδομένων των ακινήτων προχώρησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Από τα στοιχεία της Airbnb προέκυψε ότι το 2018, μόνο από τη δική της πλατφόρμα, εισέρρευσε στην Ελλάδα το 2018 ποσό ύψους 1,4 δισ. ευρώ. Με την προσθήκη και των εσόδων από τις άλλες πλατφόρμες, εκτιμάται ότι ξεπερνούν το ποσό των 2 δισ. ευρώ.
Εδώ βοήθησε και η ΔΕΗ! Η εφορία για κάθε ακίνητο διαθέτει τον αριθμό του μετρητή του ηλεκτρικού ρεύματος, τις ενδείξεις του οποίου θα διασταυρώσει, προκειμένου να διαπιστώσει εάν το σπίτι κατοικείται, ενώ δηλώνεται ως «κλειστό». Αν διαπιστωθεί αυξημένη κατανάλωση ρεύματος, τότε πολύ απλά το διαμέρισμα κατοικείται και θα καλείται ο ιδιοκτήτης του για εξηγήσεις και για τα... περαιτέρω, που προβλέπουν πρόστιμα και προσαυξήσεις φόρων.
Αρκετοί κάτοχοι ακινήτων τα ενοικιάζουν κρυφά από την εφορία με κανονικές μισθώσεις, αλλά χωρίς να έχουν δηλώσει το μισθωτήριο στην εφορία και φυσικά δεν δηλώνουν τα ενοίκια που εισπράττουν. Οι τελευταίες διασταυρώσεις της ΑΑΔΕ ήδη εντόπισαν περίπου 20.000 ακίνητα, που ενοικιάζονται με βραχυχρόνιες μισθώσεις, στους ιδιοκτήτες των οποίων επιβλήθηκαν τα ανάλογα πρόστιμα, αλλά εκτιμάται ότι είναι δεκάδες χιλιάδες οι περιπτώσεις των «κρυφών» ενοικιάσεων.
Επίσης, άλλοι ιδιοκτήτες ακινήτων μισθώνουν βραχυχρόνια τις κατοικίες τους, αλλά εκτός των επίσημων πλατφορμών. Αναζητούν πελάτες μέσω του Facebook ή μέσω αγγελιών σε ελληνικά ή ξένα forum, ρισκάροντας ότι δεν θα εντοπιστούν από την εφορία, ενώ το ακίνητο το δηλώνουν ως «κλειστό».
Πρόστιμα έως 20.000 €
Τα πρόστιμα είναι ιδιαίτερα αυστηρά, κυρίως για τις ακόλουθες παραβάσεις:
α) Παράλειψη εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής»,
β) μη εμφανής αναγραφή του αριθμού εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» στην ανάρτηση του «Ακινήτου» στις ψηφιακές πλατφόρμες.
Όλα δείχνουν ότι η ΑΑΔΕ θα έχει μία ακόμη μεγάλη επιτυχία στην πάταξη της φοροδιαφυγής...
Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 23/6