Ακρίβεια: Στο στόχαστρο του υπουργείου Ανάπτυξης το περιθώριο κέρδους της εφοδιαστικής αλυσίδας – Σαρωτικοί έλεγχοι και «καμπάνες»
Το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους για την πώληση καταναλωτικών προϊόντων επεκτείνεται πλέον σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας
Μέγγενη ελέγχων στην αγορά ετοιμάζουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης, καθώς εντείνεται και επεκτείνεται σε όλους τους εμπλεκόμενους του εμπορίου η μάχη κατά της ακρίβειας και -κυρίως- της αισχροκέρδειας.
Το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους για την πώληση καταναλωτικών προϊόντων, που μέχρι σήμερα επιβαλλόταν κατά κύριο λόγο στο λιανεμπόριο τροφίμων, επεκτείνεται πλέον σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας, όπως άλλωστε ήδη προβλέπει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο που ενεργοποιείται στο σύνολό του. Από το χωράφι μέχρι το ράφι οι ελεγκτές θα κάνουν φύλλο και φτερό όλα τα τιμολόγια, από την παραγωγή, τους προμηθευτές, τους εισαγωγείς πολυεθνικών προϊόντων, τους μεσάζοντες, τη μεταφορά-αποθήκευση, τη μεταποίηση έως φυσικά και τη λιανική πώληση στο ράφι των σουπερμάρκετ.
Η κυβέρνηση θα κάνει χρήση όλων των διαθέσιμων εργαλείων που έχει θεσμοθετήσει προκειμένου να διαπιστωθεί -όπου υπάρχει- η έκταση της αισχροκέρδειας και κατά πόσο τα φαινόμενα αυτά ευθύνονται για τη διατήρηση των πολύ υψηλών τιμών στην αγορά παρά τη μεγάλη υποχώρηση του πληθωρισμού.
Εφοδιαστική αλυσίδα
Ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας (ένθετη φωτό) προανήγγειλε, μιλώντας στον Γιώργο Αυτιά (Σκάι), ότι «θα επιβληθεί πλαφόν στο περιθώριο κέρδους στο σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας. Οι έλεγχοι επικεντρώνονται στα σουπερμάρκετ και θα επεκταθούν και στους προμηθευτές, στις εφοδιαστικές αλυσίδες, αλλά και στους παραγωγούς εντός Ελλάδας».
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Α», από εφαρμόζεται ήδη το σχέδιο των ελέγχων σε προμηθευτές, σε μεσάζοντες και σε εισαγωγικές εταιρείες με πολυεθνικά προϊόντα. Ειδικά από τις τελευταίες θα ζητηθούν εξηγήσεις, προκειμένου να διευκρινιστεί για ποιο λόγο ομοειδή προϊόντα, ενώ είναι πιο φθηνά σε άλλες χώρες, στην Ελλάδα είναι πολύ πιο ακριβά.
Οι έλεγχοι, πάντως, για το πλαφόν στο κέρδος θα επεκταθούν και στον πρωτογενή τομέα, καθώς οι παραγωγοί αντιμετωπίζουν αντικειμενικές δυσκολίες (αύξηση κόστους παραγωγής, έλλειψη εργατικών χεριών), όμως βούληση είναι να παταχθούν και στο.... χωράφι τα φαινόμενα αισχροκέρδειας.
«Ο συνολικός πληθωρισμός είναι 1,8%, από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη, αλλά στα τρόφιμα είναι περίπου στο 12% και πραγματικά αυτό δυσκολεύει πολύ την ελληνική οικογένεια», τόνισε ο Κώστας Σκρέκας, προσθέτοντας πως «ενώ σε μία σειρά από προϊόντα διατροφής έχουμε αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, η μεγάλη αύξηση του πληθωρισμού προέρχεται από τα φρούτα που έχουμε γύρω στο 28%».
Ταυτόχρονα, από τις πρώτες ημέρες ανάληψης καθηκόντων της νέας ηγεσίας του υπουργείου έχουν πραγματοποιηθεί έλεγχοι και έχουν επιβληθεί τσουχτερά πρόστιμα σε εστιατόρια και ξενοδοχεία τουριστικών περιοχών, όπου παραπλανητικά πωλούνται ως Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης κάποια όπως λευκό τυρί ως φέτα και εισαγόμενο λάδι ως ελληνικό.
Παράταση ισχύος
Η ρύθμιση για πλαφόν στο περιθώριο κέρδους σε βασικά τρόφιμα, πρώτες ύλες, καύσιμα παρατάθηκε ήδη έως το τέλος του 2023. Σύμφωνα με αυτή, απαγορεύεται η αποκόμιση μεικτού κέρδους από πώληση οποιουδήποτε προϊόντος ή την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας που είναι απαραίτητη για την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, τη μετακίνηση και την ασφάλεια του καταναλωτή, καθώς και από την πώληση γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, ιδίως πρώτων υλών για παραγωγή λιπασμάτων, ζωοτροφών, ωμών δημητριακών, παντός είδους, αλεύρων, ηλιάνθου και φυτικών ελαίων, όταν το περιθώριο μεικτού κέρδους ανά μονάδα υπερβαίνει το αντίστοιχο περιθώριο μεικτού κέρδους ανά μονάδα προ της 1ης Σεπτεμβρίου 2021.
Όσον αφορά τα καύσιμα, οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν στη λιανική πώληση (πρατήρια υγρών καυσίμων) ενώ παραμένει σε ισχύ η συμφωνία της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου με τα διυλιστήρια για αυτοσυγκράτηση, καθώς οι τιμές των υγρών καυσίμων δεν καθορίζονται από το περιθώριο κέρδους αλλά από τις διακυμάνσεις στη διεθνή, χρηματιστηριακή, τιμή του πετρελαίου και των προϊόντων του.
Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή