Στο τέλος Σεπτεμβρίου ή στις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθούν οι πληρωμές – πιθανότατα εφάπαξ – από το Market Pass 2, ενώ όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες η ηλεκτρονική πλατφόρμα, που θα υποδεχθεί τις αιτήσεις των νέων δικαιούχων θα ξεκινήσουν στα μέσα του επόμενου μήνα, και αφού έχει προηγηθεί η ολοκλήρωση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων που είναι προγραμματισμένη για το τέλος Αυγούστου.

Παράλληλα η ΑΑΔΕ, μετά το ολοκλήρωση υποβολής των δηλώσεων για το Market Pass, θα ξεκινήσει τους ελέγχους προκειμένου να διαπιστώσει πόσοι από τους παλαιούς δικαιούχους συνεχίζουν να δικαιούνται το επίδομα ακρίβειας, αφού αυτοί θα πιστοποιηθούν με βάση τα εισοδήματα του 2022, δηλαδή τις δηλώσεις του 2023.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το Market Pass θα παραταθεί για δύο ακόμη μήνες, δηλαδή για Νοέμβριο και Δεκέμβριο, έστω και αν από την κυβέρνηση, επιχειρούν να χαμηλώσουν τον πήχη των προσδοκιών.

Να σημειωθεί ότι το Market Pass 2 αφορά τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

Δικαιούχοι 

Ας δούμε ποιοι, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, δικαιούνται την ενίσχυση.

Το ύψος της ενίσχυσης ανά νοικοκυριό ανέρχεται σε 10% επί του μηνιαίου ύψους αγορών, που είναι 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, συν 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος έως 1.000 ευρώ αγορών. Δηλαδή, η ενίσχυση κυμαίνεται από 22 έως 100 ευρώ το μήνα (66 έως 300 ευρώ για το τρίμηνο της παράτασης).

Οι νέοι δικαιούχοι θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση για να λάβουν το Market Pass. Αντίθετα οι παλαιοί δικαιούχοι δεν θα χρειαστεί να υποβάλλουν νέα αίτηση. Με βάση το εκκαθαριστικό οι υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων θα διαπιστώσουν εάν είναι εκ νέου δικαιούχοι και το ποσό θα πιστωθεί στο λογαριασμό τους ή στη ψηφιακή κάρτα.

Δεν επιτρέπεται η ανάληψη του ποσού ή η μεταφορά του σε τρίτον. Η οικονομική ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τις τράπεζες και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Παραμένουν τα ίδια κριτήρια, εισοδηματικά (έως 16.000 ευρώ ο άγαμος, 24.000 ευρώ ο έγγαμος συν 5.000 ευρώ για κάθε παιδί μετά το πρώτο) και περιουσιακά (έως 250.000 ευρώ ο άγαμος, 400.000 ευρώ ο έγγαμος).

Η ενίσχυση χορηγείται σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα ή σε τραπεζικό λογαριασμό. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος επιλέξει την ψηφιακή κάρτα, η ενίσχυση θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αγορές σε καταστήματα τροφίμων και λαϊκές αγορές. Επίσης, η ψηφιακή χρεωστική κάρτα θα παραμείνει ενεργοποιημένη έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023. Αν ο δικαιούχος επιλέξει την πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό, θα λαμβάνει το 80% της ενίσχυσης, η οποία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς περιορισμούς.

Το δημοσιονομικό κόστος για το 2023 είναι 251 εκατ. ευρώ ενώ οι ωφελούμενοι είναι 2,8 εκατ. νοικοκυριά με 7,5 εκατ. μέλη.