Τα 10 βασικά σημεία του νέου εργασιακού νομοσχεδίου - Παράλληλη απασχόληση, συμβάσεις «μηδενικών ωρών», αυστηρά πρόστιμα και ψηφιακή κάρτα παντού
30 ερωτήσεις και απαντήσεις για τις αλλαγές
Τα 10 βασικά σημεία του νέου εργασιακού νομοσχεδίου, τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα από το αρμόδιο υπουργείο, σας παρουσιάζει αναλυτικά η «Α», με απλό και κατανοητό τρόπο!
Συγκεκριμένα:
1
Εργασία σε πολλούς εργοδότες με ρήτρες διασφάλισης. Ο εργαζόμενος μπορεί να απασχοληθεί σε δύο ή και περισσότερους εργοδότες. Δηλαδή, η παράλληλη απασχόληση πλέον λαμβάνει νέα μορφή. Ο εργοδότης δεν μπορεί να αποτρέψει σε εργαζόμενό του να απασχολείται και σε άλλο εργοδότη. Εδώ θα υπάρχουν 2 ρήτρες: ισχύει το 8ωρο στον πρώτο εργοδότη, αλλά η δεύτερη απασχόληση δεν μπορεί να ξεπερνάει τις 5 ώρες ημερησίως. Δηλαδή, το ανώτερο όριο απασχόλησης δεν θα ξεπερνάει συνολικά τις 13 ώρες το 24ωρο, όπως προβλέπει η νομοθεσία για την ανάπαυλα των εργαζομένων (11 ώρες συνεχώς)!
2
Συμβάσεις κατά παραγγελία-«μηδενικών ωρών» απασχόλησης. Δηλαδή, ο εργοδότης θα μπορεί να καλεί τον εργαζόμενο για απασχόληση, όποτε τον χρειάζεται, και να τον αξιοποιεί τις ώρες που επιθυμεί. Η αμοιβή θα δίδεται αναλόγως του χρόνου απασχόλησης με το νόμιμο ημερομίσθιο ή ωρομίσθιο. Αυτό βοηθά ιδιαίτερα φοιτητές, συνταξιούχους, γυναίκες που θέλουν δηλωμένη απασχόληση μερικών ωρών ημερησίως.
3
Αυστηρά πρόστιμα για αδήλωτη εργασία. Αύξηση προστίμων στα 10.500 ευρώ ανά περίπτωση για παραβάσεις μη δηλωμένης εργασίας. Σήμερα, αν βρεθεί εργαζόμενος με σύμβαση τετράωρης εργασίας να εργάζεται 8ωρο, το πρόστιμο μπορεί να φτάσει έως τα 2.000 ευρώ.
4
Ποινικό αδίκημα η παρεμπόδιση εργασίας. Πλέον θα υφίστανται ποινικές ευθύνες σε απεργούς που παρεμποδίζουν άλλους εργαζόμενους όσον αφορά την προσέλευση στην εργασία. Δηλαδή, αυτός που εμποδίζει την ελεύθερη προσέλευση ή αποχώρηση από την εργασία ή ασκεί σωματική ή ψυχολογική βία θα τιμωρείται με τουλάχιστον έξι μήνες φυλάκιση και 5.000 ευρώ πρόστιμο. Σε περίπτωση υποτροπής, οι ποινές διπλασιάζονται.
5
Αμειβόμενος χρόνος κατάρτισης. Πλέον, καθιερώνεται η προσμέτρηση της ενδοεπιχειρησιακής κατάρτισης, αν αυτή είναι από τον νόμο υποχρεωτική, ως αμειβόμενος χρόνος εργασίας.
6
Επανόρθωση ζημιάς σε βάρος εργαζομένου. Το νομοσχέδιο αφορά περιπτώσεις μη τήρησης των υποχρεώσεων του εργοδότη. Αφορά δυσμενή μεταχείριση εργαζόμενων και των εκπροσώπων τους. Αν γίνει καταγγελία για µη συµµόρφωσή του, έρχεται ακυρότητα της καταγγελίας απόλυσης, αν αυτή προκλήθηκε λόγω άσκησης από τον εργαζόµενο των νοµίµων δικαιωµάτων του.
7
Ψηφιακή κάρτα εργασίας. Μπόνους με κατάργηση πολλών γραφειοκρατικών προβλημάτων σε όσες επιχειρήσεις την εφαρμόσουν, όπως η μη γνωστοποίηση υπερωριών. Η ψηφιακή κάρτα θα είναι προαιρετική και θα διασφαλίζει τον εργαζόμενο από πολλές αυθαιρεσίες.
8
Δοκιμαστική εργασία 6 μηνών. Πλέον πάει στους έξι μήνες, από το ένα έτος σήμερα, για κάθε εργαζόμενο που προσλαμβάνεται για δοκιμαστική εργασία. Αν απολυθεί πριν από το εξάμηνο, δεν έχει δικαίωμα αποζημίωσης. Αν όμως ανανεωθεί η σύμβαση, τότε παύει και η δοκιμαστική περίοδος.
9
Η ενημέρωση εργαζόμενου για την εργασία του. Κάθε εργοδότης έχει υποχρέωση να ενημερώνει τους εργαζόμενους για αλλαγή ωραρίου, χώρου και το είδος εργασίας, για την απόλυση και κάθε δικαίωμά τους. Πλέον, η ενημέρωση αυστηροποιείται. Πρέπει να γίνεται από μια εβδοµάδα έως έναν µήνα, έναντι των δύο µηνών που ισχύουν τώρα! Θα περιέχει προσωπικά στοιχεία, τόπο εργασίας, είδος σύµβασης, ειδικότητα, αµοιβή, χρόνο, ωράρια, ταυτότητα φορέων κοινωνικής ασφάλισης και την ισχύουσα συλλογική σύµβαση υπαγωγής του εργαζόµενου.
10
Οριοθέτηση μη προβλέψιμης εργασίας. Πλέον οριοθετείται η μη προβλέψιμη εργασία και κάθε ειδική της περίπτωση, ώστε να μην υπάρχουν αυθαιρεσίες. Θα τηρείται οργανωµένος σχεδιασµός εκτέλεσής της και θα καθορίζονται όλοι οι όροι, ιδίως σε περιπτώσεις μεταφορών, φορτώσεων, εκφορτώσεων, εστίασης, catering και εκδηλώσεων.
Θεσμοθετείται εξαήμερη εργασία;
Όχι, αλλά τυχόν απασχόληση την 6η μέρα θα έχει προσαύξηση ημερομισθίου κατά 40%.
Τι ισχύει στις συμβάσεις «μηδενικού ωραρίου»;
Θα μπορούν οι επιχειρήσεις να δημιουργούν συμβάσεις λίγων ωρών με εργαζόμενους.
Ο εργαζόμενος θα καλείται να δουλέψει μόνο όταν έχει ανάγκη η επιχείρηση και θα πληρώνεται μόνο για τις ώρες που εργάστηκε;
Ακριβώς! Θα πρέπει να ειδοποιείται 24 ώρες πριν ότι υπάρχει ανάγκη να δουλέψει.
Με τι ημερομίσθιο;
Τι ίδιο που ισχύει και σήμερα για όλους!
Πώς θα κατοχυρώνεται νομικά ο εργαζόμενος;
Θα είναι αναγκαστικά δηλωμένος, με άδειες και ασφαλιστικές εισφορές.
Ποια είναι η μέγιστη διάρκεια της δοκιμαστικής περιόδου;
Δεν υπερβαίνει τους έξι μήνες.
Θα έχουμε στο εξάμηνο απόλυση χωρίς αποζημίωση;
Το χρονικό διάστημα, κατά το οποίο νεοπροσληφθείς εργαζόμενος μπορεί να απολυθεί χωρίς αποζημίωση, μειώνεται στους 6 από τους 12 μήνες.
Τι ισχύει σήμερα;
Με τα ισχύοντα, ένας εργαζόμενος που προσλαμβάνεται μπορεί να δουλεύει 12 μήνες και να απολυθεί χωρίς αποζημίωση πριν από τη συμπλήρωση έτους, με τον νόμο που ισχύει από το 2010. Τώρα το όριο του «δόκιμου» εργαζόμενου γίνεται 6 μήνες.
Ο εργαζόμενος θα μπορεί να κάνει επιπλέον σύμβαση εργασίας;
Ναι! Υπό τον όρο ότι δεν θα ξεπερνάει τα ελάχιστα όρια ξεκούρασης που ορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία, δηλαδή τις 11 ώρες ξεκούρασης το 24ωρο.
Θα ισχύει η κάρτα εργασίας;
Βεβαίως! Οι επιχειρήσεις που θα επιλέξουν να χρησιμοποιούν την ψηφιακή κάρτα εργασίας δεν θα κάνουν προαναγγελία υπερωριών.
Η ψηφιακή κάρτα τι θα ελέγχει;
Θα ελέγχει πόσο χρησιμοποιεί τον κάθε εργαζόμενο και ποιους εργαζόμενους έχει κάθε εργοδότης.
Τι γίνεται με την παρεμπόδιση εργασίας;
Γίνεται ποινικό αδίκημα ο αποκλεισμός της εισόδου μιας εταιρείας από π.χ. συνδικαλιστικές δράσεις.
Ποιες είναι οι υποχρεώσεις του εργοδότη;
Δίδει σε κάθε εργαζόμενο τις απαιτούμενες πληροφορίες, είτε γραπτώς είτε με απόδειξη της διαβίβασης ή της παραλαβής σε ηλεκτρονική μορφή.
Δηλαδή;
Για οποιαδήποτε αλλαγή τον ενημερώνει ο ίδιος ο εργοδότης γραπτώς ή ηλεκτρονικά, την 1η εργάσιμη μέρα ή το αργότερο την έβδομη ημερολογιακή ημέρα από την έναρξη της σχέσης εργασίας.
Τι γίνεται στην τροποποίηση της σχέσης εργασίας;
Άμεση ενημέρωση από τον εργοδότη υποχρεωτικώς.
Τι γίνεται στην παράλληλη απασχόληση;
Ο εργοδότης δεν μπορεί να απαγορεύσει σε εργαζόμενο να αναλάβει εργασία σε άλλους εργοδότες, εκτός του ωραρίου εργασίας που καθορίζεται με τον εν λόγω εργοδότη, ούτε να επιφυλάξει δυσμενή μεταχείριση σε εργαζόμενο για τον λόγο αυτό.
Ποια στοιχεία συνθέτουν την προβλεψιμότητα της εργασίας;
Ο εργαζόμενος δεν υποχρεώνεται από τον εργοδότη να εργαστεί, εάν δεν πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις.
Ποιες είναι αυτές;
Ο εργαζόμενος να έχει ενημερωθεί από τον εργοδότη για ανάθεση εργασίας εντός εύλογου χρονικού διαστήματος πριν από την ανάληψη καθηκόντων, καθοριζόμενου σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας κ.λπ.
Αν ένας ή κάποιοι όροι δεν πληρούνται, ο εργαζόμενος έχει το δικαίωμα να αρνηθεί ανάθεση εργασίας;
Μπορεί! Χωρίς να υποστεί δυσμενείς συνέπειες κ.λπ.
Ισχύουν συμβάσεις κατά παραγγελία;
Επιτρέπεται η χρήση συμβάσεων κατά παραγγελία με ελάχιστο ποσό αμειβόμενων ωρών εργασίας και ισοδύναμα μέτρα που εξασφαλίζουν αποτελεσματική πρόληψη των καταχρηστικών πρακτικών.
Μπορεί ο εργαζόμενος να έχει άλλη μορφή απασχόλησης;
Με τουλάχιστον έξι μήνες υπηρεσία στον ίδιο εργοδότη, που έχει ολοκληρώσει τη δοκιμαστική του περίοδο, εφόσον αυτή προβλέπεται, δύναται να ζητήσει μορφή απασχόλησης με πιο προβλέψιμους και ασφαλείς όρους εργασίας, εφόσον αυτή είναι διαθέσιμη, και να λάβει αιτιολογημένη γραπτή απάντηση.
Θα ισχύουν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας;
Βεβαίως. Μπορεί να επιτρέπεται στους κοινωνικούς εταίρους να διατηρούν, να διαπραγματεύονται, να συνάπτουν και να επιβάλλουν συλλογικές συμβάσεις, σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία ή πρακτική, οι οποίες, τηρώντας ταυτόχρονα τη γενική προστασία των εργαζομένων, θεσπίζουν ρυθμίσεις για τους όρους εργασίας των εργαζόμενων.
Τι νομικά εργαλεία έχει ο εργαζόμενος;
Έχει τη δυνατότητα να υποβάλει καταγγελία σε αρμόδια αρχή ή φορέα και να λάβει ικανοποιητική επανόρθωση σε εύθετο χρόνο και με αποτελεσματικό τρόπο. Επίσης, υφίσταται το δικαίωμα επανόρθωσης από μηχανισμό επίλυσης διαφορών.
Τι γίνεται σε περίπτωση απόλυσης;
Απαγορεύεται η απόλυση ή οποιοδήποτε ισοδύναμό της και κάθε προκαταρκτική ενέργεια για την απόλυση εργαζομένων, επειδή άσκησαν τα δικαιώματά τους.
Εργαζόμενοι που θεωρούν ότι έχουν απολυθεί αδίκως ή έχουν υποβληθεί σε μέτρα με ισοδύναμο αποτέλεσμα μπορούν να ζητούν από τον εργοδότη να τους γνωστοποιήσει τους λόγους της απόλυσης τεκμηριωμένους;
Ο εργοδότης γνωστοποιεί τους λόγους γραπτώς και δεόντως τεκμηριωμένους.
Τι ισχύει αν δεν έχει δηλωθεί ο εργαζόμενος;
Προβλέπεται πρόστιμο ύψους 10.500 ευρώ στους εργοδότες που αποδεικνύεται ότι υποδηλώνουν τους απασχολούμενους στην επιχείρησή τους.
Τι ισχύει πλέον στην 11ωρη ανάπαυση του εργαζόμενου;
Ισχύει το Προεδρικό Διάταγμα 88/1999 περί των ελαχίστων περιόδων ανάπαυσης που αποτελεί υπερεθνικό Δίκαιο.
Τι ορίζει αυτό;
Ότι για κάθε περίοδο 24 ωρών η ελάχιστη ανάπαυση δεν μπορεί να είναι κατώτερη των 11 συνεχών ωρών, το οποίο συνεχίζει να ισχύει για κάθε εργοδότη στον οποίο εργάζεται ο εργαζόμενος.
Τι ίσχυε έως τώρα;
Έως τώρα οι εργαζόμενοι είχαν δικαίωμα να εργάζονται σε δύο εργοδότες με τον περιορισμό του άρθρου 16 παρ. 3 του Π.Δ. 27/4.07.1932, σύμφωνα με το οποίο ο εργοδότης δεν επιτρέπεται να απασχολήσει μέσα στην ίδια ημέρα μισθωτούς οι οποίοι ήδη έχουν εργαστεί σε άλλη επιχείρηση ολόκληρο το νόμιμο ωράριό τους. Τώρα μπορούν να απασχοληθούν μόνο για τόσες ώρες όσες υπολείπονται για να συμπληρωθεί το νόμιμο ωράριο της ημερήσιας εργασίας.
Εκτός από μηνιαίο μισθό, οι εργαζόμενοι αυτοί τι άλλο δικαιούνται;
Δικαιούνται αναλογία από επίδομα αδείας, δώρα εορτών, νόμιμη αποζημίωση λόγω καταγγελίας συμβάσεως, ενώ για τους πολλαπλά απασχολούμενους ισχύουν ειδικές διατάξεις για την ασφάλιση στον ΕΦΚΑ.
Δημοσιευθηκε στην Απογευματινή
Συγκεκριμένα:
1
Εργασία σε πολλούς εργοδότες με ρήτρες διασφάλισης. Ο εργαζόμενος μπορεί να απασχοληθεί σε δύο ή και περισσότερους εργοδότες. Δηλαδή, η παράλληλη απασχόληση πλέον λαμβάνει νέα μορφή. Ο εργοδότης δεν μπορεί να αποτρέψει σε εργαζόμενό του να απασχολείται και σε άλλο εργοδότη. Εδώ θα υπάρχουν 2 ρήτρες: ισχύει το 8ωρο στον πρώτο εργοδότη, αλλά η δεύτερη απασχόληση δεν μπορεί να ξεπερνάει τις 5 ώρες ημερησίως. Δηλαδή, το ανώτερο όριο απασχόλησης δεν θα ξεπερνάει συνολικά τις 13 ώρες το 24ωρο, όπως προβλέπει η νομοθεσία για την ανάπαυλα των εργαζομένων (11 ώρες συνεχώς)!
2
Συμβάσεις κατά παραγγελία-«μηδενικών ωρών» απασχόλησης. Δηλαδή, ο εργοδότης θα μπορεί να καλεί τον εργαζόμενο για απασχόληση, όποτε τον χρειάζεται, και να τον αξιοποιεί τις ώρες που επιθυμεί. Η αμοιβή θα δίδεται αναλόγως του χρόνου απασχόλησης με το νόμιμο ημερομίσθιο ή ωρομίσθιο. Αυτό βοηθά ιδιαίτερα φοιτητές, συνταξιούχους, γυναίκες που θέλουν δηλωμένη απασχόληση μερικών ωρών ημερησίως.
3
Αυστηρά πρόστιμα για αδήλωτη εργασία. Αύξηση προστίμων στα 10.500 ευρώ ανά περίπτωση για παραβάσεις μη δηλωμένης εργασίας. Σήμερα, αν βρεθεί εργαζόμενος με σύμβαση τετράωρης εργασίας να εργάζεται 8ωρο, το πρόστιμο μπορεί να φτάσει έως τα 2.000 ευρώ.
4
Ποινικό αδίκημα η παρεμπόδιση εργασίας. Πλέον θα υφίστανται ποινικές ευθύνες σε απεργούς που παρεμποδίζουν άλλους εργαζόμενους όσον αφορά την προσέλευση στην εργασία. Δηλαδή, αυτός που εμποδίζει την ελεύθερη προσέλευση ή αποχώρηση από την εργασία ή ασκεί σωματική ή ψυχολογική βία θα τιμωρείται με τουλάχιστον έξι μήνες φυλάκιση και 5.000 ευρώ πρόστιμο. Σε περίπτωση υποτροπής, οι ποινές διπλασιάζονται.
5
Αμειβόμενος χρόνος κατάρτισης. Πλέον, καθιερώνεται η προσμέτρηση της ενδοεπιχειρησιακής κατάρτισης, αν αυτή είναι από τον νόμο υποχρεωτική, ως αμειβόμενος χρόνος εργασίας.
6
Επανόρθωση ζημιάς σε βάρος εργαζομένου. Το νομοσχέδιο αφορά περιπτώσεις μη τήρησης των υποχρεώσεων του εργοδότη. Αφορά δυσμενή μεταχείριση εργαζόμενων και των εκπροσώπων τους. Αν γίνει καταγγελία για µη συµµόρφωσή του, έρχεται ακυρότητα της καταγγελίας απόλυσης, αν αυτή προκλήθηκε λόγω άσκησης από τον εργαζόµενο των νοµίµων δικαιωµάτων του.
7
Ψηφιακή κάρτα εργασίας. Μπόνους με κατάργηση πολλών γραφειοκρατικών προβλημάτων σε όσες επιχειρήσεις την εφαρμόσουν, όπως η μη γνωστοποίηση υπερωριών. Η ψηφιακή κάρτα θα είναι προαιρετική και θα διασφαλίζει τον εργαζόμενο από πολλές αυθαιρεσίες.
8
Δοκιμαστική εργασία 6 μηνών. Πλέον πάει στους έξι μήνες, από το ένα έτος σήμερα, για κάθε εργαζόμενο που προσλαμβάνεται για δοκιμαστική εργασία. Αν απολυθεί πριν από το εξάμηνο, δεν έχει δικαίωμα αποζημίωσης. Αν όμως ανανεωθεί η σύμβαση, τότε παύει και η δοκιμαστική περίοδος.
9
Η ενημέρωση εργαζόμενου για την εργασία του. Κάθε εργοδότης έχει υποχρέωση να ενημερώνει τους εργαζόμενους για αλλαγή ωραρίου, χώρου και το είδος εργασίας, για την απόλυση και κάθε δικαίωμά τους. Πλέον, η ενημέρωση αυστηροποιείται. Πρέπει να γίνεται από μια εβδοµάδα έως έναν µήνα, έναντι των δύο µηνών που ισχύουν τώρα! Θα περιέχει προσωπικά στοιχεία, τόπο εργασίας, είδος σύµβασης, ειδικότητα, αµοιβή, χρόνο, ωράρια, ταυτότητα φορέων κοινωνικής ασφάλισης και την ισχύουσα συλλογική σύµβαση υπαγωγής του εργαζόµενου.
10
Οριοθέτηση μη προβλέψιμης εργασίας. Πλέον οριοθετείται η μη προβλέψιμη εργασία και κάθε ειδική της περίπτωση, ώστε να μην υπάρχουν αυθαιρεσίες. Θα τηρείται οργανωµένος σχεδιασµός εκτέλεσής της και θα καθορίζονται όλοι οι όροι, ιδίως σε περιπτώσεις μεταφορών, φορτώσεων, εκφορτώσεων, εστίασης, catering και εκδηλώσεων.
30 ερωτήσεις και απαντήσεις για τις αλλαγές
Δημιουργείται πλέον νέο εργασιακό πλαίσιο με σημαντικές αλλαγές που πρέπει να γνωρίζουν εργαζόμενοι και εργοδότες. Σήμερα η «Α» το αναλύει μέσα από 30 ερωταπαντήσεις, για να είστε ενημερωμένοι.Θεσμοθετείται εξαήμερη εργασία;
Όχι, αλλά τυχόν απασχόληση την 6η μέρα θα έχει προσαύξηση ημερομισθίου κατά 40%.
Τι ισχύει στις συμβάσεις «μηδενικού ωραρίου»;
Θα μπορούν οι επιχειρήσεις να δημιουργούν συμβάσεις λίγων ωρών με εργαζόμενους.
Ο εργαζόμενος θα καλείται να δουλέψει μόνο όταν έχει ανάγκη η επιχείρηση και θα πληρώνεται μόνο για τις ώρες που εργάστηκε;
Ακριβώς! Θα πρέπει να ειδοποιείται 24 ώρες πριν ότι υπάρχει ανάγκη να δουλέψει.
Με τι ημερομίσθιο;
Τι ίδιο που ισχύει και σήμερα για όλους!
Πώς θα κατοχυρώνεται νομικά ο εργαζόμενος;
Θα είναι αναγκαστικά δηλωμένος, με άδειες και ασφαλιστικές εισφορές.
Ποια είναι η μέγιστη διάρκεια της δοκιμαστικής περιόδου;
Δεν υπερβαίνει τους έξι μήνες.
Θα έχουμε στο εξάμηνο απόλυση χωρίς αποζημίωση;
Το χρονικό διάστημα, κατά το οποίο νεοπροσληφθείς εργαζόμενος μπορεί να απολυθεί χωρίς αποζημίωση, μειώνεται στους 6 από τους 12 μήνες.
Τι ισχύει σήμερα;
Με τα ισχύοντα, ένας εργαζόμενος που προσλαμβάνεται μπορεί να δουλεύει 12 μήνες και να απολυθεί χωρίς αποζημίωση πριν από τη συμπλήρωση έτους, με τον νόμο που ισχύει από το 2010. Τώρα το όριο του «δόκιμου» εργαζόμενου γίνεται 6 μήνες.
Ο εργαζόμενος θα μπορεί να κάνει επιπλέον σύμβαση εργασίας;
Ναι! Υπό τον όρο ότι δεν θα ξεπερνάει τα ελάχιστα όρια ξεκούρασης που ορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία, δηλαδή τις 11 ώρες ξεκούρασης το 24ωρο.
Θα ισχύει η κάρτα εργασίας;
Βεβαίως! Οι επιχειρήσεις που θα επιλέξουν να χρησιμοποιούν την ψηφιακή κάρτα εργασίας δεν θα κάνουν προαναγγελία υπερωριών.
Η ψηφιακή κάρτα τι θα ελέγχει;
Θα ελέγχει πόσο χρησιμοποιεί τον κάθε εργαζόμενο και ποιους εργαζόμενους έχει κάθε εργοδότης.
Τι γίνεται με την παρεμπόδιση εργασίας;
Γίνεται ποινικό αδίκημα ο αποκλεισμός της εισόδου μιας εταιρείας από π.χ. συνδικαλιστικές δράσεις.
Ποιες είναι οι υποχρεώσεις του εργοδότη;
Δίδει σε κάθε εργαζόμενο τις απαιτούμενες πληροφορίες, είτε γραπτώς είτε με απόδειξη της διαβίβασης ή της παραλαβής σε ηλεκτρονική μορφή.
Δηλαδή;
Για οποιαδήποτε αλλαγή τον ενημερώνει ο ίδιος ο εργοδότης γραπτώς ή ηλεκτρονικά, την 1η εργάσιμη μέρα ή το αργότερο την έβδομη ημερολογιακή ημέρα από την έναρξη της σχέσης εργασίας.
Τι γίνεται στην τροποποίηση της σχέσης εργασίας;
Άμεση ενημέρωση από τον εργοδότη υποχρεωτικώς.
Τι γίνεται στην παράλληλη απασχόληση;
Ο εργοδότης δεν μπορεί να απαγορεύσει σε εργαζόμενο να αναλάβει εργασία σε άλλους εργοδότες, εκτός του ωραρίου εργασίας που καθορίζεται με τον εν λόγω εργοδότη, ούτε να επιφυλάξει δυσμενή μεταχείριση σε εργαζόμενο για τον λόγο αυτό.
Ποια στοιχεία συνθέτουν την προβλεψιμότητα της εργασίας;
Ο εργαζόμενος δεν υποχρεώνεται από τον εργοδότη να εργαστεί, εάν δεν πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις.
Ποιες είναι αυτές;
Ο εργαζόμενος να έχει ενημερωθεί από τον εργοδότη για ανάθεση εργασίας εντός εύλογου χρονικού διαστήματος πριν από την ανάληψη καθηκόντων, καθοριζόμενου σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας κ.λπ.
Αν ένας ή κάποιοι όροι δεν πληρούνται, ο εργαζόμενος έχει το δικαίωμα να αρνηθεί ανάθεση εργασίας;
Μπορεί! Χωρίς να υποστεί δυσμενείς συνέπειες κ.λπ.
Ισχύουν συμβάσεις κατά παραγγελία;
Επιτρέπεται η χρήση συμβάσεων κατά παραγγελία με ελάχιστο ποσό αμειβόμενων ωρών εργασίας και ισοδύναμα μέτρα που εξασφαλίζουν αποτελεσματική πρόληψη των καταχρηστικών πρακτικών.
Μπορεί ο εργαζόμενος να έχει άλλη μορφή απασχόλησης;
Με τουλάχιστον έξι μήνες υπηρεσία στον ίδιο εργοδότη, που έχει ολοκληρώσει τη δοκιμαστική του περίοδο, εφόσον αυτή προβλέπεται, δύναται να ζητήσει μορφή απασχόλησης με πιο προβλέψιμους και ασφαλείς όρους εργασίας, εφόσον αυτή είναι διαθέσιμη, και να λάβει αιτιολογημένη γραπτή απάντηση.
Θα ισχύουν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας;
Βεβαίως. Μπορεί να επιτρέπεται στους κοινωνικούς εταίρους να διατηρούν, να διαπραγματεύονται, να συνάπτουν και να επιβάλλουν συλλογικές συμβάσεις, σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία ή πρακτική, οι οποίες, τηρώντας ταυτόχρονα τη γενική προστασία των εργαζομένων, θεσπίζουν ρυθμίσεις για τους όρους εργασίας των εργαζόμενων.
Τι νομικά εργαλεία έχει ο εργαζόμενος;
Έχει τη δυνατότητα να υποβάλει καταγγελία σε αρμόδια αρχή ή φορέα και να λάβει ικανοποιητική επανόρθωση σε εύθετο χρόνο και με αποτελεσματικό τρόπο. Επίσης, υφίσταται το δικαίωμα επανόρθωσης από μηχανισμό επίλυσης διαφορών.
Τι γίνεται σε περίπτωση απόλυσης;
Απαγορεύεται η απόλυση ή οποιοδήποτε ισοδύναμό της και κάθε προκαταρκτική ενέργεια για την απόλυση εργαζομένων, επειδή άσκησαν τα δικαιώματά τους.
Εργαζόμενοι που θεωρούν ότι έχουν απολυθεί αδίκως ή έχουν υποβληθεί σε μέτρα με ισοδύναμο αποτέλεσμα μπορούν να ζητούν από τον εργοδότη να τους γνωστοποιήσει τους λόγους της απόλυσης τεκμηριωμένους;
Ο εργοδότης γνωστοποιεί τους λόγους γραπτώς και δεόντως τεκμηριωμένους.
Τι ισχύει αν δεν έχει δηλωθεί ο εργαζόμενος;
Προβλέπεται πρόστιμο ύψους 10.500 ευρώ στους εργοδότες που αποδεικνύεται ότι υποδηλώνουν τους απασχολούμενους στην επιχείρησή τους.
Τι ισχύει πλέον στην 11ωρη ανάπαυση του εργαζόμενου;
Ισχύει το Προεδρικό Διάταγμα 88/1999 περί των ελαχίστων περιόδων ανάπαυσης που αποτελεί υπερεθνικό Δίκαιο.
Τι ορίζει αυτό;
Ότι για κάθε περίοδο 24 ωρών η ελάχιστη ανάπαυση δεν μπορεί να είναι κατώτερη των 11 συνεχών ωρών, το οποίο συνεχίζει να ισχύει για κάθε εργοδότη στον οποίο εργάζεται ο εργαζόμενος.
Τι ίσχυε έως τώρα;
Έως τώρα οι εργαζόμενοι είχαν δικαίωμα να εργάζονται σε δύο εργοδότες με τον περιορισμό του άρθρου 16 παρ. 3 του Π.Δ. 27/4.07.1932, σύμφωνα με το οποίο ο εργοδότης δεν επιτρέπεται να απασχολήσει μέσα στην ίδια ημέρα μισθωτούς οι οποίοι ήδη έχουν εργαστεί σε άλλη επιχείρηση ολόκληρο το νόμιμο ωράριό τους. Τώρα μπορούν να απασχοληθούν μόνο για τόσες ώρες όσες υπολείπονται για να συμπληρωθεί το νόμιμο ωράριο της ημερήσιας εργασίας.
Εκτός από μηνιαίο μισθό, οι εργαζόμενοι αυτοί τι άλλο δικαιούνται;
Δικαιούνται αναλογία από επίδομα αδείας, δώρα εορτών, νόμιμη αποζημίωση λόγω καταγγελίας συμβάσεως, ενώ για τους πολλαπλά απασχολούμενους ισχύουν ειδικές διατάξεις για την ασφάλιση στον ΕΦΚΑ.
Δημοσιευθηκε στην Απογευματινή