Μια σημαντική συνάντηση-ορόσημο για τη Θεσσαλονίκη, το Third Thessaloniki Metropolitan Summit, θα πραγματοποιηθεί στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου, στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης», με τη συνεργασία του «Economist» και του powergame.gr.

Μια συνάντηση κορυφής, λίγο πριν από το άνοιγμα της 87ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, που προσελκύει το ενδιαφέρον διεθνών παραγόντων και προσωπικοτήτων, όσο και εκπροσώπων του πολιτικού κόσμου της χώρας, καθώς και στελεχών της επιχειρηματικής κοινότητας. Οχι τυχαία, το Third Thessaloniki Metropolitan Summit αποτελεί πλέον θεσμό για τη Θεσσαλονίκη, με κομβική σημασία για τα ενεργειακά, επιχειρηματικά και γεωπολιτικά δρώμενα στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ποιο θα είναι φέτος το βασικό θέμα του Summit; Ο τίτλος του συνεδρίου δίνει τις απαντήσεις: «Ο νέος οδικός χάρτης της Ελλάδας μετά τις εκλογές και το χτίσιμο αξιόπιστων συνεργασιών στην περιοχή». Με άλλα λόγια, οι ευρύτερες συμπράξεις για την εδραίωση της σταθερότητας και συνεργασίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη συγκλίνουν με την ενεργειακή και επενδυτική δραστηριότητα, αλλά και με την τεχνολογική «άνοιξη» στη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας. Κι όλα αυτά, την επομένη μιας μακράς προεκλογικής περιόδου και τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, με ζητούμενο την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών και την υπέρβαση αδυναμιών και αγκυλώσεων στην πορεία για μια δυναμική ανάπτυξη.

Η αυλαία του συνεδρίου θα ανοίξει το απόγευμα της Πέμπτης 7 Σεπτεμβρίου με το επίσημο δείπνο και διακεκριμένο καλεσμένο -και ομιλητή- τον πρώην πρωθυπουργό της Γαλλίας Dominique de Villepin. Μαζί του, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας μας, Γιώργος Γεραπετρίτης, θα συζητήσουν με τους παρευρισκομένους τη σημασία των γεωπολιτικών εξελίξεων για τη συνοχή της Ευρώπης, το μέλλον της διεύρυνσης της Ε.Ε., καθώς και τον ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή.

Στο κυρίως «μενού» των εργασιών της επόμενης μέρας (Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου), μεταξύ άλλων, θα μιλήσουν ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, George Tsunis, o πρώην υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις Wess Mitchell και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς. Εντονο είναι το ενδιαφέρον κυβερνήσεων βαλκανικών χωρών για το συνέδριο, με ξεχωριστή παρουσία του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας, Nikolai Denkov, καθώς και κρατικών παραγόντων της χώρας μας, όπως καταγράφεται από τη μέχρι στιγμής παρουσία πολλών κυβερνητικών στελεχών.

Το «παρών» θα δώσουν, μεταξύ άλλων, οι υπουργοί Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου και Ακης Σκέρτσος, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Κώστας Σκρέκας, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, η αναπληρώτρια υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, και ο υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας - Θράκης, Στάθης Κωνσταντινίδης.

Σημαντικές, επίσης, θα είναι οι παρουσίες κορυφαίων στελεχών των μεγαλύτερων ενεργειακών και κατασκευαστικών εταιρειών, καθώς και τεχνολογικών επιχειρήσεων και hubs, που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας. Το Summit θα ολοκληρωθεί, όπως και τις προηγούμενες δύο χρονιές, με την απονομή των πράσινων βραβείων σε εταιρείες που διακρίθηκαν στον τομέα αυτό.

Το πλήρες πρόγραμμα του Third Thessaloniki Metropolitan Summit μπορείτε να το αναζητήσετε στο powergame.gr.

Δημοσιεύτηκε στο MoneyPro των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ στις 2/9