Αφυγραντήρας: Τι να προσέξετε για να διαλέξετε σωστά
Όλα όσα πρέπει να ξέρετε και να έχετε κατά νου για να επιλέξετε τον κατάλληλο αφυγραντήρα για τις ανάγκες σας.
Εάν για οποιοδήποτε λόγο χρειάζεστε να ρυθμίσετε τα επίπεδα υγρασίας στους χώρους σας, θέλετε ένα πιο ξηρό κλίμα, καταπολεμάτε την μούχλα που μπορεί να έχει εμφανιστεί ή απλώς θέλετε να προετοιμαστείτε για τον χειμώνα, τότε χρειάζεστε έναν αφυγραντήρα, την ηλεκτρική συσκευή που δίνει λύση σε κάθε πρόβλημα.
Ρυθμίζοντας τα επίπεδα της υγρασίας, μπορείτε να πετύχετε την μείωση ή την διατήρησή της σε συγκεκριμένα επίπεδα, ώστε τον χειμώνα η αίσθηση του κρύου να είναι μειωμένη και ως εκ τούτου, η χρήση θερμαντικών μέσων να γίνει πιο αποδοτική.
Θα βρείτε την συσκευή που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες και τους χώρους σας, σε εξαιρετικά συμφέρουσα τιμή, μέσα από την ατελείωτη ποικιλία του SHOPFLIX.GR σε αφυγραντήρες ενώ θα τον παραλάβετε εύκολα στην πόρτα σας, στην ώρα του χάρη στην έγκαιρη και εγγυημένη παράδοση της πλατφόρμας, όπου κι αν βρίσκεστε στην χώρα.
Και μην ξεχνάς ότι με κάθε αγορά πάνω από 60€ με κάρτα Visa έχεις απευθείας 10€ επιστροφή.
Τι τύπο αφυγραντήρα χρειάζομαι;
Τρεις είναι οι βασικοί τύποι αφρυγραντήρων: Με συμπιεστή, με Ζεόλιθο (Desiccant) και οι θερμοηλεκτρικοί (Peltier).
Οι τελευταίοι προορίζονται κυρίως για την αφύγρανση πολύ μικρών χώρων όπως οι ντουλάπες ενώ στην αγορά μπορεί να βρείτε και αφυγραντήρες φυσικής απορρόφησης αλλά δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένοι, μιας και η απόδοσή τους είναι περιορισμένοι.
Αφυγραντήρες με συμπιεστή
Οι αφυγραντήρες με συμπιεστή διαθέτουν την πιο δημοφιλή τεχνολογία αφύγρανσης και η αρχή λειτουργίας τους είναι παρόμοια με αυτή των οικιακών κλιματιστικών.
Η αφύγρανση ξεκινά από τον ανεμιστήρα της συσκευής, που ρουφά αέρα και τον προωθεί στο ψυκτικό στοιχείο, όπου ο αέρας ψύχεται μαζί με την υγρασία που περιέχει, με αποτέλεσμα την υγροποίησή της. Από αυτήν την διαδικασία προκύπτει και το νερό που βλέπετε στο δοχείο συμπυκνωμάτων.
Ο κύκλος ολοκληρώνεται με τον αέρα να περνά στο θερμαντικό στοιχείο, που επαναφέρει τον αέρα στην αρχική του θερμοκρασία και τελικά τον επιστρέφει στον χώρο σας.
Υπέρ: Είναι οικονομικοί και αποδοτικοί σε χώρους που υπάρχει ήδη θέρμανση, αποτελώντας ιδανική επιλογή για να διατηρήσετε την ζέστη εντός με τα πρώτα κρύα του χειμώνα.
Κατά: Η απόδοσή τους επηρεάζεται από την θερμοκρασία του περιβάλλοντος που λειτουργούν για αυτό δεν προτείνονται για αφύγρανση σε χώρους με θερμοκρασία μικρότερη των 14 βαθμών Κελσίου. Επιπλέον διαθέτουν αυξημένο βάρος και όγκο, λόγω του συμπιεστή.
Αφυγραντήρες με Ζεόλιθο (Desiccant)
Ο Ζεόλιθος πρόκειται για φυσικό ορυκτό πέτρωμα ηφαιστιογενούς προελεύσεως, που χρησιμοποιείται ως μέσο αφύγρανσης για τον συγκεκριμένο τύπο αφυγραντήρα.
Ο κύκλος της αφύγρανσης ξεκινά από τον αέρα που περνά μέσα από το πορώδες ορυκτό, το οποίο κατακρατεί την υγρασία. Για την απομάκρυνσή της από το Ζεόλιθο, το ορυκτό θερμαίνεται με νερό και το νερό αποθηκεύεται στο δοχείο νερού που φέρει η συσκευή.
Υπέρ: Η λειτουργία του συμβάλλει στην αύξηση της θερμοκρασία του χώρου, καθώς ο αέρας που αποβάλλει είναι θερμότερος. Λόγω της απουσίας συμπιεστή είναι πιο ελαφρύς ενώ δεν επηρεάζεται από την εξωτερική θερμοκρασία και η απόδοσή του είναι σταθερά αμετάβλητη.
Κατά: Λόγω του θερμού αέρα που αποβάλλουν δεν είναι κατάλληλοι για χρήση κατά τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού ενώ καταναλώνουν και περισσότερο ηλεκτρικό ρεύμα συγκριτικά με τους αφυγραντήρες συμπιεστή.
Θερμοηλεκτρικοί αφυγραντήρες (Peltier)
Οι θερμοηλεκτικοί αφυγραντήρες βασίζουν την λειτουργία τους στο θερμοηλεκτρικό φαινόμενο Peltier. Παρατηρούμε αυτό το φαινόμενο όταν το ηλεκτρικό ρεύμα διαρρέει δυο διαφορετικά υλικά που ενώνονται σε ένα σημείο και ανάλογα με τη φορά του ρεύματος το σημείο αυτό είτε θερμαίνεται είτε ψύχεται.
Σε αυτούς τους αφυγραντήρες, ο υγρός αέρας που εισέρχεται, αρχικά ψύχεται και με αυτόν τον τρόπο η υγρασία απομακρύνεται, στην συνέχεια θερμαίνεται και αποβάλλεται από την συσκευή.
Υπέρ: Είναι οικονομικοί στην χρήση και διαθέτουν σχεδόν αθόρυβη λειτουργία.
Κατά: Περιορισμένη δυνατότητα αφύγρανσης.
Τι άλλο πρέπει να προσέξετε
Μερικοί ακόμα παράμετροι που πρέπει να λάβετε υπόψη πριν την τελική σας απόφαση περιλαμβάνουν τις διαστάσεις του χώρου, όπου θα χρησιμοποιείτε τον αφυγραντήρα. Υπολογίστε τον όγκο του χώρου σας και έχετε υπόψιν ότι για την σωστή αφύγρανση, η συσκευή σας θα πρέπει να μπορεί να ανακυκλώσει τον αέρα που περιέχεται σε αυτόν τουλάχιστον είκοσι φορές την μέρα.
Ο θόρυβος συγκαταλέγεται στις παραμέτρους αυτές, μιας και όσο πιο δυνατός είναι ο αφυγραντήρας σας, τόσο περισσότερο θόρυβο μπορεί να παράγει. Σαν γενικό κανόνα μπορείτε να έχετε κατά νου ότι ένας αφυγραντήρας με στάθμη θορύβου έως 38 με 42 db είναι ικανοποιητικός για οικιακή χρήση στη χαμηλή σκάλα λειτουργίας της συσκευής.
Φυσικά πρέπει να σκεφτείτε και την κατανάλωση του ρεύματος, μιας και όσα περισσότερα τα watt που καταναλώνει ο αφυγραντήρας σας τόσο περισσότερο θα επιβαρύνει τον λογαριασμό του ρεύματος.
Εάν σας απασχολεί η φορητότητα, τότε επιλέξτε μια συσκευή με ροδάκια για να μπορείτε να την μετακινήσετε εύκολα από δωμάτιο σε δωμάτιο.