Σύγχυση προκάλεσε το θέμα της φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών μετά το «παράθυρο» αύξησης των φορολογικών συντελεστών και την τοποθέτηση «κόφτη» στα κοινωνικά επιδόματα, για όσους δηλώνουν μόνιμα και αδικαιολόγητα «φτωχοί», από τον υφυπουργό Οικονομικών, Χάρη Θεοχάρη.

Σε δηλώσεις του (σε κρατικό ραδιόφωνο, naftemporiki tv) ο κ. Θεοχάρης δεν απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν είναι δυνατόν να έχουμε εισοδήματα των χιλίων ευρώ ή των μείον χιλίων ευρώ, των δύο ή τριών χιλιάδων ευρώ και οι φορολογούμενοι αυτοί να είναι οι πρώτοι που λαμβάνουν όλα τα επιδόματα. Όλοι μας καταλαβαίνουμε ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες φορολογούνται λιγότερο απ' όσο θα μπορούσαν να φορολογηθούν. Συνεπώς, ένας από τους στόχους θα είναι και η αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης».

«Δεν τίθεται θέμα»

Ωστόσο, μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε, ο υφυπουργός Οικονομικών σε γραπτή του ανακοίνωση ξεκαθάρισε ότι «δεν τίθεται κανένα ζήτημα αλλαγής στο καθεστώς των κοινωνικών επιδομάτων ή των κριτηρίων, βάσει των οποίων αυτά αποδίδονται στους ελεύθερους επαγγελματίες».

Επιπλέον, επισήμανε ότι «η κυβέρνηση έχει εξαρχής τονίσει ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση αιφνιδιασμού των ελεύθερων επαγγελματιών ή, γενικότερα, οποιασδήποτε μερίδας των πολιτών. Ποτέ έως τώρα δεν έχουμε εισαγάγει -και δεν πρόκειται ποτέ να το κάνουμε- μέτρα χωρίς την κοινωνική συναίνεση, μέτρα τα οποία προηγουμένως δεν έχουν υποβληθεί στη διαδικασία της διαβούλευσης». Στο πλαίσιο της ίδιας παρέμβασης, ο Χάρης Θεοχάρης διευκρίνισε ότι δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο αύξησης των φορολογικών συντελεστών.

Θέση στο θέμα πήρε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος ανέφερε ότι οι απόψεις που διατυπώθηκαν «απέχουν πλήρως από την οικονομική πολιτική που συνολικά η κυβέρνηση εφαρμόζει και αποδεδειγμένα έχει εφαρμόσει». Από την άλλη, κάλυψε απόλυτα τον υφυπουργό Χάρη Θεοχάρη, λέγοντας ότι «δεν τίθεται κανένα ζήτημα παραίτησης». Το σημαντικό από τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου είναι ότι δεν υπάρχει καμία σκέψη για αύξηση φορολογίας στις ατομικές επιχειρήσεις.

Δραστική μείωση

Το βέβαιο είναι, ωστόσο, ότι θα υπάρξουν αλλαγές στον χώρο των ελεύθερων επαγγελματιών από το 2024, αλλά αυτές θα κινούνται στο πλαίσιο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, με την ενεργοποίηση δύο δραστικών παρεμβάσεων, οι οποίες θα προβλέπουν:

► Την υποχρεωτική καθιέρωση των ηλεκτρονικών τιμολογίων, προκειμένου οι συναλλαγές να διασταυρώνονται και να επαληθεύονται σε πραγματικό χρόνο.

► Την καθολική εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων (myDATA), πράγμα που σημαίνει ότι τα έσοδα που δηλώνονται δεν μπορεί να υπολείπονται αυτών που προκύπτουν από την ηλεκτρονική πληροφόρηση (myDATA, ταμειακές μηχανές, συσκευές POS), ενώ ως τιμολόγια εξόδων θα αναγνωρίζονται για έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα μόνο όσα έχουν διαβιβαστεί ηλεκτρονικά στο myDATA.

Παράγοντες του οικονομικού επιτελείου εξηγούν ότι με τις δύο αυτές κινήσεις θα κλείσουν οι δίοδοι της φοροδιαφυγής και έτσι οι επαγγελματίες θα υποχρεωθούν να δηλώνουν υψηλότερα ετήσια εισοδήματα σε σχέση με τα σημερινά, με αποτέλεσμα ένας μεγάλος αριθμός να υπερβεί τα εισοδηματικά όρια για τα επιδόματα και να τα χάσει. Την ίδια στιγμή, η φορολογική διοίκηση θα έχει πλήρη εικόνα για τον πραγματικό τζίρο που δηλώνεται από τους επιτηδευματίες.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 29/9