Στην εξαιρετική συνεργασία με την ΔΕΠΑ, στη σημασία του κάθετου ενεργειακού διαδρόμου από την Ελλάδα και του διαβαλκανικού αγωγού, αναφέρθηκε ο υπουργός Ενέργειας της Μολδαβίας, Βίκτορ Πάρλικοβ, μιλώντας μέσω τηλεσύνδεσης στο πάνελ για το Χτίσιμο Αξιόπιστων Ενεργειακών Συνεργασιών στο The Third Thessaloniki Metropolitan Summit, που διοργανώνεται από τον Economist, σε συνεργασία με το powergame.gr, στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Βίκτορ Πάρλικοβ προανήγγειλε ακόμη την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της Agricom και της ΔΕΠΑ την ερχόμενη εβδομάδα και εξέφρασε την επιθυμία τον ερχόμενο Ιανουάριο, όταν ανοίξει ο FSRU της Αλεξανδρούπολης, η Μολδαβία να είναι από τις πρώτες χώρες που θα συμμετάσχουν.

Αναλυτικά ο κ. Βίκτορ Πάρλικοβ μίλησε για τον ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα στον τομέα ενεργειακής συνεργασίας και την επιτυχία της Μολδαβίας στην ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία. «Μετά την εισβολή της Ρωσίας στη Ουκρανία, άλλαξαν οι συνθήκες στην ασφάλεια του ενεργειακού ανεφοδιασμού. Όμως όλη αυτή η κατάσταση έκανε την Μολδαβία πιο ασφαλή πλέον από ενεργειακής άποψης» εξήγησε ο κ. Πάρλικοβ, καθώς η χώρα είχε καταφέρει να μειώσει την εξάρτηση από την Gazprom, σχεδόν στο 0%.

Αναφέρθηκε στην Υπερδνειστερία, την αυτονομιστική περιοχή, η οποία όπως είπε, στο κομμάτι που ελέγχεται από τη Μολδαβία εφοδιάζεται, μεταξύ άλλων και με φυσικό αέριο από τη ΔΕΠΑ. «Αποθηκεύουμε φυσικό αέριο από τη ΔΕΠΑ σε ουκρανικές μονάδες αποθήκευσης, για να είμαστε πιο ασφαλείς για το χειμώνα», τόνισε.

ΒίκτορΠάρλικοβ:Η πολιτική απόφαση της ΕΕ για συγχρονισμό των δικτύων

«Μετά τον πόλεμο, καταλάβαμε ότι στις Βρυξέλλες υπήρχε μία αμιγώς πολιτική απόφαση για τον συγχρονισμό των δικτύων ηλεκτρισμού Μολδαβίας-Ουκρανίας και ΕΕ», τόνισε. «Άλλαξε η δυναμική της ενεργειακής ασφάλειας». Από τις 16 Μαρτίου πέρυσι, όταν έγινε ο συγχρονισμός των δικτύων, «τελείωσε ο ρωσικός ενεργειακός εκβιασμός», όπως είπε, ενώ αναφέρθηκε στην ενεργή σύνδεση με την Ρουμανία που εξασφαλίζει το δίκτυο της νότιας Ουκρανίας, παρά τους ρωσικούς βομβαρδισμούς. Βοηθώντας στην ανάκαμψη από τα μπλακ άουτ λόγω των ρωσικών επιθέσεων.

Η Energocom, εθνική εταιρεία της Μολδαβίας, ήταν η πρώτη που χρησιμοποίησε την αντίστροφη ροή στο διαβαλκανικό αγωγό και η πρώτη που προσπάθησε να χρησιμοποιήσει πιλοτικά το λεγόμενο κάθετο διάδρομο από Ελλάδα-Μολδαβία-Ρουμανία μέχρι Ουκρανία, εξήγησε.

Στο παρελθόν, ανέφερε, η Gazprom χρησιμοποιούσε τις μονάδες στη δυτική Ουκρανία ως μαξιλαράκι για τις off season ανάγκες, ώστε να αυξάνει τον εφοδιασμό με φυσικό αέριο προς την κεντρική Ευρώπη. Πρόκειται για ουκρανικές υποδομές που υποχρησιμοποιούνται, είπε.

Να αυξήσουμε τη χρήση των ουκρανικών υποδομών με τον δρόμο από την Ελλάδα – 95% κάλυψη στην ενεργειακή αποθήκευση στην ΕΕ

Σημείωσε πως από τα 110 δισ. κυβικά μέτρα μονάδων αποθήκευσης στην ΕΕ, «είμαστε σε επίπεδο 95% κάλυψης». Ειδικά οι υποδομές αποθήκευσης στην Ουκρανία, μιλάμε για περίπου 30% της συνολικής δυνατότητας αποθήκευσης στη ΕΕ, πάνω από 30 δισ. κυβικά μέτρα και είναι γεμάτες μόνο κατά 30-35%». Πολλοί λίγοι είναι όμως οι traders που χρησιμοποιούν αυτές τις μονάδες. «Άρα ο δρόμος από την Ελλάδα προς την Ουκρανία μέσω της Μολδαβίας είναι ο δρόμος που μπορούμε να αξιοποιήσουμε, για να αυξήσουμε τη χρήση των υποδομών αυτών», σημείωσε.

Τόνισε δε πως «πρέπει να συνεργαστούμε για να αυξήσουμε τη χωρητικότητα αυτού του διαδρόμου, που θα φτάσει περί τα 4 δισ. κυβικά μέτρα το χρόνο». «Μπορούμε να προσφέρουμε πιο ασφαλή εφοδιασμό στην Ευρώπη κατά το χειμώνα, χωρίς μεγάλες επενδύσεις, με τις υφιστάμενες υποδομές», τόνισε. Αναφορικά με τον εφοδιασμό της Μολδαβίας, σημείωσε πως μέχρι στιγμής φτάνουν μέχρι και τα τέλη Ιανουαρίου.

Η χώρα θα εξετάσει το ενδεχόμενο αν θα συνεχίσει να αγοράζει αέριο με flat price για περιορισμένες ποσότητες το χειμώνα ή θα αυξήσει τα αποθέματα και αναφέρθηκε στη σκέψη ενός νέου σημείου εξόδου Ρουμανίας με Ουκρανία.

Την επόμενη εβδομάδα μνημόνιο Agricom – ΔΕΠΑ - «Να είμαστε από τους πρώτους στην Αλεξανδρούπολη»

«Την επόμενη εβδομάδα θα υπογράψουμε μνημόνιο κατανόησης μεταξύ της Agricom και της ΔΕΠΑ», προανήγγειλε ο κ. Πάρλικοβ. «Θέλουμε πιο στενή συνεργασία, να αξιοποιήσουμε την εμπειρία που έχουμε από τα επιπλέοντα τέρμιναλ LNG» πρόσθεσε, εκφράζοντας την ελπίδα η χώρα να είναι η πρώτη που θα φτάσει στην Αλεξανδρούπολη.

«Θα θέλαμε να είμαστε από τους πρώτους να βοηθήσουμε, να συμμετάσχουμε του χρόνου τον Ιανουάριο, όταν θα ανοίξει -σύμφωνα με το πλάνο- το FSRU στην Αλεξανδρούπολη», είπε χαρακτηριστικά. «Αυτή η εξαιρετική συνεργασία θα δώσει περισσότερες δυνατότητες στις χώρες και στην οικονομία μας και σε καταναλωτές και πολίτες, να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί και να νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια» κατέληξε.