Παπαδόπουλος (ΔΕΠΑ Εμπορίας) στο συνέδριο του Economist: Η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει εξαγωγική ενεργειακή χώρα
Το The Third Thessaloniki Metropolitan Summit διοργανώνεται από τον Economist, σε συνεργασία με το powergame.gr
Ηγετικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας θέλει να διαδραματίσει η ΔΕΠΑ Εμπορίας μέσω των έργων και των δράσεων που υλοποιεί, όπως σημείωσε ο Ιωάννης Παπαδόπουλος Πρόεδρος του Δ.Σ της ΔΕΠΑ Εμπορίας από το βήμα του The Third Thessaloniki Metropolitan Summit, που διοργανώνεται από τον Economist, σε συνεργασία με το powergame.gr, στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη.
Η ΔΕΠΑ εμπορίας συμμετέχει στα πλαίσια του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) το οποίο διαμορφώνει εξαιρετικά φιλόδοξους στόχους όσον αφορά την ενεργειακή μετάβαση. «Έχουμε θέσει ως στόχο την ενεργό συμμετοχή μας σε αυτή τη στρατηγική ενεργειακής μετάβασης διαμορφώνοντας ένα επιχειρηματικό σχέδιο που έχει ως βασικό άξονα να μετατρέψει την εμπορίας από μία εταιρεία φυσικού αερίου σε μία πλήρως καθετοποιημένη εταιρεία ενέργειας με βασικό στρατηγικό στόχο την πράσινη μετάβαση και την ανάπτυξη τεχνολογιών που θα συμβάλλουν στη βελτίωση του κλιματικού από τον πόνο τους», σημείωσε.
Τα έργα που καθιστούν την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο
Το φυσικό αέριο θα παίζει ένα πρωτεύοντα ρόλο στο ενεργειακό μείγμα – όχι μόνο της Ελλάδας- για τα επόμενα χρόνια που θα έρθουν. Πρέπει να δούμε με γνώμονα τις γεωπολιτικές συνθήκες που διαμορφώνονται τις οδεύσεις οι οποίες θα υπάρχουν με βάση τη διοχέτευση του φυσικού αερίου. Η ΔΕΠΑ να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο μέσω του βουλγαρικού αγωγού αλλά και του FSRU της Αλεξανδρούπολης. Πρόκειται για δύο έργα που μας βάζουν σε μία νέα εποχή και δίνουν στην Ελλάδα έναν άλλο ρόλο ιδίως στη νοτιοανατολική Ευρώπη. «Παράλληλα με την ανάγκη που υπάρχει για τις υποδομές και την αποθήκευση του φυσικού αερίου εξαιρετικά σημαντικός και στρατηγικός είναι και ο δικός μας στόχος προκειμένου να συμμετέχουμε στην πράσινη μετάβαση. Οι επενδύσεις μας και η στρατηγική μας έχουν μία σταθερή κατεύθυνση: ότι πρέπει να αυξήσουμε το πράσινο το ενεργειακό μας αποτύπωμα. Έχουμε έτσι αναπτύξει ένα χαρτοφυλάκιο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που ξεπερνά τα 800 μεγαβάτ, ενώ συμμετέχουμε με ποσοστό 29% στο έργο της «Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης» που φτάνει τα 840 μεγαβάτ. Μέσα από αυτή την επένδυση θα μειωθεί η επίδραση του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα καθότι η ενέργεια που παράγεται ισοδυναμεί με τη λειτουργία τριών λιγνιτικών μονάδων».
Να επενδύσουμε στο βιομεθάνιο και το υδρογόνο
Την ίδια ώρα είναι γνωστό ότι έχουμε εντείνει τις προσπάθειές μας ότι αφορά το βιομεθάνιο και το υδρογόνο. Έχουμε πάρει μία σειρά από πρωτοβουλίες και έχουμε πραγματοποιήσει επενδύσεις. Να σημειωθεί ότι ολοκληρώθηκε και η επένδυση στη farma hellas που είναι ένα έργο αναφοράς της νέας μορφές ενέργειας μπορούν να αναπτυχθούν και μπορούν να υποστηρίξουν την Ελληνική βιομηχανία.
«Να επιταχύνουμε την πράσινη μετάβαση»
«Να επιταχύνουμε την πράσινη μετάβαση», θέλει τέλος ο κ. Ιωάννης Παπαδόπουλος, διότι όπως πιστεύει «θα δημιουργήσει ποικίλες θέσεις εργασίες, θα μειώσει το κόστος ενέργειας για τους οικιακούς καταναλωτές. Οι αυξομειώσεις που παρατηρήσαμε και λόγω του πολέμου σε ότι αφορά το κόστος ενέργειας δεν βοηθούν στην εξομάλυνση και στην προβλεψιμότητα. Είναι προφανές πως θα πρέπει να επιταχύνουμε το ταχύτερο δυνατό την υλοποίηση αυτού του προγράμματος. Η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει εξαγωγική ενεργειακή χώρα στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται.