Ο ρόλος της Ελλάδας και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης ως διεθνoύς κόμβου στην ενέργεια και τις μεταφορές βρέθηκε στο επίκεντρο του 3ου συνεδρίου που διοργάνωσαν φέτος στη Θεσσαλονίκη ο «Economist» και το powergame.gr. Το «The Third Thessaloniki Metropolitan Summit» απασχόλησαν οι γεωπολιτικές ανατροπές που προκαλεί η συνεχιζόμενη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι κίνδυνοι και οι ευκαιρίες για τη χώρα μας και τις γειτονικές Δημοκρατίες, αρκετές από τις οποίες κλήθηκαν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο να αναζητήσουν νέους δρόμους για την ενεργειακή τους επάρκεια και ασφάλεια.

Παράλληλα, στο πλαίσιο του «The Third Thessaloniki Metropolitan Summit» απονεμήθηκαν τα Green Awards στις εταιρείες και τους φορείς που διακρίθηκαν για την «πράσινη» πολιτική τους.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου προέκυψαν πολλές και σημαντικές ειδήσεις. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, προανήγγειλε ότι στο Προσχέδιο του Προϋπολογισμού περιλαμβάνονται μέτρα στήριξης άνω των 2 δισ. ευρώ. Ο υπουργός Εργασίας, Αδωνις Γεωργιάδης, προανήγγειλε την περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, αναγνώρισε ότι το ύψος των ανεκτέλεστων δημόσιων έργων είναι μια πρόκληση και υποσχέθηκε λύσεις για την επιτάχυνση των επενδύσεων.

dominic
Ο Γάλλος πρώην πρωθυπουργός Ντομινίκ ντε Βιλπέν

Ο Γάλλος πρώην πρωθυπουργός Ντομινίκ ντε Βιλπέν, που ήταν και το τιμώμενο πρόσωπο, ο οποίος έκλεισε το συνέδριο μαζί με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Νίκο Δένδια, επεσήμανε τα προβλήματα της διεύρυνσης της Ε.Ε., σε συνδυασμό με το μείζον θέμα της Ουκρανίας και την αύξηση του λαϊκισμού στην Ευρώπη. Επίσης, κάλεσε την Ελλάδα να συνεχίσει να ασκεί την επιρροή της σε κάθε επίπεδο στις σχέσεις της με την Κίνα, τις ΗΠΑ, την Ε.Ε. και τοπικά με τα Βαλκάνια, προκειμένου να δημιουργηθεί μια «πολιτική κοινότητα που θα ανοίξει τις πύλες της προς τις χώρες της περιοχής και θα κατευνάσει τις εντάσεις». Από την πλευρά του, ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Γουές Μίτσελ, ανέδειξε τον κομβικό ρόλο που μπορεί να έχει η Ελλάδα στην ενεργειακή ασφάλεια της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Από τον χώρο του επιχειρείν ξεχώρισε η αναγγελία του διευθύνοντος συμβούλου της Texan Envipco Hellas Group, Παναγιώτη Μούργου, για τη δημιουργία 1.000 νέων «πράσινων» θέσεων εργασίας έως το 2026. Σημείωσε ότι η μεγάλη επένδυση της Texan Envipco, που εγκαινιάστηκε το 2019, δημιούργησε 80 «πράσινες» θέσεις εργασίας, ενώ με την ανάπτυξη που έχει καταγράψει είναι σε θέση να υποσχεθεί την ανάπτυξη νέων ευκαιριών απασχόλησης. Ο κ. Μούργος σημείωσε ότι σχεδιάζονται δύο νέες επενδύσεις στον τομέα της κυκλικής οικονομίας, οι οποίες θα δημιουργήσουν νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Επιπλέον, αναφέρθηκε σε πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης 1 εκατ. ευρώ, με επίκεντρο τους πυλώνες «περιβάλλον», «υγεία» και «κοινωνία», που βρίσκεται σε διαδικασία αξιολόγησης από αρμόδιους φορείς.

economist
Aπο αριστερά: Ο Alasdair Ross, countries editor του «The World Ahead» του «Economist», ο Κώστας Σκρέκας, υπουργός Ανάπτυξης, ο Τζέρι Ισμαήλ, Αμερικανός πρόξενος στη Θεσσαλονίκη, και ο Παναγιώτης Μούργος, διευθυνων συμβουλοσ της Texan Envipco Hellas Group


Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος Δ.Σ. και CEO της Intrakat, Αλέξανδρος Εξάρχου, τόνισε ότι τα τελευταία τρία χρόνια έχει αυξηθεί το ανεκτέλεστο των κατασκευαστικών εταιρειών έβδομης τάξης κατά περίπου 11 δισ., ενώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης αναμένονται έργα συνολικού ύψους 40 δισ. ευρώ. Λαμβάνοντας υπόψη, όπως είπε, ότι θα προστεθούν έργα για τη Θεσσαλία, τα καλά νέα για τον κλάδο αναδύουν και προκλήσεις. Θεώρησε ότι θα κινδυνέψει η έγκαιρη υλοποίηση των έργων από τη δυσκολία των τραπεζών να αντιμετωπίσουν την υψηλή ζήτηση εγγυητικών επιστολών ακόμα και για περιπτώσεις εταιρειών επαρκώς κεφαλαιοποιημένων. Υπάρχει ένα όριο, όπως ανέφερε ο κ. Εξάρχου, στις δυνατότητες του τραπεζικού συστήματος να υποστηρίξει το μεγάλο ανεκτέλεστο, δεδομένου ότι οι τράπεζες ελέγχονται για την επαρκή κεφαλαιοποίησή τους και την έκθεσή τους ανά δανειολήπτη. Είναι πλέον τόσο εκτεθειμένες στον κατασκευαστικό κλάδο, που απαιτείται credit committee για εγγυητικές της τάξης των 25 εκατ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει καθυστέρηση έξι μηνών, σύμφωνα με τον κ. Εξάρχου. Για το θέμα, επανέλαβε την πρότασή του για νομοθετική παρέμβαση που θα επιτρέπει σε ασφαλιστικές εταιρείες να εκδίδουν εγγυητικές αποδεκτές από το ελληνικό Δημόσιο.

Green Awards Αξίζει να σημειωθεί πως υποβλήθηκε πολύ μεγάλος αριθμός συμμετοχών, οι οποίες αξιολογήθηκαν από την κριτική επιτροπή των Green Awards, που αποτελείται από κορυφαίους εμπειρογνώμονες του χώρου και στελέχη που διαθέτουν σημαντική εμπειρία και γνώση.

green_awards
Οι νικητές των φετινών Green Awards

Οι εταιρείες που βραβεύτηκαν είναι οι εξής:

• Ομιλος Εταιρειών ΤΕΧΑΝ.
• ΑΒ Βασιλόπουλος.
• Ελληνικά Γαλακτοκομεία Α.Ε.
• ΔΕΔΔΗΕ.
• Δήμος Θεσσαλονίκης.
• Δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης.
• Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
• Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής.
• Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Πελοποννήσου.
• Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο ‘’Secret’’ της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στις 7/10