27η Στρογγυλή Τράπεζα του Economist - Σδούκου: Τα 3 μεγάλα οφέλη του ενεργειακού μετασχηματισμού για την Ελλάδα
Η Αλεξάνδρα Σδούκου ανέδειξε τον κομβικό ρόλο που θα διαδραματίσει η Ελλάδα ως κόμβος ενέργειας, αναδεικνύοντας κι άλλες πτυχές της χώρας.
Για τις ευκαιρίες που αναδεικνύονται μέσα από τον ενεργειακό μετασχηματισμό για την Ελλάδα, αλλά και για τις προκλήσεις μίλησε η υφυπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Αλεξάνδρα Σδούκου, στην 27η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης του Economist.
Παράλληλα, η Αλεξάνδρα Σδούκου ανέδειξε τον κομβικό ρόλο που θα διαδραματίσει η Ελλάδα ως κόμβος ενέργειας, αναδεικνύοντας κι άλλες πτυχές της χώρας.
«Θα ήθελα να αναδείξω τα οφέλη του ενεργειακού μετασχηματισμού για την οικονομία», ανέφερε η Αλεξάνδρα Σδούκου. «Πρώτον, ο ενεργειακός μετασχηματισμός δίνει τη δυνατότητα για φθηνή ενέργεια. Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι εδώ και χρόνια η φθηνότερη μορφή ενέργειας και αυτό έχει αναδειχθεί πολύ περισσότερο τα χρόνια της ενεργειακής κρίσης. Ο τομέας των ΑΠΕ αυτή τη στιγμή είναι ό,τι πιο ανταγωνιστικό υπάρχει στην αγορά και γι’ αυτό μας ενδιαφέρει να επιταχύνουμε ως υπουργείο αυτές τις επενδύσεις. Το κόστος ενός φ/β με μπαταρία είναι σχεδόν ίσο με το κόστος ενός ρύπου CO2, κάτι που δείχνει ότι ο τομέας ΑΠΕ είναι ό,τι πιο ανταγωνιστικό και πρέπει να επιταχύνουμε τις επενδύσεις. Οι επενδυτές έρχονται και δεν θέλουν επιδότηση, αλλά πρόσβαση στον ηλεκτρικό χώρο», σχολίασε.
Σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ, τα 2,1 γιγαβάτ ΑΠΕ που μπήκαν στο σύστημα την τελευταία διετία εξοικονόμησαν 645 εκατ. ευρώ στους καταναλωτές. Αν οι ΑΠΕ αυτές δεν είχαν μπει, τότε το κόστος του αερίου και των συναφών εκπομπών θα ήταν 1,2 δισ. ευρώ.
Δεύτερο όφελος που προκύπτει είναι οι επενδύσεις, διότι αυτή η ενεργειακή μετάβαση κινητοποιεί τις επενδύσεις. Η Ελλάδα διαθέτει σχεδόν 4 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης για δράσεις μετάβασης, άλλα 800 εκατ. ευρώ από το REPower EU για να απορροφήσουμε, έχει 1,6 δισ. από το ΕΣΠΑ, καθώς και 2 δισ. από το ταμείο ρύπων με σκοπό την απανθρακοποίηση των νησιών. Υπάρχουν πολλά κεφάλαια και μαζί και τα δημόσια κονδύλια και μοχλεύουν τεράστιες ιδιωτικές επενδύσεις. Το ζήτημα είναι να δείξουμε ότι έχουμε την ικανότητα να ξοδέψουμε αυτά τα χρήματα προς όφελος των πολιτών, ανέφερε η κ. Σδούκου.
Το τρίτο μεγάλο όφελος -όπως σημείωσε- είναι η ενεργειακή ασφάλεια και ενεργειακή ανεξαρτησία. Οι δολιοφθορές που βλέπουμε τελευταία σε αγωγούς μπορεί να μας θυμίζουν λίγο την 11η Σεπτεμβρίου και αποτελούν το τέλος μιας ενεργειακής αθωότητας στην Ευρώπη.
Αλεξάνδρα Σδούκου: Ο κομβικός ρόλος της Ελλάδας στον ενεργειακό μετασχηματισμό
Όσον αφορά τον ρόλο της Ελλάδας σε αυτόν τον μετασχηματισμό, ανέφερε ότι εμείς ως χώρα θα πρέπει να επιταχύνουμε τις πολιτικές που έχουμε θέσει στο εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα με τη βοήθεια του REPower EU. Στόχος είναι να δημιουργήσουμε και μία προστιθέμενη αξία με βιομηχανική παραγωγή, πρώτες ύλες και εξηλεκτρισμό, ανέφερε η υφυπουργός. Τέλος, όπως σημείωσε η Αλεξάνδρα Σδούκου, ο παγκόσμιος ενεργειακός χάρτης στηρίχθηκε στα ορυκτά καύσιμα και έτσι δημιουργήθηκε η διεθνής διπλωματία. «Σε αυτό το momentum διαμόρφωσης ενός νέου παγκόσμιου χάρτη που στηρίζεται στις καθαρές μορφές ενέργειας δίνει μία ευκαιρία στην Ελλάδα να πρωταγωνιστήσει και να έχει έναν ρόλο ισχυρότερο και πιο δυνατό. Ως υπουργείο σε αυτό επικεντρωνόμαστε, να βοηθήσουμε τις νέες τεχνολογίες και να επιταχύνουμε τις εξελίξεις», κατέληξε.