27η Στρογγυλή Τράπεζα του Economist - Κασσελάκης: “Φιλοδοξώ να γίνω ο επόμενος πρωθυπουργός” (Εικόνες και βίντεο)
«Η σύγχρονη αριστερά πρέπει να επικεντρωθεί στο μέρισμα της ευτυχίας» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, μιλώντας στο συνέδριο του Economist.
Στο επίσημο δείπνο που ακολούθησε τις εργασίες του 27ου Συνεδρίου του Economist παρευρέθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης.
«Είμαι ευγνώμων για την ευκαιρία να απευθυνθώ σε αυτό το συνέδριο. Πριν λίγους μήνες δεν είχα καμία προσδοκία να προσκληθώ σε αυτή τη συζήτηση. Όμως το 2023 ήταν μία χρονιά εκλογών, το κόμμα μου έχασε τις εκλογές της 21ης Μαΐου και στη συνέχεια χάσαμε και τις επαναληπτικές εκλογές» είπε ο Στέφανος Κασσελάκης.
Η νίκη Μητσοτάκη, η παραίτηση Τσίπρα και η φιλοδοξία για την πρωθυπουργία
Αναφερόμενος στις πρόσφατες εκλογές, αλλά και στην παραίτηση του προκατόχου του, Αλέξη Τσίπρα, ο Στέφανος Κασσελάκης ανέφερε: «Ήταν μία ηχηρή νίκη για τον ενεργεία πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, μόλις 2 μήνες μετά από μία τραγική σύγκρουση τρένων που κόστισε τη ζωή σε 57 νεκρούς, στην πλειοψηφία τους φοιτητές. Δυστυχώς ο προκάτοχός μου, αποφάσισε να παραιτηθεί από πρόεδρος, παρόλο που η συντριπτική πλειοψηφία, όπως κι εγώ ο ίδιος, ήθελε να παραμείνει. Ένας νέος άνθρωπος αποφάσισε να παραιτηθεί από ταπεινότητα, αφού ο κ. Τσίπρας ήταν ο λόγος που πολλοί από εμάς μπήκαμε στο κόμμα και μπορούσε να πάει μπροστά το κόμμα και να βγάλει τη χώρα από τρία αυστηρά πακέτα λιτότητας.
Δύο μήνες μετά την αποχώρησή του, ανακοίνωσα την υποψηφιότητά μου να τον διαδεχτώ, χωρίς καμία πιθανότητα, ενώ δεν ταίριαζα στο προφίλ του κόμματος, ως επιχειρηματίας και πρώην χρηματιστής της Goldman Sachs, όμως εξελέγην με μεγάλη διαφορά. Οι πολίτες είδαν σε εμένα έναν σύγχρονο μαχητή για το συλλογικό μέλλον της χώρας. Φιλοδοξώ να είμαι ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας, για όλους τους Έλληνες, η πίστη μου βρίσκεται στον κόσμο που με αγκάλιασε», τόνισε.
Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Διαβάζω τον Economist από 14 ετών, όταν πήγα σε οικοτροφείο στη Βοστώνη. Είναι μία ελληνική λέξη, αλλά πόσο βαθιά έχουμε σκεφτεί αυτή τη λέξη, που προέρχεται από το οίκος και νόμος, την τάξη και την κατοικία και δείχνει πως είναι η ανθρώπινη ζωή που έχει σημασία για τα οικονομικά.
Σε αυτό το σημείο πιστεύω ότι η σύγχρονη αριστερά πρέπει να επικεντρωθεί στο μέρισμα της ευτυχίας. Η στέγαση, η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, ο προσωπικός χρόνος, ο σεβασμός, η διαφορετικότητα και το να αγαπιέσαι για τη διαφορετικότητά σου. Θέλουμε να μειώσουμε τις ανισότητες, οι οποίες είναι τεράστιες. Αλλά θέλουμε ισότητα στο δικαίωμα επιδίωξης της ευτυχίας, σε αντίθεση με τις παρατάξεις που χρησιμοποιούν γλώσσα από τον περασμένο αιώνα. Και έτσι θα κερδίσουμε».
Κασσελάκης: Ο κ. Μητσοτάκης οικειοποιείται τις προσπάθειες των Ελλήνων και του ΣΥΡΙΖΑ
Όσον αφορά την επενδυτική βαθμίδα, τόνισε πως «πρόκειται αναμφίβολα για ένα θετικό συμβάν, καθώς αναγνωρίζονται οι θυσίες των Ελλήνων. Ο κ. Μητσοτάκης, όμως, έσπευσε να πει ότι θα συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική ατζέντα, υπονοώντας ότι αυτός και οι μεταρρυθμίσεις του οφείλονται για το κατόρθωμα. Με αυτόν τον τρόπο, οικειοποιείται τις προσπάθειες ενός ολόκληρου λαού, αλλά και τις προσπάθειες του ΣΥΡΙΖΑ, αφού όπως έγραψε και η S&P εκθειάζοντας τις προσπάθειες του ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι το 2019 η κατάσταση είχε βελτιωθεί σε πολλούς τομείς.
Η Ελλάδα παραμένει ανάμεσα στις χώρες με το μεγαλύτερο επιτόκιο στην ευρωζώνη. Η ελληνική οικονομία έχει να διανύσειτεράστιο δρόμο για να πετύχει τη σύγκλιση με την ΕΕ. Μιλάμε για μία 15ετια ανάπτυξης που έχει χαθεί, πρόκειται για μία οικονομία που όπως ξέρετε έχει άδικο φορολογικό σύστημα, καθώς ένας στους δύο πολίτες δεν πληρώνει φόρο εισοδήματος, δημιουργώντας πρόβλημα σε εργαζόμενους και συνταξιούχους. Η ακρίβεια γονατίζει, σε σουπερ μάρκετ και δυσβάσταχτους λογαριασμούς. Τα έσοδα από το ΦΠΑ αυξημένα κατά 5,5% και αναμένεται να αυξηθούν 4% επιπλέον φέτος. Η Ελλάδα βρίσκεται μέσα στις 10 παγκοσμίως στην τιμή της βενζίνης, αλλά δεν μειώνεται ο φόρος ούτε φορολογούνται τα υπερκέρδη.
Πρέπει να αναβαθμίσουμε την ποιότητα ζωής του απλού κόσμου. Ας κοιτάξουμε γι’ αυτόν τον ορισμό σε στέγη, παιδεία, υγεία. Στην Ελλάδα έχουμε το υψηλότερο κόστος στέγασης στην Ευρώπη, με το 84,2% των ενοικιαστών να δαπανούν πάνω από τον μισό μισθό τους. Για ένα τεράστιο κομμάτι του ελληνικού πληθυσμού, ένας μισθός δεν ισοδυναμεί με ένα νοίκι.
Όσον αφορά την υγεία, η κοινωνία γνωρίζει την τεράστια υποστελέχωση στο ΕΣΥ, παρά τα υπέρογκα ποσά της ΕΕ λόγω πανδημίας. Το 40% των δαπανών στη χώρα είναι ιδιωτικές, αναιρώντας κάθε έννοια δημόσιας υγείας. Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε προχθές την επανάστασή του για τον τομέα της υγείας, δίνοντας υπερεξουσία στον εκάστοτε υπουργό να χειρίζεται τις διοικήσεις των νοσοκομείων.
Στην παιδεία, έχουμε το μικρότερο ποσοστό δαπανών, με ποσοστό 4% είμαστε στην 18η θέση μεταξύ των 27 της ΕΕ και αντί να επενδύσουμε εκεί μιλάμε για ιδιωτικοποιήσεις και όχι για επενδύσεις που θα φέρουν σύγκλιση με την Ευρώπη.
Οι μεγάλες προκλήσεις μπορούν και πρέπει να απαντηθούν με σύγχρονες λύσεις. Ο εργασιακός μεσαίωνας δεν είναι λύση. Χρειαζόμαστε καινοτομία, εξωστρέφεια, καλύτεροι μισθοί.
Κασσελάκης: Η αναφορά στη Μέση Ανατολή
Σε μία εποχή μεγάλων κρίσεων με πολεμικές συγκρούσεις, αστάθεια, φόβο, όπου η συνύπαρξη των λαών αμφισβητείται χρειάζεται προσήλωση. Είναι σαφές σε όλους ότι οι γεωπολιτικές εξελίξεις και η αποσταθεροποίηση της περιοχής μας επηρεάζουν άμεσα. Παρακολουθούμε με τρόμο τις επιθέσεις της Χαμάς, μία αποτρόπαια πράξη που καταδικάστηκε διεθνώς, τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει αυτή την πράξη. Το αδιέξοδο στο παλαιστινιακό, η συνεχιζόμενη κατοχή, είναι αδιαμφισβήτητα, υπάρχουν ευθύνες, όμως τίποτα δεν δικαιολογεί αυτή την επίθεση. Τονίσαμε από την πρώτη στιγμή ότι η καταδίκη της Χαμάς δεν ισοδυναμεί με πράσινο φως στο Ισραήλ να απαντά με θάνατο αμάχων και δυστυχώς κάθε μέρα ακούμε για περισσότερους. Ο φαύλος κύκλος βίας μας βυθίζει κάθε μέρα σε αδιέξοδο και ανασφάλεια και βλέπουμε τη διεθνή κοινότητα να αδυνατεί να παρέμβει δραστικά.» ανέφερε.