Σε μείωση τιμής 300 προϊόντων έχουν προχωρήσει 17 εταιρείες, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Ανάπτυξης.

Αυτό ισχυροποιεί την πεποίθηση ότι μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά κατά της ακρίβειας η πρωτοβουλία «Μόνιμη Μείωση Τιμής», στο πλαίσιο της οποίας οι εταιρείες που συμμετέχουν δεσμεύονται ότι θα μειώσουν την τιμή του προσφερόμενου προϊόντος τουλάχιστον κατά 5% και για χρονικό διάστημα όχι μικρότερο από έξι μήνες.

Στο 23% οι μειώσεις σε κάποιους κωδικούς

Μάλιστα, καταγράφονται ήδη μειώσεις που αγγίζουν και το 23% σε κάποιους κωδικούς. Όπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, σε συνέντευξή του στα Παραπολιτικά 90.1 FM και στην εκπομπή «Στον αέρα» με τη δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη, για τις εταιρείες «το βασικό κίνητρο είναι ότι τοποθετείται μια ειδική σήμανση στα ράφια των super markets σε όλα εκείνα τα προϊόντα που θα μειώσουν την τιμή τους κατά τουλάχιστον 5%. Και λέω τουλάχιστον 5%, γιατί μπροστά μου αυτή τη στιγμή βλέπω μειώσεις που θα ανακοινωθούν επίσημα και οι οποίες ξεπερνούν το 5% πολλές φορές, φτάνουν μέχρι το 10%, το 15% έως και 20% μειώσεις σε τιμές προϊόντων που είναι βασικά για τη διαβίωση του νοικοκυριού».

 

Στο ράφι

Ήδη, 233 προϊόντα βρίσκονται στα ράφια των σουπερμάρκετ με μειωμένη τιμή και ανήκουν σε 21 κατηγορίες ειδών πρώτης ανάγκης για τα νοικοκυριά. Πρόκειται για προϊόντα που ανήκουν στις κατηγορίες άλευρα, γάλα και γαλακτοκομικά, χυμοί και ροφήματα, ζάχαρη και γλυκαντικά, μέλι και μαρμελάδες, μπισκότα και γλυκά, ρύζι, αρτοσκευάσματα (φρυγανιές, παξιμάδια, κράκερ), τρόφιμα σε σκόνη (πουρές, μπεσαμέλ, σούπες), κατεψυγμένα τρόφιμα και έτοιμα φαγητά συσκευασμένα.

Με την ευκαιρία, πάντως, της συμμετοχής και πολυεθνικών εταιρειών στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, ο Κώστας Σκρέκας χαρακτήρισε «διαχρονικό» το φαινόμενο να πωλούνται στην Ελλάδα ακριβότερα τα προϊόντα που σε χώρες του εξωτερικού οι καταναλωτές βρίσκουν πιο φθηνά: «Όταν λοιπόν αυτό είναι ένα διαχρονικό γεγονός που γίνεται ακόμα δυσμενέστερο για τα νοικοκυριά, τώρα που έχουμε την ακρίβεια, καταλαβαίνετε ότι αυτό το πράγμα πρέπει να σταματήσει κάποια στιγμή. Εμείς θέλουμε μια ελεύθερη αγορά, να λειτουργεί με τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς, δεν θέλουμε μια ασύδοτη και μια άναρχη αγορά», είπε χαρακτηριστικά και ξεκαθάρισε ότι «αυτό θα πρέπει να ελεγχθεί», ενώ τόνισε ότι γίνεται προσπάθεια να διερευνηθούν κι άλλοι τρόποι, με τους οποίους θα διασφαλίσουμε πιο προσιτές τιμές για τα ελληνικά νοικοκυριά, ακόμα και σε γνωστά επώνυμα πολυεθνικά προϊόντα.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή