Αλλάζει το 2024 ο χάρτης των αντικειμενικών αξιών: Αιτήµατα 145 δήµων για διορθώσεις στις τιµές - Επέκταση της εφαρµογής και σε άλλες περιοχές
Δεν πρόκειται να υπάρξουν οριζόντια και βαθιά «κουρέµατα» στις μειώσεις των αντικειμενικών αξιών, παρά µόνο στοχευµένες παρεµβάσεις
Αιτήµατα των 145 δήµων για διορθώσεις στις τιµές
Το σχέδιο δράσης του οικονοµικού επιτελείου θα εκτυλιχθεί σε τρία στάδια, µε το πρώτο να περιλαµβάνει ξεκαθάρισµα του τοπίου για την έκταση των µειώσεων στις αντικειµενικές αξίες σε συγκεκριµένες ζώνες, µε βάση τα αιτήµατα των 145 δήµων για διορθώσεις στις τιµές, µε το επιχείρηµα ότι σε πολλές περιοχές είναι αισθητά υψηλότερες από τις εµπορικές, προκαλώντας άδικες επιβαρύνσεις στους πολίτες και απώλειες κοινωνικών επιδοµάτων.Σύµφωνα µε πηγή του οικονοµικού επιτελείου, η εξέταση των ενστάσεων από τους δήµους εισέρχεται στην τελική ευθεία και η αρµόδια επιτροπή αξιολογεί µία µία τις προτάσεις, για να διαπιστώσει την εγκυρότητά τους και να εκδώσει την «τελική ετυµηγορία» για το αν, πού και σε τι εύρος θα γίνουν εκ των υστέρων µειώσεις στη φορολογητέα αξία των ακινήτων. Η ίδια πηγή σηµειώνει µε νόηµα ότι τα περισσότερα αιτήµατα των δήµων δεν είναι τεκµηριωµένα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πολλές από τις ενστάσεις θα απορριφθούν.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν οριζόντια και βαθιά «κουρέµατα», παρά µόνο στοχευµένες παρεµβάσεις, καθώς σχεδόν δύο χρόνια µετά την εφαρµογή των νέων αντικειµενικών οι τιµές στην αγορά έχουν κάνει άλµα και η ψαλίδα µεταξύ εµπορικών και αντικειµενικών αξιών έχει ανοίξει, µε τις µεγαλύτερες διαφορές να εντοπίζονται στις πιο ακριβές περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, αλλά και των υπόλοιπων µεγάλων πόλεων. Μάλιστα, όπως επισηµαίνουν παράγοντες της αγοράς, τα χιλιάδες ακίνητα που αλλάζουν σήµερα χέρια γίνονται σε τιµές ακόµη και διπλάσιες των αντικειµενικών.
Διαβάστε ακόμα: Νέες αντικειμενικές αξίες ακινήτων - «∆ιορθώνονται» οι τιµές σε εκατό και πλέον δήµους της χώρας, έπειτα από ενστάσεις των δηµοτικών Αρχών για υπερβολικές αυξήσεις
∆ύσκολη υπόθεση η επέκταση των αντικειµενικών τιµών σε 2.167 περιοχές
Το δεύτερο βήµα περιλαµβάνει την επέκταση των αντικειµενικών τιµών σε 2.167 περιοχές που εξακολουθούν να βρίσκονται εκτός συστήµατος. Πρόκειται για το υπολειπόµενο 1,5% της επικράτειας, όπου έλειπαν τα απαιτούµενα πολεοδοµικά στοιχεία. Αρµόδιοι παράγοντες σηµειώνουν ότι η επέκταση των αντικειµενικών αξιών δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, καθώς σε πολλές περιοχές είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αποτυπωθεί η αξία των ακινήτων, διότι όχι µόνο δεν γίνονται πράξεις για να υπάρξει µια πρώτη εκτίµηση, αλλά πρόκειται για περιοχές µε πολύ µικρό αριθµό κατοίκων, ακόµα και για ερειπωµένα χωριά.
Στην Αττική, οι περιοχές όπου θα επεκταθεί το σύστηµα των αντικειµενικών τιµών ζώνης είναι από τη Βάρκιζα έως τα Λεγρενά και σε Αγία Μαρίνα, Χάρακα, ∆ασκαλειό, περιοχές από το Πόρτο Ράφτη και περιοχές σε Σαλαµίνα, Κύθηρα και Αίγινα. Στην υπόλοιπη Ελλάδα αναµένεται να αποκτήσουν πρώτη φορά αντικειµενικές αξίες περιοχές στην Αχαΐα (∆ιακοπτό, Αιγείρα, Πλάτανος, Σελιανίτικα, Ψαθόπυργος), στην Ηλεία (Κυλλήνη, Αρχαία Ολυµπία), στα Τρίκαλα (Περτούλι, Ελάτη, Πύλη, Καστράκι) και στη Φλώρινα (Αµύνταιο, Αγιος Παντελεήµονας, Πρέσπες, Φιλώτας, ∆ροσοπηγή, Πισοδέρι, Κρυσταλλοπηγή, Μελίτη).
Η περιοχή που µπήκε τελευταία στον αστερισµό των αντικειµενικών αξιών ήταν το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού-Αγίου Κοσµά, µε τις τιµές να κυµαίνονται από 3.250 έως και 8.000 ευρώ το τετραγωνικό. Ωστόσο, στην πρώτη θέση της κατάταξης µε τις ακριβότερες περιοχές εξακολουθεί να βρίσκεται η Βουλιαγµένη µε 10.800 ευρώ το τετραγωνικό µέτρο στον Λαιµό, µε δεύτερο το Κολωνάκι, µε τιµή 8.550 ευρώ το τετραγωνικό. Από τα νησιά ξεχωρίζει η Μύκονος, µε 5.900 ευρώ το τετραγωνικό. Μαζί µε την επανένταξη θα προχωρήσει και ο σχεδιασµός για την επαναχάραξη των ζωνών. Την άσκηση τρέχει η ειδική οµάδα εργασίας, σε συνεργασία µε πανεπιστήµια και το Τεχνικό Επιµελητήριο Ελλάδος, και αναµένεται να υποβάλει προτάσεις στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονοµίας και Οικονοµικών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζονται επεκτάσεις και συνενώσεις ζωνών, ενώ σε κάποιες περιοχές οι υφιστάµενες ζώνες θα σπάσουν στα δύο.
Αυτόµατη προσαρµογή
Η µεγάλη όµως ανατροπή έχει να κάνει µε την κατάργηση του σηµερινού καθεστώτος, µε βάση το οποίο οι αντικειµενικές τιµές καθορίζονται µε υπουργική απόφαση και αλλάζουν κάθε δύο ή περισσότερα χρόνια µε την καθιέρωση συστήµατος αυτόµατης προσαρµογής των φορολογικών τιµών στις διακυµάνσεις των αγοραίων, το οποίο αναµένεται να τεθεί σε λειτουργία προς το τέλος του 2024. Πρόκειται για ένα νέο πληροφοριακό σύστηµα, το οποίο θα παρακολουθεί και θα καταγράφει τις τάσεις στην κτηµαταγορά µε τη συγκέντρωση στοιχείων για τις αξίες των ακινήτων (π.χ. συµβόλαια, µισθώµατα, αξίες απαλλοτρίωσης) και δεδοµένων για τα χαρακτηριστικά ακινήτων (π.χ. θέση, επιφάνεια, όροφος, χρήση γης, εγγύτητα σε σταθµούς µετρό, σχολεία, πυλώνες ηλεκτρικού ρεύµατος κ.λπ.). Με βάση αυτά, κάθε χρόνο ή και σε µικρότερο διάστηµα θα αναπροσαρµόζει αυτόµατα τις αντικειµενικές αξίες στα επίπεδα των εµπορικών τιµών. Αυτό σηµαίνει ότι οι όποιες µεταβολές (αυξήσεις ή µειώσεις) καταγράφονται στις εµπορικές τιµές των ακινήτων θα περνούν αυτόµατα στις αντικειµενικές αξίες, επηρεάζοντας αντίστοιχα τους δεκάδες φόρους και τα τέλη που επιβαρύνουν τα ακίνητα.
Ταυτόχρονα, σχεδιάζεται και ένα Γεωπληροφοριακό Σύστηµα Μαζικής Εκτίµησης Αξίας Ακινήτων, όπου ο χρήστης θα έχει τη δυνατότητα:
- Να βλέπει πολεοδοµικά τετράγωνα, οδικό δίκτυο, διοικητική διαίρεση και σηµεία ενδιαφέροντος πάνω σε γεωαναφερόµενο υπόβαθρο ορθοφωτοχαρτών του Εθνικού Κτηµατολογίου.
- Να πλοηγείται σε διαδραστικούς χάρτες.
- Να µπορεί να πληροφορείται για την εκτιµώµενη αξία του ακινήτου το οποίο τον ενδιαφέρει.
Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής