Χρηµατοδότηση 5.000 ευρώ ανά Ελληνα από ΕΣΠΑ και ΤΑΑ: Πρωτιά της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Τη µεγαλύτερη κατά κεφαλήν εισροή κοινοτικών κονδυλίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα λάβει η χώρα µας για την περίοδο 2021-2027
Την υψηλότερη κατά κεφαλήν κοινοτική χρηµατοδότηση την περίοδο 2021-2027 θα λάβουν οι Ελληνες από όλους τους πολίτες της Ενωµένης Ευρώπης. Οι συνδυασµένοι πόροι του ΕΣΠΑ και του Ταµείου Ανάκαµψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) θα οδηγήσουν σε εισροή που πλησιάζει τα 5.000 ευρώ ανά κάτοικο. Εξ αυτών, εισροή 1.948 ευρώ κατά κεφαλήν αφορά στο ΕΣΠΑ και τα υπόλοιπα 2.809 ευρώ προέρχονται από το ΤΑΑ. Η ελληνική κατά κεφαλήν εισροή κοινοτικών κονδυλίων είναι η µεγαλύτερη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, έχοντας ως δεύτερη µεγαλύτερη εκείνη της Ιταλίας.
Στη γείτονα χώρα, η κατά κεφαλήν χρηµατοδότηση της περιόδου 2021-2027 ανέρχεται σε 3.846 ευρώ και είναι 20% χαµηλότερη από την αντίστοιχη τιµή για τη χώρα µας. Η Ιταλία, ωστόσο, έχει λάβει την υψηλότερη χρηµατοδότηση από πόρους του ευρωπαϊκού Ταµείου Ανάκαµψης. Τα στοιχεία δείχνουν ότι θα λάβει κοινοτική χρηµατοδότηση κατά κεφαλήν ύψους 3.152 ευρώ από το ΤΑΑ ή περίπου 12% περισσότερα από εκείνα που θα λάβει η χώρα µας. Η Ελλάδα ωστόσο κερδίζει στην κατά κεφαλήν εισροή κοινοτικών πόρων στο ΕΣΠΑ.
O Νότος τη μερίδα του λέοντος
Τα στοιχεία που δίνει το υπουργείο Εθνικής Οικονοµίας δείχνουν ακόµα ότι οι χώρες του Νότου και της πρώην Αν. Ευρώπης που είναι κράτη-µέλη της Ε.Ε. λαµβάνουν τη µερίδα του λέοντος στη στήριξη αυτής της νέας προγραµµατικής περιόδου, η οποία περιλαµβάνει και το Ταµείο Ανάκαµψης και Ανθεκτικότητας, ως αντιστάθµισµα στην πανδηµία. Είναι ενδεικτικό ότι οι εισροές κοινοτικών πόρων στην ανεπτυγµένη Ευρώπη περιορίζονται σε λιγότερο από 1.000 ευρώ ανά κάτοικο στις χώρες της Γαλλίας, του Βελγίου, της Γερµανίας, της Φινλανδίας, της Ιρλανδίας κ.λπ. Είναι δε προφανής από τα στοιχεία αυτά η πολιτική µεταφοράς πλούτου από τον ανεπτυγµένο Βορρά στις περιοχές µετάβασης και λιγότερο ανεπτυγµένες της Ενωµένης Ευρώπης.
Η Ελλάδα έχει την τιµητική της, αφού σε κάθε κάτοικό της αντιστοιχεί η δεύτερη υψηλότερη εισροή πόρων του ΤΑΑ και η ένατη υψηλότερη χρηµατοδότηση από τα ∆ιαρθρωτικά Ταµεία και τον Τακτικό Προϋπολογισµό της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και τα δεδοµένα αυτά µπορεί να αλλάξουν µε την αναθεώρηση του Ταµείου Ανάκαµψης και Ανθεκτικότητας, η οποία τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη.
Υπενθυµίζεται ότι η χώρα µας διεκδικεί επιπλέον 5,8 δισ. ευρώ από το ΤΑΑ, εκ των οποίων τα 5 δισ. ευρώ αφορούν σε πόρους του δανειακού σκέλους και τα υπόλοιπα 800 εκατ. ευρώ σε επιδοτήσεις. Τα ποσά αυτά θα προσθέσουν κοινοτική χρηµατοδότηση 545 ευρώ ανά κάτοικο και από 4.757 ευρώ που είναι σήµερα, θα ανέλθει σε 5.302 ευρώ, ενώ εκτιµάται ότι θα διευρύνουν περαιτέρω τη διαφορά της Ελλάδας από τα άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η απορρόφηση
Πάντως, το ζητούµενο δεν είναι η ποσότητα, αλλά ο συνδυασμός της ποσότητας και της ποιότητας. Η χώρα µας δείχνει ιστορικά αδυναµίες στην απορρόφηση κοινοτικών πόρων και συχνά αυτή γίνεται… µε την ψυχή στο στόµα, πολλές φορές µε αµφίβολα αποτελέσµατα. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, φαίνεται η απορρόφηση τουλάχιστον να προχωρά οµαλά. Για την προγραµµατική περίοδο 2014-2020 η χώρα κατετάγη τρίτη στην Ε.Ε. στην απορρόφηση πόρων (σε ποσοστό 95%), πίσω από τη Λιθουανία (98%) και την Πολωνία (97%). Επίσης, σύµφωνα µε τα προκαταρκτικά στοιχεία της Κοµισιόν για τη νέα προγραµµατική περίοδο 2021-2027, η Ελλάδα κατατάσσεται δεύτερη, µε ποσοστό απορρόφησης 3%.
Ενδιάμεσες πληρωμές
Καίτοι το ποσοστό αυτό είναι ακόµη χαµηλό, πρέπει να σηµειωθεί ότι η Ελλάδα είναι η µοναδική χώρα της Ε.Ε. που έχει καταφέρει στη νέα προγραµµατική περίοδο, 2021-2027, ενδιάµεσες πληρωµές. Αλλες δύο χώρες το έχουν πετύχει αυτό, η Ουγγαρία και η Βουλγαρία. Το ποσοστό των ενδιάµεσων πληρωµών είναι φυσικά πολύ χαµηλό, αντιστοιχεί µόλις στο 1% (ή και λιγότερο), αλλά σίγουρα υποδηλώνει το καλό ξεκίνηµα της χώρας. Ας µην ξεχνάµε, άλλωστε, ότι η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα για την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το βασικό κείµενο στρατηγικής για τη νέα προγραµµατική περίοδο (ΕΣΠΑ), όπως και η πρώτη για την οποία εγκρίθηκαν τα ειδικότερα τοµεακά και περιφερειακά προγράµµατα. Η πορεία της, ωστόσο, τους επόµενους µήνες θα κριθεί από τις απορροφήσεις του Ταµείου Ανάκαµψης, για το οποίο η προσπάθεια πρέπει να ενταθεί
Δημοσιεύτηκε στο ένθετο Money Pro στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 27/10