Ακρίβεια: Σε ποια βασικά είδη διατροφής περιόρισαν την κατανάλωση οι Έλληνες
Σημαντικές επιπτώσεις στην καταναλωτική συμπεριφορά των Ελλήνων έχει η ακρίβεια
Σε ορισμένα προϊόντα οι Έλληνες έβαλαν φρένο στην κατανάλωσή τους λόγω της ακρίβειας, η οποία αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες που απασχολούν τους Έλληνες καταναλωτές.
Όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., οι Έλληνες έχουν περιορίσει την κατανάλωση βασικών ειδών διατροφής, ακόμη και το λάδι, που παρομοιάζεται με «πράσινο χρυσό» πλέον η τιμή του.
Συγκεκριμένα, η ποσοστιαία μείωση κατανάλωσης σε βασικά είδη διατροφής ήταν σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ.:
- Ελαιόλαδο: -10,8%
- Γιαούρτι: -7%
- Ψάρια: -6,7%
- Γάλα: -5,5%
- Φρούτα: -4,2%
- Κρέας: -2,2%
- Τυρί: -2%
- Ψωμί-είδη αρτοποιίας: -1,5%
- Ζυμαρικά: -1,3%
- Λαχανικά: -1,3%
- Ρύζι: -1,1%
Ο πληθωρισμός σε Ελλάδα και ευρωζώνη
Οι τιμές καταναλωτή στη χώρα μας σε ετήσια εναρμονισμένη βάση αυξήθηκαν κατά 2,4%, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat).
Τον Αύγουστο ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στη χώρα μας είχε ενισχυθεί κατά 3,5% ετησίως. Στην ευρωζώνη ήταν στο 5,2% τον Αύγουστο και μειώθηκε στο 4,3%, στο πιο χαμηλό σημείο από τον Οκτώβριο του 2021.