Σε παράλληλο χρόνο η έξοδος του ΤΧΣ από Alpha και Εθνική
Εντός του Νοεμβρίου οι εξελίξεις για την πώληση του 9% της Alpha Bank στη Unicredit και τη διάθεση ποσοστού 20% της ΕΤΕ μέσω book building
Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις με την αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τις τράπεζες. Μετά την επαναγορά των μετοχών και την επανιδιωτικοποίηση της Eurobank, που ολοκληρώθηκε στις 6 Οκτωβρίου, ακριβώς δύο εβδομάδες μετά η χορήγηση της επενδυτικής βαθμίδας στην Ελλάδα από τη Standard & Poor's «πάτησε τη σκανδάλη» για να οριστικοποιηθεί η εκκίνηση της εξόδου του ΤΧΣ από την Εθνική Τράπεζα, με «σφήνα» την πρόταση της ιταλικής Unicredit για το ποσοστό που το Ταμείο ελέγχει στην Alpha Bank. Οι δύο διαδικασίες θα κινηθούν παράλληλα μέσα στον Νοέμβριο, προκειμένου όχι απλώς να «εξαργυρωθεί» το ιδιαιτέρως θετικό επενδυτικό κλίμα για την Ελλάδα, αλλά και για να δοθεί από την κυβέρνηση στις αγορές σήμα συνέχειας και ταχύτητας στις μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις.
Στο περιβάλλον αυτό, η κυβέρνηση και το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εκτιμούν ότι οι διαπραγματεύσεις που έχουν ξεκινήσει με τις Βρυξέλλες για την αναβίωση του «Ηρακλή» θα έχουν αποδώσει καρπούς μέχρι το τέλος του έτους, προκειμένου να δρομολογηθεί η δραστική εξυγίανση και των μικρότερων τραπεζών, διασφαλίζοντας πλήρως τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Η πρόταση που υπέβαλε η Unicredit στο ΤΧΣ, τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου, για την εξαγορά του 9% των μετοχών που κατέχει το Ταμείο στην Alpha Bank «τάραξε τα νερά» και επιτάχυνε τις εξελίξεις της αποεπένδυσης. Τις τελευταίες θα «συνδαυλίσουν» τα πολύ καλά αποτελέσματα εννεαμήνου που θα ανακοινώσουν οι τράπεζες μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, αρχής γενομένης από την Alpha Bank, στις 3 του μηνός.
Στην επιστολή της προς το ΤΧΣ η Unicredit προτείνει η συναλλαγή να δομηθεί ως προσυμφωνημένη (πακέτο μετοχών) και οι μετοχές να πωληθούν και να μεταβιβαστούν μέσω αμοιβαία συμφωνημένης σύμβασης αγοράς μετοχών, που θα περιλαμβάνει τις συνήθεις εγγυοδοτικές δηλώσεις. Το τίμημα της Unicredit καλύπτεται από όρους εμπιστευτικότητας, δεδομένου ότι το ΤΧΣ θα διεξαγάγει ανταγωνιστική διαδικασία. Η αγορά, πάντως, υπολογίζει ότι η προσφορά ενέχει premium 5%-10%. Στην ανταγωνιστική διαδικασία του ΤΧΣ, η οποία εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί την προτελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου, ο μεγαλομέτοχος της Alpha Bank (με ποσοστό που εκτιμάται από 7% έως 9%), το family office Reggeborgh του Χένρι Χόλτερμαν, φέρεται να μην επιθυμεί να «κονταροχτυπηθεί» με τη Unicredit. Η τελευταία είναι η πρώτη μεγάλη ευρωπαϊκή τράπεζα που θέλει να επενδύσει στην Ελλάδα, ύστερα από 17 χρόνια. Δεσμεύεται δε ότι, εφόσον δεν προκριθεί για την εξαγορά του «πακέτου» του ΤΧΣ, θα αποκτήσει μέσω χρηματιστηρίου και σε ορίζοντα 24 μηνών ποσοστό άνω του 5% στην Alpha Bank. To «επενδυτικό προφίλ» της Unicredit είναι το βέλτιστο που επιθυμεί η κυβέρνηση, αλλά και ο διοικητής της ΤτΕ για την είσοδο νέων επενδυτών στις ελληνικές τράπεζες κατά την αποεπένδυση του ΤΧΣ. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Γιάννης Στουρνάρας έχει δηλώσει πως θα ήθελε να δει «στρατηγικούς εταίρους, ιδανικά μία ή δύο μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες», προσθέτοντας πως ελπίζει ότι «το ΤΧΣ θα αγωνιστεί για να βρει καλούς στρατηγικούς επενδυτές, μακροχρόνιους επενδυτές, να πουλήσει τις μετοχές που έχει».
Αυτό θα επιδιωχθεί και στην περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας, με τη διάθεση αρχικά του 20% από το 40,4% που ελέγχει το ΤΧΣ. Το επικρατέστερο σενάριο είναι να διατεθεί ποσοστό 15% σε θεσμικούς επενδυτές και 5% σε επενδυτές του retail, ενώ θα δοθεί δικαίωμα προτίμησης στους υφιστάμενους μετόχους της τράπεζας. Η συμμετοχή των τελευταίων θα ικανοποιηθεί από το 15% που θα διατεθεί σε θεσμικούς εντός και εκτός Ελλάδος.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι 20-22 επενδυτές ενδιαφέρονται ζωηρά να συμμετάσχουν στο book building της ΕΤΕ, που αναμένεται, το πιθανότερο, στις 15 Νοεμβρίου.
*Δημοσιεύτηκε στο ένθετο Money Pro της εφημερίδας ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 27 Οκτωβρίου