Ελληνοκινεζικό Επιμελητήριο: Σφοδρή η επιθυμία της Κίνας για επενδύσεις στην Ελλάδα - Σημαντική η αποστολή Μητσοτάκη στο Πεκίνο
"Οι Κινέζοι έχουν ένα τεράστιο ενδιαφέρον για το αύριο της Μεσογείου και εδώ είναι η πύλη", ανέφερε ο Φώτης Προβατάς, επίτιμος πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ελληνοκινεζικής Οικονομικής Συνεργασίας
Το έντονο κινεζικό ενδιαφέρον για επενδυτικές ευκαιρίες στη χώρα μας εξέφρασε, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, ο Φώτης Προβατάς, επίτιμος πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ελληνοκινεζικής Οικονομικής Συνεργασίας.
"Είναι πολύ μεγάλης σημασίας η Ελλάδα, ιδιαίτερα ο Πειραιάς, για την κινεζική οικονομία"
Ειδικότερα, ο επίτιμος πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ελληνοκινεζικής Οικονομικής Συνεργασίας σημείωσε: «Οι Κινέζοι έχουν ένα τεράστιο ενδιαφέρον για το αύριο της Μεσογείου και εδώ είναι η πύλη. Και χρησιμοποιείται και ως πύλη για τα εμπορεύματα που πηγαίνουν εκεί της Βορείου Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Είναι πολύ μεγάλης σημασίας η Ελλάδα, ιδιαίτερα ο Πειραιάς, για την κινεζική οικονομία και πρέπει να το αντιληφθούμε αυτό, ότι είναι πολύ σημαντικό για τους Κινέζους να έχουν εδώ επενδύσεις».
«Η αποστολή του πρωθυπουργού και η επίσκεψη με τους υπουργούς και την υπόλοιπη ακολουθία των υπηρεσιακών παραγόντων είναι πολύ σημαντική. Μπορεί να είναι πολύ σύντομη λόγω των συνθηκών, αλλά έπρεπε να γίνει και γι’ αυτό άλλωστε και έγινε, έστω και συντετμημένη», ανέφερε σχετικά με τη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Κίνας σήμερα στο Πεκίνο.
Αναφερόμενος στην αναβάθμιση της κρατικής πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τους δύο μεγαλύτερους οίκους αξιολόγησης της Κίνας, ο Φώτης Προβατάς τόνισε πως η αναγνώριση αυτή «δείχνει όχι την πολύ σοβαρή και μεγάλη επιθυμία, αλλά τη σφοδρή επιθυμία της Κίνας, παράλληλα προς τα ανοίγματά της προς άλλες χώρες, τώρα που πέσανε τα τείχη του κορονοϊού, να επιβεβαιώσει και να επεκτείνει τη θέση της την επιχειρηματική στην Ελλάδα».
Οι Κινέζοι εστιάζουν στον τομέα των μεταφορών
«Τι ενδιαφέρει τους Κινέζους να κάνουν σήμερα και γιατί δεν είναι τυχαίο ότι έδωσαν τώρα και εκείνοι το πράσινο φως για τις επενδύσεις, δηλαδή την επενδυτική ικανότητα στην Ελλάδα; Είναι να κάνουνε επενδύσεις. Είναι ωραίο το εμπόριο, είναι πολύ ενδιαφέρον το εμπόριο, είναι πολύ ενδιαφέρουσα η αύξηση όσο γίνεται και περισσότερο του τουρισμού, αλλά δεν είναι αυτό το κύριο που μπορούμε να έχουμε από την Κίνα. Και φοβάμαι ότι μέσα στη δίνη των συγκρούσεων των ευρω-αμερικανο-κινεζικών, όπου έχει μπει αναπόφευκτα και η οικονομία, εμείς που έχουμε ανάγκη και από την ανάπτυξη του τουρισμού, εννοώ τους πελάτες που έρχονται από την Κίνα, οι οποίοι είναι και πολλοί, είναι ενάμισι δισεκατομμύριο οι Κινέζοι και από αυτούς είναι περίπου 650 χιλιάδες που βρίσκονται στο επίπεδο της εύπορης αστικής τάξης, αν προσέξετε τις διατυπώσεις τις κυβερνητικές, πού πέφτει το βάρος, πέφτει στον τουρισμό κυρίως και πέφτει και στις εμπορικές σχέσεις, να τους στείλουμε μέλι, να τους πουλήσουμε γιαούρτι. Μπορεί να είναι χρήσιμο για την ελληνική κοινωνία, αλλά εμείς πρέπει να αγωνιστούμε για τις επενδύσεις και δεν θα αγωνιστούμε και τόσο σκληρά, γιατί οι Κινέζοι το θέλουν πάρα πολύ. Έχουν χρήματα για να επενδύσουν και θέλουν διότι στην Ελλάδα θέλουν να κάνουν πολλά και διάφορα πράγματα. Φυσικά εμείς έχουμε ένα άγρυπνο μάτι γιατί θέλουμε να διατηρήσουμε την ακεραιότητά μας, την κυριαρχία μας, τη δυνατότητα να έχουμε ελεύθερη γνώμη. Όποιος έχει πολλές επενδύσεις έχει και το πάνω χέρι, πολλές φορές χωρίς να φαίνεται. Θέλω να πω, οι μεγάλες κυβερνήσεις των μεγάλων χωρών που κάνουν μεγάλες επενδύσεις, πιέζουν τις μικρές χώρες όταν το χρειαστούν, αυτό είναι δεδομένο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Φώτης Προβατάς.
Οι Κινέζοι, επισήμανε, εστιάζουν στον τομέα των μεταφορών. «Εμείς δεν το κάνουμε. Αυτό είναι που εγώ θέλω να τονίσω, χωρίς κανένα αντιπολιτευτικό πνεύμα, ότι η κυβέρνηση η δική μας, όπως κάνουν οι Γερμανοί, όπως κάνουν οι άλλοι Ευρωπαίοι που προσπαθούν μεν να είναι μέσα στη γραμμή, αλλά ταυτόχρονα να φροντίσουν ώστε να έχουν το μέγιστο δυνατό κομμάτι των επενδύσεων των Κινέζων. Διότι οι Γερμανοί και άλλοι έχουν τη δυνατότητα μέσω του εμπορίου να στείλουν μηχανήματα, να στείλουν σύγχρονη παραγωγή. Εμείς δεν τα έχουμε όλα αυτά τα πράγματα. Είμαστε ακόμη μια χώρα η οποία είμαστε στη μικρή παραγωγική διαδικασία. (…) Οι Κινέζοι θέλουν να γίνουν επενδυτές. Το πώς θέλουν να γίνουν κάθε φορά επενδυτές είναι διαφορετικό πράγμα. Εδώ είμαστε εμείς, έχουμε την τεχνογνωσία για να κάνουμε σοβαρές και σωστές συμφωνίες με τους επενδυτές στο πλαίσιο της ελληνικής οικονομίας και των Ελλήνων επενδυτών που συνεργάζονται», τόνισε καταλήγοντας ο επίτιμος πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ελληνοκινεζικής Οικονομικής Συνεργασίας.
Πηγή: ΕΡΤ