Πολύ δυνατά ονόματα της επενδυτικής κοινότητας, λιγότερο ή περισσότερο γνωστά στο ελληνικό κοινό, διεκδικούν συμμετοχή στο πλαίσιο του placement για το 20% -ενδεχομένως έως 22%– των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας.

Από τον χώρο του επιχειρείν, του εφοπλισμού, των κατασκευών και της ενέργειας, μεταξύ άλλων νευραλγικών τομέων της οικονομίας, μια σειρά από family offices επικοινωνούν από σήμερα με τους συμβούλους διάθεσης του ΤΧΣ για την πώληση της συμμετοχής του στην Εθνική.

Δεν είναι μόνο όμως τα family offices συγκεκριμένων κλάδων που ενδιαφέρονται. Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι εμπράκτως θα εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους μεγάλα και γνωστά funds του εξωτερικού, που κατά μία έννοια συμμετέχουν ήδη σήμερα έως ένα ποσοστό σε μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις (κάποιοι δε εξ αυτών ως μεγαλομέτοχοι).

*Διαβάστε εδώ: ΤΧΣ: Στην UniCredit το 9% της Alpha Bank έναντι 1,39 ευρώ ανά μετοχή

Άλλωστε, το timing της αποεπένδυσης του ΤΧΣ μόνο τυχαίο δεν είναι. Το κλίμα είναι ευνοϊκό τόσο για την οικονομία όσο και για το πιστωτικό σύστημα της χώρας, που παρουσιάζει εξαιρετικά θετικές επιδόσεις, όπως φάνηκε και στα βασικά αποτελέσματα του γ’ τριμήνου. Σε συνδυασμό πάντα με τη βροχή αναβαθμίσεων της χώρας σε επίπεδο investment grade, με τη Fitch να ετοιμάζεται να λάβει τη σκυτάλη την 1η Δεκεμβρίου.


Από τραπεζικά καταστήματα και χρηματιστηριακές οι εγγραφές ιδιωτών

Όπως ορίζεται στην ανακοίνωση του ΤΧΣ για τη Δημόσια Προσφορά της συμμετοχής του στην Εθνική, ξεκινάει σήμερα στις 10 π.μ. η διαδικασία του Βιβλίου Προσφορών. Μέσω αυτής διατίθεται προς πώληση το 17% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας αποκλειστικά σε θεσμικούς επενδυτές, με το υπόλοιπο 3% να είναι «αφιερωμένο» στους πιστούς μικρομετόχους και επενδυτές του retail, οι οποίοι θα αποκτήσουν τους τίτλους μέσα από το δίκτυο καταστημάτων της Εθνικής (ενδεχομένως και άλλων τραπεζών) ή τις χρηματιστηριακές εταιρείες.

Το Βιβλίο Προσφορών ανοίγει ταυτόχρονα εντός και εκτός Ελλάδος, τόσο για τους επενδυτές της εγχώριας αγοράς, όσο και για τα ξένα funds, και μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης, όταν θα κλείσει, θα έχει «κλειδώσει» η τιμή διάθεσης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, το πιθανότερο σενάριο είναι η τιμή διάθεσης να κλείσει κάπου στη μέση του εύρους των 5-5,44 ευρώ. Επίσημες ανακοινώσεις δεν αναμένονται μέχρι το πρωί της Παρασκευής.

Με βάση τη ζήτηση, που ήδη διαμορφώνεται σε υψηλά ποσοστά, το συνολικό προς διάθεση ποσοστό μπορεί να ανέβει στο 22% (δηλαδή προσαυξημένο κατά ένα επιπλέον 10% του αρχικού στόχου), ωστόσο είναι ακόμη πολύ πρώιμο να υπάρξει εκτίμηση κατανομής, αν αυτό το έξτρα πακέτο του 2% των μετοχών απορροφηθεί πλήρως από θεσμικούς ή από ιδιώτες, retail, επενδυτές.

Placement με discount: Μια διεθνής πρακτική για μεγάλα ποσά

Όσον αφορά το τίμημα, παράγοντες της αγοράς με γνώση επί της διαδικασίας διευκρινίζουν στο powergame.gr ότι πωλήσεις μετοχών μέσω Βιβλίου Προσφορών, σαν την τρέχουσα της Εθνικής Τράπεζας, γίνονται πάντα με discount.

O λόγος είναι ότι όταν το συνολικό ποσό της διάθεσης μετοχών είναι πολύ υψηλό (όπως στο συγκεκριμένο εγχείρημα), αποτελεί ισχυρό κίνητρο για την προσέλκυση πολλών επενδυτών και εν τέλει για την επιτυχία του placement, όταν η τιμή της προσφοράς αντιστοιχεί σε discount. Μάλιστα, όπως υπογραμμίζουν πηγές του χώρου, πρόκειται για ενδεδειγμένη πρακτική διεθνώς, καθώς έτσι είναι πιο σαφείς οι όροι του παιχνιδιού και μπορεί να προσελκύσουν μεγάλα ονόματα επενδυτών για επίσης μεγάλα πακέτα μετοχών.

Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σε πωλήσεις μετοχών μικρού ύψους, όπου εκεί παίζει ρόλο το premium επί της τιμής. Όπως είναι σαφές, κάθε προσπάθεια πώλησης συμμετοχής του ΤΧΣ στις τέσσερις συστημικές τράπεζες αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση, τόσο ως προς τη διαδικασία, όσο και ως προς τους επενδυτές που μπορεί να προσελκύσει. Και κάθε πώληση υλοποιείται σε μια διαφορετική λογική.

Σε ό,τι αφορά το placement της Εθνικής Τράπεζας, το εύρος της τιμής διάθεσης έχει ορισθεί εκ των προτέρων και η τελική τιμή θα διαμορφωθεί στο πλαίσιο της διαδικασίας του Βιβλίου Προσφορών. Όπως ανακοινώθηκε χθες, η τιμή κινείται μεταξύ 5-5,44 ευρώ ανά μετοχή, με αποτέλεσμα αν η συμφωνία κλείσει στη μάξιμουμ τιμή, να συγκεντρωθούν ποσά έως 1,094 δισ. ευρώ, στην περίπτωση που τελικά δοθεί προς διάθεση ένα ακόμη 2%. Αλλιώς, το συνολικό 20% του μετοχικού κεφαλαίου μπορεί να αποδώσει έως μέγιστο ύψος κεφαλαίων 995 εκατ. ευρώ. Από αυτά αφαιρούνται 10 εκατ. ευρώ που θα πρέπει να πληρώσει ως fees το ΤΧΣ στις εταιρείες συμβούλων. Άρα, το οικονομικό όφελος της συμμετοχής του Ταμείου αναμένεται να εισφέρει από 985-1,084 δισ. ευρώ.

*Πηγή: powergame.gr / Ρεπορτάζ: Λίλυ Σπυροπούλου