Ραγδαία είναι η αύξηση που καταγράφεται στην τιμή του ελαιολάδου, με τους καταναλωτές να βρίσκουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ συσκευασίες που φτάνουν ακόμα και τα 20 ευρώ το κιλό. Η μειωμένη φετινή παραγωγή και η έλλειψη αποθεμάτων που έχει καταγραφεί στις χώρες-παραγωγούς, σε συνδυασμό με τον υψηλό πληθωρισμό στην κατηγορία των τροφίμων, έχουν δημιουργήσει ένα «εκρηκτικό» μείγμα, με κάποιους να εκτιμούν ότι μπορεί να υπάρξει και περαιτέρω εκτόξευση τιμών το επόμενο διάστημα. Τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» μίλησαν με ανθρώπους της αγοράς για την κατάσταση που επικρατεί με το ελαιόλαδο, αλλά και για το ποια φαίνεται να είναι η πορεία των τιμών.

Μύρων Χιλετζάκης: Ο παραδοσιακός τενεκές θα κυμανθεί φέτος από 170 έως και 200 ευρώ

«Φέτος είναι μια δύσκολη σεζόν», δηλώνει στα «Π» ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Αγροτικού Συνεταιρισμού Ηρακλείου, Μύρων Χιλετζάκης, σημειώνοντας: «Η παραγωγή στην Κρήτη θα ανέλθει περίπου στους 30.000 τόνους λάδι, ενώ πέρυσι είχαμε 130.000 τόνους». Αναφέρει, δε, ότι «αυτή η μείωση στην Ευρώπη μαζί με τη δική μας μείωση είναι δύο συντελεστές που συναινούν στο να ανέβει η τιμή και να φτάσει εκεί όπου δεν είχε ξαναφτάσει ποτέ, μα ποτέ τα τελευταία 100 χρόνια, απ’ ό,τι θυμόμαστε δηλαδή από τις εμπορικές πράξεις. Το λάδι σήμερα στον παραγωγό ανέρχεται περίπου στα 8 ευρώ και, αν συγκρίνουμε την περσινή τιμή -που το σύνολο των εμπορικών πράξεων κατά 90% ήταν στην τιμή 4,5 με 5 ευρώ-, ο καταναλωτής σήμερα το παίρνει στα 13 ευρώ το λίτρο και όχι το κιλό. Αν αναλογιστούμε ότι σήμερα είναι 8 ευρώ, στον καταναλωτή μπορεί να φτάσει και 20 ευρώ το λίτρο». «Ο παραδοσιακός τενεκές, αυτός που υπάρχει στη χώρα μας, περίπου 70.000 τόνοι, θα κυμανθεί φέτος από 170 έως και 200 ευρώ. Και όλα αυτά οφείλονται στις τιμές, τις οποίες καθορίζουν η Ιταλία και η Ισπανία και όχι η Ελλάδα. Οι τιμές του παραγωγού ήρθαν απέξω και έχουν μείνει και στη χώρα μας», επισημαίνει ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Αγροτικού Συνεταιρισμού Ηρακλείου, Μύρων Χιλετζάκης.

Γιώργος Κρητικός: Το λάδι είναι χρηματιστήριο, δεν ξέρουμε στάνταρντ τιμή

«Το λάδι είναι χρηματιστήριο, δεν ξέρουμε στάνταρντ τιμή», λέει στα «Π» ο διαχειριστής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φοινικίου της Λακωνίας, Γιώργος Κρητικός, υπογραμμίζοντας ότι καλύτερη εικόνα για τις νέες τιμές θα υπάρχει το επόμενο δεκαπενθήμερο. Σημειώνει ότι φέτος η παραγωγή είναι μειωμένη, «είναι επί του συνόλου τουλάχιστον 40% με 45% κάτω σε σχέση με πέρυσι», όπως λέει χαρακτηριστικά. Μιλώντας για τις τιμές που αντικρίζουν οι καταναλωτές στο ράφι των σούπερ μάρκετ, αναφέρει πως ενδεχομένως να παραμείνουν στα υψηλά επίπεδα που τις βλέπουμε. Κι αυτό, γιατί, όπως εξηγεί στα «Π», πέρυσι η ελαιοκομική σεζόν ξεκίνησε στα 5 ευρώ το κιλό. Προσθέτει, δε, ότι «το τελευταίο λάδι το δώσαμε 8 ευρώ πριν από 15 με 20 μέρες. Περυσινό λάδι, σοδειάς 2022-2023».

Τάσος Ψοφογιώργος: Η τιμή στην οποία αγοράζουμε ως συνεταιρισμός το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι 8,5 ευρώ

«Η τιμή στην οποία αγοράζουμε εμείς ως συνεταιρισμός το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο με χαμηλά οξέα -μέχρι δηλαδή 0,5- είναι 8,5 ευρώ. Και από εκεί και πέρα, κατεβαίνει η τιμή, ανάλογα με την οξύτητα», αναφέρει στα «Π» ο διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου - Βορείων Σποράδων, Τάσος Ψοφογιώργος. Αναφέρει, δε, ότι η σοδειά στην περιοχή είναι πολύ μικρή και έγινε «μηδαμινή» μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία. Οσον αφορά τις αυξήσεις στις τιμές, τονίζει: «Το θέμα είναι τι αποθέματα υπάρχουν σε επίπεδο Ελλάδας και πώς θα επηρεάσει η παραγωγή του εξωτερικού (Ισπανία, Ιταλία) τις τιμές. Που σημαίνει ότι, αν η παραγωγή σε Ισπανία και Ιταλία ήταν μικρή, σίγουρα θα επηρεάσει και τις τιμές στην Ελλάδα προς τα πάνω. Αν είναι μια μεσαία παραγωγή, πιστεύω ότι θα υπάρχει μια ισορροπία στις τιμές, στις σημερινές τιμές. Αν δεν υπάρχει σοδειά και υπάρχουν εισαγωγές από άλλες, τρίτες χώρες, εκεί σίγουρα θα παιχτούν διάφορα».

Γιώργος Οικονόμου: Φέτος υπολογίζουμε να προσγειωθούμε στους 170.000 τόνους

Για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά με τον «υγρό χρυσό» των τροφίμων μίλησε στα «Π» και ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποίησης Ελαιολάδου (ΣΕΒΙΤΕΛ), Γιώργος Οικονόμου. «Πέρυσι η χώρα μας είχε τη συγκυρία να έχει μια καλή χρονιά και κάλυψε ένα μέρος από την παγκόσμια ζήτηση, κυρίως χύμα, προς Ισπανία και Ιταλία. Φέτος, όμως, δεν είμαστε στην αντίστοιχη θέση, δηλαδή πάρα πολλές περιοχές της Ελλάδας έχουν πολύ μειωμένη παραγωγή. Από ένα επίπεδο της τάξεως των 980.000 τόνων, φέτος υπολογίζουμε να προσγειωθούμε στους 170.000 τόνους», αναφέρει και προσθέτει: «Θέμα επάρκειας για την εγχώρια κατανάλωση δεν πρόκειται να υπάρξει, δεδομένου ότι η κατανάλωσή μας σε συνολικό ποσό είναι περίπου 70.000-80.000 τόνοι. Κι άλλοι 50.000 τόνοι είναι εξαγωγή τυποποιημένου». «Σίγουρα με αυτή τη μειωμένη παραγωγή δημιουργείται ένα θέμα τιμών και ήδη η αγορά έχει αγγίξει το επίπεδο των 8 ευρώ σε τιμή παραγωγού», λέει επίσης ο γενικός διευθυντής του ΣΕΒΙΤΕΛ.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 18/11