Έρχονται τα πάνω κάτω στην έκδοση των επικουρικών µε µόλις 15 έτη και µε γρήγορο όφελος, ενώ µπορούν να ξανακάνουν αίτηση όσοι είχαν στο παρελθόν απορριπτική απάντηση. Ένα θέµα το οποίο ενδιαφέρει περισσότερα από 100.000 άτοµα, τα οποία αναµένουν 5-7 έτη προκειµένου να λάβουν τα χρήµατά τους.

Σύµφωνα µε τον υπουργό Εργασίας Αδωνι Γεωργιάδη, έρχεται «έκδοση επικουρικής σύνταξης µε 15 έτη ασφάλισης, είτε σε 1 Ταµείο είτε σε διαδοχική ασφάλιση».

Τα τέσσερα νέα κριτήρια για την έκδοση της επικουρικής σύνταξης είναι:

  • Η νέα εξέλιξη βάζει τέλος στην πολυπλοκότητα κάθε διαδικασίας έκδοσης.
  • Προωθεί τη θεµελίωση της επικουρικής για όλα τα Ταµεία.
  • Εφαρµόζεται αναδροµικά, στις 50.000 εκκρεµείς επικουρικές συντάξεις που βρίσκονται εν υπνώσει...
  • Πλέον η 15ετία θα είναι η βάση υπολογισµού. Οµως χρειάζεται προσοχή! Οι παγίδες είναι πολλές και σηµαντικές. Ουσιαστικά ευνοούνται:
  1. ∆ΗΜΟΣΙΟ

Κερδίζουν από την όλη εξέλιξη ασφαλισµένοι του ∆ηµοσίου στο ΤΕΑ∆Υ. Εδώ η έκδοση επικουρικής απαιτεί θεµελίωση µε 25ετία, ή 35ετία. Στο ∆ηµόσιο µε 25ετία ο ασφαλισµένος λαµβάνει την επικουρική στα 67 ακόµη και αν έλαβε την κύρια σύνταξη στα 55 µε 25ετία και ανήλικο. Τώρα για να λάβει την επικουρική πριν από τα 67 θα πρέπει να έχει 35 έτη. Από εδώ και µετά όλοι οι δηµόσιοι υπάλληλοι θεµελιώνουν δικαίωµα για επικουρική µε 15ετία.

  1. ∆ΕΚΟ - ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Εδώ οι ασφαλισµένοι στα επικουρικά ταµεία ∆ΕΚΟ και τραπεζών για να πάρει σήµερα επικουρική πρέπει να υφίσταται 25ετία ή 35ετία. ∆είτε! Στο ΤΑΠ ΟΤΕ, αν ασφαλισµένος δεν έχει 35ετία στην επικουρική ασφάλιση δεν παίρνει επικουρική σύνταξη, παρά µόνον αν αναγνωρίσει πλασµατικό χρόνο, µόνο µε στρατιωτική  θητεία.

  1. ∆ΙΑ∆ΟΧΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ

Εδώ η όλη εξέλιξη έχει ως εξής. Οσοι έχουν επικουρική ασφάλιση µε διαδοχικούς χρόνους σε δύο ή περισσότερα Ταµεία, όπως  ΤΣΜΕ∆Ε + ∆ηµόσιο ή Ταµείο Νοµικών + ∆ηµόσιο, ΙΚΑ + ∆ΕΚΟ, µπορούν να έχουν επικουρική στη 15ετία.

Τα θετικά της εξέλιξης

Α. Ξεµπλοκάρονται χιλιάδες επικουρικές, οι οποίες επί πολλά έτη ήταν σε εκνευριστική αναµονή.

Β. Μηδενίζονται οι απορριπτικές αποφάσεις καθυστέρησης της επικουρικής σύνταξης. Τα Ταµεία εξέδιδαν σωρηδόν απορριπτικές αποφάσεις, γιατί οι συγκεκριµένοι  ασφαλισµένοι έπρεπε να έχουν 25 ή 35 χρόνια για να πάρουν επικουρική.

Γ. Η νέα απόφαση µηδενίζει τον χρόνο. Γυρίζει το ρολόι χρόνια πίσω, ανακαλεί αποφάσεις απόρριψης και αποδίδει επικουρική. Κατά τα κυβερνητικά στελέχη «ασφαλισµένος µε κύρια σύνταξη στα 60 µε 35ετία, αλλά επικουρική στην 20ετία αλλά µε απορριφθείσα αίτηση, µπορεί να ζητήσει µε νέα αίτηση την επικουρική του».

∆. Στο ∆ηµόσιο συνταξιούχος που βγήκε µε πλήρη στα 60 µε 30 έτη ως εκπαιδευτικός και πρέπει να αναµένει έως τα 67 για να λάβει την επικουρική, καθώς δεν έχει 35ετία, τώρα θα εισπράξει την επικουρική χωρίς να αναµένει το 67ο έτος.

Ε. Τα ποσά στις επικουρικές της 15ετίας είναι µικρά. Οσοι βγουν θα πρέπει να γνωρίζουν ότι για όσους συνταξιοδοτούνται από το 2015 και µετά εφαρµόζονται δύο υπολογισµοί: ο ένας για τα έτη ασφάλισης έως το 2014 και ο άλλος από το 2015 και µετά. Ασφαλισµένος έως το 2014 έχει επικουρική που καθορίζεται µε συντελεστή 0,45% ανά έτος και πολλαπλασιάζεται µε τον συντάξιµο µισθό που έχει έως το 2014. Από το 2015 και µετά παίζουν ρόλο οι εισφορές που πληρώνουν κάθε χρόνο και η ηλικία αποχώρησης. Οσο µικρότερη είναι τόσο µειώνεται και το τελικό ποσόν.

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής