Προϋπολογισμός 2024: Άρχισε στις 11 η συζήτηση, την Κυριακή η ψηφοφορία - Μέτρα στήριξης 2,7 δισ.
Mέτρα στήριξης ύψους 2,7 δισ. ευρώ και μόνιμες αυξήσεις μισθών στους δημοσίους υπαλλήλους, για πρώτη φορά έπειτα από 13 χρόνια, φέρνει ο νέος κρατικός προϋπολογισμός του 2024
Με μέτρα στήριξης ύψους 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά και με μόνιμες αυξήσεις μισθών στους δημοσίους υπαλλήλους, για πρώτη φορά έπειτα από 13 χρόνια, εισάγεται για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής ο νέος κρατικός προϋπολογισμός του 2024.
Την ίδια ώρα, τα βλέμματα είναι στραμμένα στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής, όπου θα αναζητηθούν συναινέσεις για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες.
Η πενθήμερη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού, οικονομικού έτους 2024, άρχισε στις 11:00 στην Ολομέλεια της Βουλής με τις τοποθετήσεις των γενικών εισηγητών των εννέα Κοινοβουλευτικών Ομάδων.
Το ενδιαφέρον αναμένεται να κορυφωθεί την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2023 με τις τοποθετήσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, Κωστή Χατζηδάκη, του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και των αρχηγών των Κοινοβουλευτικών Ομάδων.
Η συζήτηση του Προϋπολογισμού θα ολοκληρωθεί –το αργότερο– τα μεσάνυχτα της Κυριακής. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει ονομαστική φανερή ψηφοφορία, η οποία –κατά παράδοση– λογίζεται ως ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.
Το νομοσχέδιο με τίτλο «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2024» έχει ήδη γίνει δεκτό, κατά πλειοψηφία, από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής.
Η Νέα Δημοκρατία ψήφισε υπέρ του σχεδίου νόμου, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση - Κυριάκος Βελόπουλος, το Δημοκρατικό Κίνημα «Νίκη» και η Πλεύση Ελευθερίας - Ζωή Κωνσταντοπούλου το καταψήφισαν, ενώ οι «Σπαρτιάτες» επιφυλάχθηκαν.
Διαβάστε ακόμα: Πρoϋπολογισμός 2024: Οι αυξήσεις για μισθούς και συντάξεις σε καθαρά ποσά - Νέα μέτρα 2,5 δισ. ευρώ για τη στήριξη των εισοδημάτων
Τα μέτρα στήριξης 2,7 δισ. ευρώ
Ο Προϋπολογισμός 2024 φέρνει νέες εισοδηματικές ενισχύσεις για την επόμενη χρονιά. Ειδικότερα, τα πέντε πιο βασικά μέτρα στήριξης και ενίσχυσης του εισοδήματος των πολιτών είναι:- Aυξήσεις στους µισθούς των δηµοσίων υπαλλήλων (1.476 ευρώ συνολικό µεσοσταθµικό όφελος). Για παράδειγμα, υπάλληλος πανεπιστημιακής εκπαίδευσης σε θέση διευθυντή με ένα παιδί θα δει 70 ευρώ τον μήνα αύξηση μισθού και επιπλέον 20 ευρώ τον μήνα αύξηση της οικογενειακής παροχής για το παιδί. Επιπλέον, θα δει 30% αύξηση του επιδόματος θέσης ευθύνης που λαμβάνει, δηλαδή επιπλέον 135 ευρώ τον μήνα. Ετήσιο όφελος: 2.700 ευρώ μικτά ή 1.674 ευρώ καθαρά. Επίσης, δημόσιος υπάλληλος με δύο παιδιά θα δει αύξηση 70 περίπου ευρώ τον μήνα στον μισθό του και επιπλέον 50 ευρώ αύξηση της οικογενειακής παροχής για τα δύο παιδιά. Συνολικό ετήσιο όφελος: 1.440 ευρώ. Αν ο υπάλληλος αυτός κατέχει και τη θέση τμηματάρχη, τότε θα έχει επιπλέον όφελος της τάξης των 87 ευρώ τον μήνα, λόγω της αύξησης κατά 30% του επιδόματος θέσης ευθύνης. Ουσιαστικά, από την 1η Ιανουαρίου αυξάνεται κατά 70 ευρώ μικτά ο βασικός μισθός όλων των δημοσίων υπαλλήλων. Παράλληλα, αυξάνεται η οικογενειακή παροχή που λαμβάνει το 50,3% των δημοσίων υπαλλήλων (334.000) και σήμερα ανέρχεται σε 50 ευρώ για υπάλληλο με ένα τέκνο, 70 ευρώ για δύο τέκνα, 120 ευρώ για τρία τέκνα, 170 ευρώ για τέσσερα τέκνα και συν 70 ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο (μικτά). Από 1η/1/2024 τα ποσά αυξάνονται σε 70 ευρώ για ένα τέκνο, 120 ευρώ για δύο τέκνα, 170 ευρώ για τρία τέκνα, 220 ευρώ για τέσσερα τέκνα και συν 70 ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο.
- Άρση του παγώµατος των τριετιών στους µισθωτούς.
- Αύξηση του αφορολογήτου για οικογένειες µε παιδιά.
- Αύξηση 8% του Ελάχιστου Εγγυηµένου Εισοδήµατος από τον Δεκέµβριο του 2023. Σημειώνεται ότι για το 2024 η συνολική δαπάνη του ΟΠΕΚΑ για την καταβολή των κοινωνικών παροχών εκτιμάται ότι θα είναι αυξημένη κατά 44 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2023, ενσωματώνοντας την αύξηση κατά 8% του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.
- Νέα αύξηση των συντάξεων από 1ης/1/2024 (η αύξηση υπολογίζεται 3%). Ειδικότερα, στον Προϋπολογισμό 2024 αυξάνεται η δαπάνη των κύριων συντάξεων κατά 869 εκατ. ευρώ ως επίπτωση:
- της αναπροσαρμογής των συντάξεων με βάση τον συντελεστή που προκύπτει από το άθροισμα του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του ΑΕΠ και του ποσοστού μεταβολής του μέσου ετήσιου ΓΔΤΚ του προηγούμενου έτους διαιρούμενου διά δύο (άρθρο 14 παρ. 4 του ν. 4387/2016), ύψους 430 εκατ. ευρώ περίπου και
- της προβλεπόμενης αύξησης του ρυθμού απονομής νέων συντάξεων.