Bloomberg: Δυσοίωνες προβλέψεις για το ρύζι – Σε υψηλό 15ετίας η τιμή του το 2024
Ράλι τιμών και το 2024 στο ρύζι, που δεν σταματά να ακριβαίνει
Δυσοίωνες προβλέψεις για το ρύζι και την τιμή του στις διεθνείς αγορές το 2024, με παράγοντες της αγοράς να αναμένουν νέα υψηλά 15 ετών την επόμενη χρονιά. Όπως μετέδωσε το Bloomberg, το λευκό ρύζι Ταϊλάνδης κατά 5% σπασμένο -σημείο αναφοράς στην Ασία- αυξήθηκε για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα και έφτασε τα 659 δολάρια/τόνος την Τετάρτη (27/12), σύμφωνα με την Ένωση Εξαγωγέων Ρυζιού της Ταϊλάνδης. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2008. Από τις αρχές του 2023 η τιμή έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 40%.
Διαβάστε επίσης: Κίνητρα για συγχωνεύσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων δίνει το υπουργείο Οικονομικών – Τι περιλαμβάνει η δέσμη μέτρων
Από το 2022 και μετά η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή και τους διαδοχικούς περιορισμούς της Ινδίας στις εξαγωγές, έχουν φέρει τα πάνω – κάτω στην αγορά ρυζιού, επηρεάζοντας τους καλλιεργητές και διαταράσσοντας τις διεθνείς εφοδιαστικές αλυσίδες. Το τρίτο τρίμηνο του 2023 η τιμή του ρυζιού είχε φθάσει στο υψηλότερο επίπεδο από τις επισιτιστικές κρίσεις του 2007 – 2008 (υψηλό 15 ετών).
Σε πρόσφατη έκθεσή της η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει ότι οι τιμές του ρυζιού θα παραμείνουν υψηλές και το 2024, εφόσον η Ινδία διατηρήσει τους περιορισμούς στις εξαγωγές της και οι προοπτικές για τη νέα χρονιά δίνουν ένα «μέτριο προς ισχυρό Ελ Νίνιο».
Γιατί το ρύζι αυξάνεται ενώ το σιτάρι γίνεται πιο φθηνό
Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για να φύγει το 2023, οι τιμές τόσο στο σιτάρι όσο και στα δημητριακά (βρώμη, καλαμπόκι) μειώθηκαν κατά 20% έως 30%, καθώς αναπληρώθηκαν τα αποθέματα, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO). Δεν συνέβη, όμως, το ίδιο με τις τιμές στο ρύζι, οι οποίες συνέχισαν τις υψηλές πτήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.
Το φαινόμενο Ελ Νίνιο στον Ειρηνικό Ωκεανό, το οποίο αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη 2024, σε συνδυασμό με τους σημαντικούς περιορισμούς στις εξαγωγές που επέβαλε η Νο1 παραγωγός χώρα στον πλανήτη, η Ινδία, ήταν οι βασικοί παράγοντες που πυροδότησαν το ράλι τιμών. Η Ινδία είναι υπεύθυνη για το 40% των παγκόσμιων προμηθειών ρυζιού, ξεπερνώντας το 2011 την Ταϊλάνδη που βρισκόταν μέχρι τότε στην πρώτη θέση. Οι περιορισμοί στις ινδικές εξαγωγές αφαίρεσαν 9 εκατ. μετρικούς τόνους ρυζιού από τη διεθνή αγορά. Οι περιορισμοί επιβλήθηκαν λόγω της καθυστερημένης άφιξης των μουσώνων στην ασιατική χώρα -εξέλιξη που ενίσχυσε τους φόβους για την εγχώρια επισιτιστική ασφάλεια.
«Το ρύζι είναι δύσκολο, επειδή απλά δεν υπάρχουν πολλοί άλλοι προμηθευτές» εξήγησε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Joseph Glauber, ανώτερος συνεργάτης του «International Food Policy Research Institute» στην Ουάσιγκτον, προσθέτοντας ότι η πολιτική ελέγχου των εξαγωγών της Ινδίας αφήνει «ένα μεγάλο κενό που πρέπει να καλυφθεί» το 2024.
Οι χώρες που εξαρτώνται περισσότερο από το ινδικό ρύζι, είναι οι Φιλιππίνες, η Μαλαισία και το Βιετνάμ στη Νοτιοανατολική Ασία, όπως επίσης η Νιγηρία, η Ακτή Ελεφαντοστού και η Σενεγάλη στη Δυτική Αφρική. Στη Νιγηρία, το κόστος του ρυζιού αυξήθηκε κατά 61% από τον Σεπτέμβριο έως τον Νοέμβριο 2023. Στις Φιλιππίνες η κυβέρνηση επέβαλε πλαφόν τον Σεπτέμβριο, καθώς η τιμή του ρυζιού σκαρφάλωσε σε υψηλό 14 ετών.