Σχέδιο δράσης με επτά κινήσεις στη δημόσια περιουσία ενεργοποιεί το οικονομικό επιτελείο εντός του επόμενου έτους, με στόχο την εισροή «ζεστού» χρήματος στα κρατικά ταμεία από την εξαγορά των καταπατημένων εκτάσεων, το ηλεκτρονικό σύστημα δημοπρασιών που θα προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για τον αιγιαλό
και την παραλία και την εξοικονόμηση πόρων από τη συμπίεση των δαπανών για τη στέγαση δημόσιων υπηρεσιών.

1. Νομοσχέδιο για τον αιγιαλό και την παραλία: Ερχεται νέο πλέγμα παρεμβάσεων στη νομοθεσία με την ανάπτυξη ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τις δημοπρασίες, ώστε να ενισχυθεί η διαφάνεια των διαδικασιών και να επιτευχθεί υψηλό τελικό τίμημα, όπως κατέδειξε η εφαρμογή ήδη από το προηγούμενο έτος. Το σχέδιο νόμου θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση αρχές Ιανουαρίου.

2. Εξαγορά καταπατημένων εκτάσεων: Δρομολογείται η ανάπτυξη ειδικού πληροφοριακού συστήματος, μέσα από το οποίο θα υποβάλλονται οι αιτήσεις για την εξαγορά καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου για πάνω από 30 έτη, με εκπτώσεις έως 80% στην αντικειμενική τιμή και σε 60 δόσεις, από 100 ευρώ τον μήνα. Στόχος είναι η είσπραξη 500 εκατ. ευρώ σε βάθος πέντε ετών. Υπολογίζεται πως πάνω από εννέα στα δέκα δημόσια ακίνητα έχουν καταπατηθεί.

3. Διαχείριση με ψηφιακά μέσα: Προβλέπεται η ανάπτυξη ολοκληρωμένου ψηφιακού εργαλείου από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε συνεργασία με το «Ελληνικό Κτηματολόγιο», για την αυτόματη σύνταξη των διαγραμμάτων γεωμετρικών μεταβολών αναφορικά με τα δημόσια κτήματα. Αλλα έργα που βρίσκονται σε φάση λειτουργίας είναι:

  • Βεβαίωση ηλεκτρονικού χρηματικού καταλόγου μέσω διαλειτουργικότητας με το Τaxisnet (ΑΑΔΕ).
  • Ανάπτυξη διαλειτουργικότητας με το Εθνικό Κτηματολόγιο για αναζήτηση των ακινήτων των κληρονομουμένων των σχολαζουσών κληρονομιών και έκδοση πιστοποιητικών ιδιοκτησίας, βαρών και διεκδικήσεων επί αυτών των ακινήτων, καθώς και με το Μητρώο Πολιτών. Επίσης, το επόμενο διάστημα θα προχωρήσει η ενημέρωση της γεωχωρικής πληροφορίας της ψηφιακής βάσης δεδομένων της δημόσιας περιουσίας με τους δασικούς χάρτες των αναρτήσεων του 2021 και του 2022 και τους κυρωμένους δασικούς χάρτες.
4. Αξιοποίηση: Προωθείται εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας, με σκοπό την εναρμόνιση της αξιοποίησης των δημόσιων ακινήτων με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις της αγοράς, αλλά και με τις βέλτιστες πρακτικές βιώσιμης διαχείρισης.

5. Στέγαση δημόσιων υπηρεσιών: Θα συνεχιστεί και θα ενταθεί η προσπάθεια εξορθολογισμού των αναγκών στέγασης των δημόσιων υπηρεσιών με τη διενέργεια μειοδοτικών διαγωνισμών και την εκπόνηση κτιριολογικών προγραμμάτων, σύμφωνα με τα πρότυπα που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Επιπλέον, θα αναζητηθούν κτίρια που θα πληρούν σύγχρονες απαιτήσεις περί ενεργειακής απόδοσης και ασφάλειας.

6. Εντοπισμός παραβατών: Κατά το έτος 2024 προγραμματίζεται να υπάρξει ευρεία χρήση νέων τεχνολογικών μέσων, όπως Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΣμηΕΑ - drones), σε συνδυασμό με εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης, για τη διαπίστωση παραβάσεων και την ανεύρεση καταπατήσεων
σε κοινόχρηστους χώρους σε σχεδόν πραγματικό χρόνο. Πρόκειται για ένα αποτελεσματικό εργαλείο διενέργειας των απαιτούμενων ελέγχων, οι οποίοι εκτείνονται σε όλη την επικράτεια.

7. Κώδικας Κοινωφελών Περιουσιών: Σχεδιάζεται ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου των κοινωφελών περιουσιών, για να βελτιωθούν και να επιταχυνθούν οι σχετικές διαδικασίες, ώστε η διαχείριση και η εποπτεία των κοινωφελών περιουσιών να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες

Δημοσιεύτηκε στα "Παραπολιτικά" στις 30 Δεκεμβρίου