Οι 11 προκλήσεις για τη Δόμνα Μιχαηλίδου στο Υπουργείο Εργασίας
Οι "καυτοί φάκελοι" του υπουργείου που ανέλαβε η Δόμνα Μιχαηλίδου σε εργασιακό και ασφαλιστικό
Ο Άδωνις Γεωργιάδης άφησε ισχυρό αποτύπωμα στο Υπουργείο Εργασίας με νομοθετικές παρεμβάσεις που επέφεραν σημαντικά οφέλη σε εργαζομένους και συνταξιούχους. Η νέα υπουργός, Δόμνα Μιχαηλίδου, αποδεδειγμένα αποτελεσματική από τις θέσεις που υπηρέτησε, έχει μπροστά της πολλά ακόμη να υλοποιήσει, αλλά και ανηφορικό δρόμο να διανύσει.
- Τριετίες: Το «ξεπάγωμα» των τριετιών είναι το πρώτο και σημαντικό. Φεύγοντας ο Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε: «Είμαι υπουργός Εργασίας την πρώτη μέρα που εφαρμόζεται το ξεπάγωμα των τριετιών ύστερα από 12 χρόνια και χαίρομαι που επί θητείας μου θα δουν αύξηση στα εισοδήματά τους υπάλληλοι στον ιδιωτικό τομέα». Η συνέχιση αυτής της πολιτικής έχει ιδιαίτερη σημασία. Η κυρία Μιχαηλίδου καλείται να φέρει εις πέρας το έργο αυτό, που έχει αρκετές δυσκολίες υλοποίησης.
- Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας άρχισε να εφαρμόζεται και στο λιανικό εμπόριο και στη βιομηχανία. Η σχετική υπουργική απόφαση έχει εκδοθεί, προβλέπεται περίοδος προσαρμογής, μεγαλύτερη στο λιανικό εμπόριο και στις μικρές επιχειρήσεις, μικρότερη στη βιομηχανία, ενώ στον τουρισμό και την εστίαση θα εφαρμοστεί στο τέλος του χρόνου. Αυτή την ώρα εφαρμόζεται στις τράπεζες και στα σούπερ μάρκετ. Η υπουργός γνωρίζει ότι πρέπει να κινηθεί με ταχύτητα και προσοχή, καθώς η εφαρμογή της κάρτας αποτελεί σύνθετη διαδικασία και θα έχει εκατομμύρια χρήστες την ημέρα.
- Κυριακές: Η εργασία τις Κυριακές είναι ένα ακόμη σημαντικό σημείο που καλείται να δει προσεκτικά η νέα υπουργός. Ο κ. Γεωργιάδης είχε πει ότι «τις Κυριακές μπορούν να δουλεύουν μόνο οι επιχειρήσεις για τις οποίες υπάρχει σχετική πρόβλεψη. Οι εργαζόμενοι λαμβάνουν 75% επιπλέον ημερομίσθιο συν άλλα 60%. Κάποιες επιχειρήσεις από τη φύση τους, όπως τα εστιατόρια, τα ξενοδοχεία αλλά και κάποιες βιομηχανίες, είναι επταήμερης λειτουργίας και, αν σταματήσουν, προκαλείται ζημιά».
- Εργασία συνταξιούχων: Ήδη 50.000 εργαζόμενοι συνταξιούχοι είδαν αύξηση 30% στη σύνταξή τους μετά την κατάργηση του πέναλτι του 30%. Το νέο σύστημα χρήζει συστηματικής παρακολούθησης.
- Εκκρεμείς συντάξεις: Περιορίζονται οι ανεξόφλητες συντάξεις. Στο τέλος του 2023 ήταν 24.000 και επιπλέον 30.000 επικουρικές. Οι πληρωμές πρέπει να συνεχιστούν με γοργούς ρυθμούς.
- Ψηφιοποίηση ΕΦΚΑ: Το πλέον δύσκολο έργο. Πρέπει να ψηφιοποιηθούν όλα τα ένσημα σε τρία χρόνια βάσει σύμβασης. Όταν ολοκληρωθεί, τα ένσημα θα υπάρχουν στο κινητό κάθε πολίτη.
- Εργασία ΑμεΑ: Τα άτομα με ειδικές ανάγκες θα μπορούν να εργάζονται και να λαμβάνουν και το επίδομα. Το θέμα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο.
- Μείωση εισφοράς: Από τις πλέον σημαντικές παρεμβάσεις είναι η μείωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, καθώς περιορίζει τις αποδοχές όσων λαμβάνουν πάνω από 1.400 ευρώ. Οι κρατήσεις κυμαίνονται από 3% έως 14% και αλλάζουν ανά 300 ευρώ σύνταξης, αλλά πιάνουν όλο το ποσό. Με τον νέο τρόπο η κράτηση θα αφορά τη διαφορά της κάθε κλίμακας και όχι όλο το ποσό.
- Επικουρικές: Η γρήγορη έκδοσή τους αποτελεί καίριας σημασίας επίτευγμα. Ήδη έχουν εκδοθεί πάνω από 11.000 σε ταχύτατο χρόνο.
- Πληρωμές διαδοχικής: Απλήρωτες συντάξεις από το 2016 λόγω Νόμου Κατρούγκαλου! Απαιτούνται ταχύτατες λύσεις.
- Επίδομα μητρότητας: Για πρώτη φορά την εννεάμηνη παροχή προστασίας της μητρότητας (780 ευρώ) θα λάβουν και οι ελεύθερες επαγγελματίες αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες. Εδώ η παρέμβαση πρέπει να είναι άμεση από την κυρία Μιχαηλίδου.