Έρχονται φθηνότερες τιμές στα τιμολόγια - Τι σηματοδοτούν τα χρώματα και τι συμφέρει τους καταναλωτές
Το χρώμα που συμφέρει στα τιμολόγια ρεύματος και τα επόμενα βήματα
Της Ιωάννας Κωσταδήμα
Ποδαρικό με χαμηλές τιμές έκαναν τα πράσινα τιμολόγια ρεύματος, με το πρώτο «διακύβευμα» του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να επιτυγχάνεται, αφού το τέλος των επιδοτήσεων στο ρεύμα δεν έφερε αυξήσεις για τον Ιανουάριο. Τουναντίον, ανακοινώθηκαν φθηνότερα σε σχέση με τα επιδοτούμενα τιμολόγια των προηγούμενων μηνών από τους παρόχους. Απ' ό,τι φαίνεται, ο ανταγωνισμός λειτούργησε, διότι τα πράσινα τιμολόγια «έσυραν τον χορό» των χαμηλών τιμών (συμπαρασύροντας τα μπλε), δικαιώνοντας σε μεγάλο βαθμό την παρέμβαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρου Σκυλακάκη, με τη θέσπιση του ειδικού τιμολογίου ως υποχρεωτικού για όλη την αγορά, ώστε να είναι εύκολα συγκρίσιμο από τους καταναλωτές. Το ερώτημα όμως που ανακύπτει είναι τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές από εδώ και πέρα. Αν παρατηρήσει κανείς τον πίνακα που ανήρτησε πριν από λίγες ημέρες στην ιστοσελίδα της η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), θα δει πως η απόσταση που χωρίζει τον φθηνότερο από τον ακριβότερο πάροχο είναι 3-4 λεπτά η κιλοβατώρα. Πρωτεύοντα ρόλο στην έναρξη του 2024 με φθηνότερο ρεύμα έπαιξε η ΔΕΗ. Ο πίνακας της ΡΑΑΕΥ δείχνει ότι στο πράσινο τιμολόγιο οι φθηνότεροι κατά σειρά είναι η ΔΕΗ (13,6 σεντς/ KWh), η Ελίν (14 σεντς), ο Ηρων (14,05 σεντς), η NRG (14,1 σεντς) και η Protergia με το Φυσικό Αέριο (14,26 σεντς). Ακριβότεροι, πάντα κατά σειρά, ήταν η Elpedison (17,06 σεντς), η ΖεnίΘ (16,9), η Solar Energy (16,8), η We Energy (16,6) και η Volton (14,42). Το πράσινο τιμολόγιο, που θα είναι ο καθρέφτης της εταιρείας, θα επιτρέπει κάθε μήνα στον καταναλωτή να βρίσκει ποιος είναι ο ακριβός και ποιος ο φθηνός πάροχος. Και αυτό είναι το στοίχημα για κάθε καταναλωτή: να πληρώνει φθηνότερα το ηλεκτρικό ρεύμα. Οι διαφορές μεταξύ των χρωματιστών τιμολογίων είναι μικρές, κι αυτό διότι κάθε εταιρεία θέλει να κρατήσει το πελατολόγιό της.
Διαβάστε επίσης: Οι εκπλήξεις, τα περίεργα και τα… πέναλτι στα τιμολόγια ρεύματος
Δέσμευση για δώδεκα μήνες
Τα ελκυστικά μπλε, σταθερά, τιμολόγια, που έκαναν πρεμιέρα με χαμηλές τιμές, δέσμευσαν τους πελάτες τους για 12 μήνες, καθώς είναι αυτά που έχουν ρήτρα πρόωρης αποχώρησης. Η αποφυγή του ρίσκου από τον καταναλωτή ενσωματώνεται στην τιμή των μπλε προϊόντων, με συνέπεια βέβαια αυτά να έχουν πιο αυξημένες χρεώσεις σε σχέση με τα κυμαινόμενα τιμολόγια. Στα μπλε, τα φθηνότερα διαθέτουν η Ελίν (14,9 σεντς), η ΖeniΘ (16 σεντς), ο Ηρων με την Protergia (16,5 σεντς), η Elpedison (16,9 σεντς), με τη ΔΕΗ να βρίσκεται κάπου στη μέση (17,5 και 17,9 σεντς) και με τα πιο ακριβά να ανήκουν στη Volton (21,1 σεντς) και τη Solar Energy (36 σεντς). Τα σταθερά τιμολόγια συμφέρουν γενικώς όταν οι τιμές τους απέχουν λίγο από εκείνες των κυμαινόμενων, όσο και στο σενάριο σύμφωνα με το οποίο οι αγορές ακολουθούν ανοδικές διακυμάνσεις, το οποίο ουδείς μπορεί να αποκλείσει, αν και μέχρι στιγμής το κλίμα είναι θετικό. Τέλος, στα κίτρινα τιμολόγια η ΡΑΕΕΥ παραθέτει τιμολόγια μόνο δύο παρόχων (ΔΕΗ και Protergia), με το ενδιαφέρον να βρίσκεται στις τιμές που «κοντράρουν στα ίσια» τα πράσινα τιμολόγια. Ξεκινούν από τα 12,26 σεντς και φτάνουν στα 17,1. Σημειώνεται πως το μειονέκτημα στα κίτρινα τιμολόγια είναι η αδυναμία σύγκρισης τιμών, αφού δεν περιλαμβάνουν ίδιες φόρμουλες υπολογισμού. Ωστόσο, κατάφεραν να τραβήξουν τα βλέμματα. Τι μέλλει γενέσθαι λοιπόν; Οι καταναλωτές, η πλειονότητα των οποίων βρίσκεται από 1ης/1/2024 στο πράσινο τιμολόγιο, θα πρέπει να επιλέξουν αν θα παραμείνουν σε αυτό ή θα επιλέξουν ένα άλλου χρώματος και, βέβαια, αν θα παραμείνουν στον προμηθευτή τους ή θα αλλάξουν εταιρεία. Η επιλογή αυτή βασίζεται σε μια πληθώρα παραγόντων, όπως οι γνώσεις, η διαίσθηση ή και η τύχη. Βάσει των προβλέψεων, τουλάχιστον για τον Ιανουάριο οι τιμές αναμένεται να κινηθούν πτωτικά, γεγονός που σημαίνει ότι σε αυτή την περίπτωση θα ευνοηθούν τα κυμαινόμενα τιμολόγια. Με εξαίρεση τα μπλε, οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή τιμολόγιο. Οι τελικές αποφάσεις των καταναλωτών εξαρτώνται, όπως προαναφέρθηκε, από τις δικές τους ανάγκες, ωστόσο το παιχνίδι παίζεται πλέον μεταξύ ενός σταθερού τιμολογίου, όπου είναι ίδιο το κόστος κάθε μήνα, και ενός κυμαινόμενου, που ακολουθεί την πορεία της τιμής στην αγορά ενέργειας.
Αποκλιμάκωση της τιμής του φυσικού αερίου
Στην εξίσωση -για να λυθεί ο γρίφος των χαμηλών τιμών- πρέπει να μπουν τρεις συνιστώσες, οι οποίες συνέβαλαν στο έπακρο στη διαμόρφωση αυτού του τοπίου. Πρώτα απ’ όλα, η συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση της τιμής του φυσικού αερίου. Σημειώνεται πως τη Δευτέρα η τιμή του φυσικού αερίου TTF ξεκίνησε το νέο έτος με πτώση στα 32,3 ευρώ, που είναι και το χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας διετίας. Αν όλα κυλήσουν ομαλά, το 2024 αναμένεται να είναι η χρονιά της αποκλιμάκωσης των τιμών. Αναλυτές δήλωσαν στο CNN ότι οι τιμές του φυσικού αερίου θα μειωθούν το 2024 για δεύτερη συνεχή χρονιά.
Τα αποθέματα-ρεκόρ αερίου, η συγκρατημένη βιομηχανική κατανάλωση και η υψηλή παραγωγή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας πιθανότατα θα περιορίσουν την αύξηση του κόστους των καυσίμων. Επίσης, οι ήπιες καιρικές συνθήκες κράτη[1]σαν χαμηλά τη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος και λειτούργησαν ως από μηχανής θεός για την αγορά. Ενας πιο κρύος χειμώνας στην Ευρώπη θα είχε ανεβάσει τις τιμές και ως εκ τούτου θα εκτίνασσε τη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος. Τέλος, η επιμονή του ΥΠ.ΕΝ. απέδωσε καρπούς. «Πλέον θα έχουμε κάθε μήνα τις τιμές των παρόχων. Υπάρχει ανταγωνισμός και θα πρέπει και οι ακριβοί πάροχοι να προσαρμοστούν στην πραγματικότητα. Στο πράσινο τιμολόγιο και στο μπλε τιμολόγιο έχουμε τιμές πολύ χαμηλότερες από αυτές που είχαμε με την επιδότηση του κράτους», ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θ. Σκυλακάκης, μιλώντας στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» 90,1 FM μέσα στην εβδομάδα. Το τέλος των επιδοτήσεων δεν συνοδεύτηκε με ακριβό ρεύμα, προς ευχάριστη έκπληξη των καταναλωτών. Η τύχη, η στρατηγική του ΥΠ.ΕΝ., αλλά και η διαφορετική θέση της ΔΕΗ στην αγορά κατάφεραν να δημιουργήσουν αυτό το τοπίο, διαψεύδοντας για την ώρα τις Κασσάνδρες, που έβλεπαν ενεργειακή κρίση στον ορίζοντα.
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ