Με το νομοσχέδιο «Όροι αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές», ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, τόνισε πως αντιμετωπίζεται το υφιστάμενο προβληματικό νομοθετικό πλαίσιο που χαρακτηρίζεται από την πολυδιάσπαση των αρμοδιοτήτων ως προς τη διαχείριση του αιγιαλού (Κτηματική Υπηρεσία Δημοσίου, Δήμοι, ΕΤΑΔ), τη βραδεία και αδιαφανή προφορική διαδικασία παραχώρησης από δήμους, το παρωχημένο και αναποτελεσματικό σύστημα προστασίας/ επιβολής της νομιμότητας σε περίπτωση παραβάσεων στον αιγιαλό και τους περιορισμούς στη χρήση του παλαιού αιγιαλού.

Με το νομοσχέδιο έρχεται νέο πλέγμα παρεμβάσεων στη νομοθεσία, με την ανάπτυξη ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τις δημοπρασίες, ώστε να ενισχυθεί η διαφάνεια των διαδικασιών και να επιτευχθεί υψηλό τελικό τίμημα, όπως κατέδειξε η εφαρμογή ήδη από το προηγούμενο έτος.

Ουσιαστικά, μέσω της πλατφόρμας θα γίνεται η κατοχύρωση όλων των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης στους πλειοδότες και πλέον δεν θα υπάρχει δυνατότητα για απευθείας ανάθεση. Αυτό σημαίνει ότι και τα τιμήματα που θα κληθούν να καταβάλουν οι ενδιαφερόμενοι θα είναι υψηλότερα σε σχέση με τα αντίστοιχα των προηγούμενων ετών, καθώς θα επιχειρηθεί να θεσπιστούν «ελάχιστες τιμές» σε όλες τις δημοπρασίες με συγκεκριμένα γεωγραφικά κριτήρια. Πρακτικά, το ελάχιστο τίμημα θα προκύπτει με αλγόριθμο ώστε να λαμβάνονται υπόψη μια σειρά από κριτήρια. Από την επισκεψιμότητα της κάθε παραλίας μέχρι και την αξία της γης στην κάθε περιοχή.

Οι πέντε άξονες

  • Διαβάθμιση στην προστασία των αιγιαλών
  • Ηλεκτρονικοί διαγωνισμοί αποκλειστικά από την Κλιματική Υπηρεσία του Δημοσίου
  • Καθιέρωση περαιτέρω υποχρεώσεων των παραχωρησιούχων
  • Αντιμετώπιση ζητημάτων σχετικά με τις όμορες επιχειρήσεις
  • Επιβολή νομοθεσίας για παραβάσεις αιγιαλού

Πρέπει να τονιστεί ότι βασικό στοιχείο του νομοσχεδίου θα είναι το νέο πλαίσιο ελέγχου ώστε να εντοπίζεται άμεσα η αυθαίρετη κατάληψη παραλιών. Φέτος προγραμματίζεται να υπάρξει ευρεία χρήση νέων τεχνολογικών μέσων, όπως Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΣμηΕΑ – drones), σε συνδυασμό με εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης, για τη διαπίστωση παραβάσεων και την ανεύρεση καταπατήσεων σε κοινόχρηστους χώρους σε σχεδόν πραγματικό χρόνο. Πρόκειται για ένα αποτελεσματικό εργαλείο διενέργειας των απαιτούμενων ελέγχων, οι οποίοι εκτείνονται σε όλη την επικράτεια.

hatzidakis-2
hatzidakis-3
hatzidakis-4
hatzidakis-5

Προτεραιότητα επίσης θα αποτελέσει η χορήγηση της δυνατότητας στους πολίτες να καταγγέλλουν -και πάλι ψηφιακά- τις όποιες αυθαιρεσίες εντοπίζουν, ώστε συνδυαστικά με την παρακολούθηση από αέρος να ασκείται όσο το δυνατόν καλύτερος έλεγχος. Στους λουόμενους θα δοθεί η δυνατότητα ακόμη και αποστολής ψηφιακού υλικού (φωτογραφίες, βίντεο κ.λπ.) ώστε να τεκμηριώνονται οι παραβάσεις.

Όπως τονίζεται από το Υπουργείο Οικονομικών, σκοπός του σχεδίου νόμου είναι η θέσπιση ενός νομοθετικού πλαισίου που να προστατεύει κατά τρόπο ουσιαστικό τους αιγιαλούς, ως στοιχείο του περιβάλλοντος, χωρίς να εμποδίζει την ανάπτυξη, την τροποποίηση της διαδικασίας παραχώρησής τους, ώστε να γίνεται με τρόπο ταχύ αλλά και διαφανή, την εξασφάλιση της τήρησης της νομιμότητας, με την αξιοποίηση της τεχνολογίας και η δημόσια περιουσία να αξιοποιείται, με διατήρηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που σχετίζονται με το περιβάλλον.