Εξωδικαστικός με επιπλέον "κούρεμα" 28% - Ρυθμίσεις για οφειλές προς Δημόσιο, Ταμεία και τράπεζες με επιτόκιο 3%
Τι προβλέπεται
Το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι μέσω του εξωδικαστικού έως τον Δεκέμβριο του 2023 πραγματοποιήθηκαν 12.025 επιτυχείς ρυθμίσεις οφειλών, συνολικού ύψους 4,36 δισ. ευρώ
Σε νέα φάση μπαίνει ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών ανεβάζοντας αισθητά ρυθμούς, μετά την υπογραφή νέας υπουργικής απόφασης. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, οι βελτιώσεις στον αλγόριθμο, από τον οποίο προκύπτουν τα «κουρέματα», τα ποσά των δόσεων και η διάρκεια αποπληρωμής, πρακτικά σηματοδοτούν μία σημαντική ελάφρυνση του βάρους για τους οφειλέτες προς Δημόσιο και τράπεζες.
Οι κυβερνητικές θέσεις είναι σαφείς: επιτάχυνση και μεγαλύτερη απόδοση του εξωδικαστικού με σημαντικές παρεμβάσεις, ώστε να παρουσιάσουν αποτέλεσμα σε σύντομο χρονικό διάστημα για τους πολίτες που προσφεύγουν σε αυτόν. Όπως εξηγούν από το υπουργείο Οικονομικών, «το μέσο “κούρεμα” είναι 17,13% για το Δημόσιο και 27% για τράπεζες - λοιπούς χρηματοδοτικούς φορείς».
Τι προβλέπεται
Οι αλλαγές στον εξωδικαστικό μηχανισμό αφορούν τα εξής:
1. Βελτίωση έως και κατά 28% σε σχέση με τα ισχύοντα για το ύψος του «κουρέματος» σε δάνεια με εμπράγματη εξασφάλιση.
2. Το επιτόκιο για όλες τις ρυθμίσεις οφειλών προς Δημόσιο, τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων θα είναι 3% σταθερό για 3 έτη. Έως σήμερα το επιτόκιο για χρέη προς τους χρηματοπιστωτικούς φορείς ήταν euribor +2,5 μονάδες για εξασφαλισμένες οφειλές και +3 μονάδες για μη εξασφαλισμένες οφειλές.
3. Στις ρυθμίσεις χρεών προς το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης είχε ήδη καθοριστεί σε 3% σταθερό.
4. Παρέχεται η δυνατότητα ένταξης στον εξωδικαστικό μηχανισμό σε πρόσωπα που «κληρονόμησαν» οφειλές προς το Δημόσιο και Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης από επιχειρήσεις που έχουν κλείσει. Επιπρόσθετα, το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει ότι ο νόμος 5072/2023 «Δάνεια: Διαφάνεια, ανταγωνισμός, προστασία των ευάλωτων» προβλέπει:
► Αυτόματη αναδιάρθρωση. Η πρόταση αναδιάρθρωσης του χρέους των ευάλωτων οφειλετών, όπως προκύπτει από την εφαρμογή του αλγόριθμου του εξωδικαστικού, θα γίνεται αυτόματα και υποχρεωτικά αποδεκτή από το σύνολο των πιστωτών (τράπεζες και Δημόσιο).
► Δικαίωμα απόρριψης. Αντιθέτως, ο οφειλέτης διατηρεί το δικαίωμα να απορρίψει την πρόταση αυτή.
► Προσφυγή στο δικαστήριο. Οι πιστωτές μπορούν να την προσβάλουν στα δικαστήρια μόνο εφόσον διαθέτουν στοιχεία ότι ουσιώδεις παράμετροι της αίτησης δεν είναι αληθείς.
Απολογισμός
Το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι «μέσω του εξωδικαστικού έως τον Δεκέμβριο του 2023 πραγματοποιήθηκαν 12.025 επιτυχείς ρυθμίσεις οφειλών, συνολικού ύψους 4,36 δισ. ευρώ, με μέση διάρκεια αποπληρωμής 17 χρόνια για τις οφειλές προς το Δημόσιο και 18 χρόνια προς τράπεζες - χρηματοδοτικούς φορείς. Το μέσο «κούρεμα» οφειλών είναι 17,13% για το Δημόσιο και 27% για τράπεζες - χρηματοδοτικούς φορείς.
Ψηφιακή πλατφόρμα
Έπεται έως τις 31 Μαρτίου 2024 η ενεργοποίηση της ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας ενημέρωσης των δανειοληπτών από τους servicers. Δηλαδή οι servicers υποχρεώνονται να παρέχουν, μέσω ψηφιακής πλατφόρμας, προσωποποιημένη και αναλυτική ενημέρωση προς τους οφειλέτες για το ύψος της οφειλής, το ιστορικό των πληρωμών, τις δόσεις, το επιτόκιο της ρύθμισης κ.λπ.