Μειώσεις στα τιμολόγια ρεύματος έρχονται τον επόμενο μήνα, με τις εταιρείες να δημοσιεύουν τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 1/02 τις τελικές τιμές.

Υπενθυμίζεται πως σήμερα η χονδρική τιμή ρεύματος στην Ελλάδα διαμορφώνεται στα 92,67 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις όσων γνωρίζουν, οι τιμές δεν αποκλείεται να μειωθούν ακόμη και 0,13 ευρώ.

*Διαβάστε εδώ: Κατατίθεται σήμερα η τροπολογία για τους αγρότες - Πλήρης αναστολή πληρωμών στο ρεύμα για δύο χρόνια


Μειώσεις τιμών στα πράσινα τιμολόγια

Τον πρώτο μήνα εφαρμογής του πράσινου τιμολογίου, η τελική τιμή του διαμορφώθηκε με βάση τη χρηματιστηριακή αξία του ρεύματος για τον Δεκέμβριο, όμως για τον Φεβρουάριο η τελική τιμή θα προκύψει από τη διαφορά του μήνα κατανάλωσης (Ιανουάριος) με τον προηγούμενο μήνα (Δεκέμβριος).

Έτσι, ενεργοποιείται και ο συντελεστής (β) που τον Ιανουάριο ήταν μηδενικός. Στα πράσινα τιμολόγια, πάντως, υπάρχει ένας μηχανισμός διακύμανσης, ο οποίος δεν ενεργοποιείται μόνο όταν η τιμή εκκαθάρισης του προηγούμενου μήνα είναι εντός των ορίων (Lu και Ll) που έχει ορίσει ο εκάστοτε προμηθευτής. Στα τιμολόγια του Ιανουαρίου διαπιστώθηκε ότι η διαφορά της τιμής εκκαθάρισης από το άνω όριο (Lu) ήταν αρκετά μεγάλη, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια σημαντική επιβάρυνση στον υπολογισμό της τελικής χρέωσης σε αρκετούς προμηθευτές.


Τα κίτρινα τιμολόγια

Ενδιαφέρον έχει και τι θα γίνει τελικά με τα κίτρινα τιμολόγια, καθώς αναμένεται να ανακοινωθούν οι τιμές σε κάποια από τα προϊόντα.

Πάντως, όσον αφορά στα κίτρινα τιμολόγια, οι τιμές τους διαμορφώνονται είτε στην έναρξη του μήνα κατανάλωσης είτε μέχρι δύο μήνες μετά το μήνα κατανάλωσης.

Βασική παράμετρος για τον υπολογισμό της τελικής τιμής είναι ο καθορισμός της μέσης χονδρικής τιμής ρεύματος. Οι συγκεκριμένοι δείκτες καθορίζονται από τον εκάστοτε προμηθευτή.


Τα μπλε τιμολόγια

Μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται να βγει η υπουργική απόφαση που θα ανοίξει τον δρόμο, ώστε πάροχοι ενέργειας να προσφέρουν σταθερά τιμολόγια (μπλε), τα οποία θα έχουν και 6μηνη ή 8μηνη διάρκεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν πάροχοι ενέργειας που ήδη επεξεργάζονται προϊόντα με αυτά τα χαρακτηριστικά.