Ιδιωτικές υποθέσεις: Η τεχνική ύφεση σε Ιαπωνία και Ηνωμένο Βασίλειο που προβληματίζει και η προσπάθεια της αγοράς να αφομοιώσει τα υψηλά 13 ετών στο Χ.Α.
Η παραοικονομική στήλη της Απογευματινής
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών για Τα υψηλά 13 ετών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η αξία των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς και ο προβληματισμός για τη διολίσθηση Ηνωμένο Βασιλείου και Ιαπωνίας σε τεχνική ύφεση.
Άλλη μια ευκαιρία για υψηλές αποδόσεις άνω του 3,5%, καλύτερες των προθεσμιακών καταθέσεων, δίνει το ελληνικό Δημόσιο με την έκδοση εντόκων γραμματίων έξι μηνών που θα γίνει από τον ΟΔΔΗΧ την ερχόμενη εβδομάδα. Στόχος της δημοπρασίας που ανοίγει για εγγραφές την Τρίτη 20/2 και κλείνει την Πέμπτη 22/2 είναι η άντληση 625.000.000 ευρώ. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλα τα φυσικά πρόσωπα για μέγιστο ποσό επένδυσης 15.000 ευρώ ανά ΑΦΜ.
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών
Σε κατάσταση πολιορκίας έχει θέσει τα επίπεδα των 1.400 μονάδων η χρηματιστηριακή αγορά της Αθήνας. Παρότι τα επίπεδα αυτά δεν συνιστούν κάποιο ιδιαίτερο εμπόδιο στην περαιτέρω πορεία του Γενικού Δείκτη προς τις 1.600 μονάδες, είναι εμφανής η προσπάθεια της αγοράς να αφομοιώσει τα υψηλά 13 ετών στα οποία έχει αναρριχηθεί. Από λίγο υψηλότερα επίπεδα, κάποιοι αναλυτές εκτιμούν πως θα μπορούσε να ξεκινήσει ένα διορθωτικό διάλειμμα προς τη ζώνη των 1.300-1.350 μονάδων που μόνο ως ευκαιρία αγορών και ενίσχυσης θέσεων θα εκληφθεί από όσους ενστερνίζονται το σενάριο ότι η χρονιά θα κυλήσει θετικά φέτος στη Λεωφόρο Αθηνών. Η εβδομάδα που ολοκληρώθηκε πάντως ήταν οριακά θετική κατά περίπου 0,5% για τον Γενικό Δείκτη, ο οποίος ενισχύεται κατά 9% στις πρώτες 34 συνεδριάσεις του 2024.
Πρωταγωνιστής η Πειραιώς
Η Τράπεζα Πειραιώς αποτελεί μία εκ των αδιαφιλονίκητων πρωταγωνιστών φέτος με άνοδο πάνω από 23,6%. Χθες ξεπέρασε ενδοσυνεδριακά και τα επίπεδα των 4 ευρώ, καθώς στις πρώτες ημέρες του Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί το placement για το μεγαλύτερο μέρος από το 27% των μετοχών της που ελέγχει το ΤΧΣ. Όσο ψηλότερα αναρριχηθεί η αξία της, τόσο πιο «εύπεπτο» θα είναι το discount πώλησης των μετοχών.
Συστάσεις
Από τις εταιρείες μεγάλης κεφαλαιοποίησης που έχουν δυσαρεστήσει τους μετόχους τους είναι ο ΟΤΕ, ο οποίος έχει φτάσει να χάνει το 1/3 της αξίας του σε σύγκριση με τα περσινά υψηλά του στα 18,5 ευρώ. Το «έξυπνο χρήμα», ωστόσο, έχει αρχίσει δειλά να τοποθετείται και πάλι στην εταιρεία σε τιμές κοντά στα 13 ευρώ, ενώ χθες η Ambrosia Capital συνέστησε αγορές στον «ξεχασμένο πρωταθλητή», με τιμή-στόχο τα 18,9 ευρώ και περιθώριο ανόδου 40%. Πάντως, η μετοχή του μοιάζει βαριά και ασήκωτη.
Τεχνική ύφεση
Δύο πληροφορίες των τελευταίων 24ώρων που προκαλούν προβληματισμό: Πρώτα η Ιαπωνία και τώρα το Ηνωμένο Βασίλειο διολίσθησαν σε τεχνική ύφεση. Δεν είναι και η καλύτερη περίοδος για τα νούμερα του ΑΕΠ σε πολλές χώρες. Εκτός της Ελλάδα ς… Την ίδια στιγμή, διάβαζα πως τα κέρδη των εισηγμένων επιχειρήσεων στην Ευρώπη για το 4ο τρίμηνο είναι σε ποσοστό 53% χαμηλότερα των προβλέψεων και η εικόνα είναι η χειρότερη της τελευταίας τετραετίας.
Χαμηλότοκα δάνεια
Σημαντικός «αιμοδότης» για επενδύσεις με χαμηλότοκα δάνεια έχει καταστεί για τη χώρα μας η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Χθες υπέγραψε νέα σύμβαση 143.000.000 ευρώ με το Ελληνικό Ίδρυμα Καινοτομίας. Το 2023 υπεγράφησαν δανειακές συμβάσεις ύψους 2,5 δισ. ευρώ, τα οποία προστίθενται στα 7,49 δισ. που είχαν εγκριθεί την τριετία 2020-2022.