Νέο πακέτο φοροαπαλλαγών για συγχωνεύσεις και εξαγορές: Το σχέδιο του υπουργείου Οικονοµικών µε φοροεκπτώσεις και υψηλά “µπόνους” σε επαγγελµατίες και επιχειρήσεις
Ενίσχυση των επενδύσεων για οικονομική ανάπτυξη
Ενίσχυση κινήτρων για χρηματοδότηση αναπτυσσόμενων επιχειρήσεων - Πρόσβαση στα προγράμματα επιχορήγησης του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης
Με την ελληνική οικονοµία να έχει «κόψει» σε ταχύτητα και να τελεί υπό τον κίνδυνο των χαµηλότερων ιδιωτικών επενδύσεων, οι οποίες το 2024 θα πρέπει να «τρέξουν» µε ρυθµό 15,1% από 7,1% πέρυσι, στο υπουργείο Οικονοµικών ετοιµάζουν νέο πακέτο φοροαπαλλαγών µε υψηλά «µπόνους» για συγχωνεύσεις και εξαγορές που θα δώσουν την απαιτούµενη ώθηση στην επιχειρηµατικότητα.
Στόχος του νέου αναπτυξιακού νόµου, που αναµένεται να κατατεθεί στη Βουλή το επόµενο διάστηµα, είναι η στήριξη της βιωσιµότητας, η µεγέθυνση και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας χιλιάδων µικροµεσαίων επιχειρήσεων και επαγγελµατιών, για να έρθουν επενδύσεις που θα συντελέσουν στην οικονοµική µεγέθυνση της χώρας. Ο σχεδιασµός προβλέπει τη διεύρυνση και την ενίσχυση των φοροαπαλλαγών για την απορρόφηση µικρών και από µεγάλες επιχειρήσεις και όχι µόνο από µεσαίες, καθώς και στην παροχή κινήτρων για τη χρηµατοδότηση επιχειρήσεων που βρίσκονται σε στάδιο ανάπτυξης. Οι νέες παρεµβάσεις έρχονται να συµπληρώσουν το υφιστάµενο νοµοθετικό πλαίσιο για την ενίσχυση των συγχωνεύσεων καλύπτοντας τα «κενά» µε νέα υψηλότερα φοροµπόνους για την απορρόφηση των µικρών εταιρειών από µεγαλύτερα επιχειρηµατικά σχήµατα, καθώς διαπιστώθηκε ότι το ισχύον καθεστώς για µείωση φορολογίας κατά 30%-50% στη νέα εταιρεία που θα δηµιουργηθεί από τη συγχώνευση για 9 έτη είναι περιορισµένης αποδοτικότητας.
Επιχορήγηση
Με την ενίσχυση των φοροεκπτώσεων οι µικροµεσαίες επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελµατίες, όπως δικηγόροι, λογιστές, αρχιτέκτονες, µηχανικοί, θα αναπτυχθούν και θα γίνουν πιο ανταγωνιστικοί, καθώς πέραν των ελαφρύνσεων οι συγχωνεύσεις και εξαγορές ανοίγουν τον δρόµο για την ένταξη στα προγράµµατα επιχορήγησης του ΕΣΠΑ και του Ταµείου Ανάκαµψης. Αξίζει να σηµειωθεί ότι σύµφωνα µε τις έρευνες οι µικρές επιχειρήσεις είναι αποκοµµένες από τα χρηµατοδοτικά εργαλεία, µε το πρόβληµα να είναι ιδιαίτερα έντονο στις κατηγορίες των πολύ µικρών και µικρών επιχειρήσεων, στις οποίες ποσοστό 84% δεν έχουν πρόσβαση σε χρηµατοδότηση. Στη χώρα µας, δραστηριοποιούνται περίπου 800.000 µικροµεσαίες επιχειρήσεις, από τις οποίες το 95% έχει έως 10 εργαζόµενους, ενώ µόλις 672 µεγάλες επιχειρήσεις έχουν περισσότερους από 250 εργαζόµενους και στο υπουργείο Οικονοµικών εκτιµούν ότι το 2024 θα είναι έτος καµπής, καθώς πολλοί επαγγελµατίες και επιχειρήσεις θα κινηθούν προς τις συγχωνεύσεις, δεδοµένου ότι το νέο σύστηµα τεκµαρτής φορολόγησης αυξάνει το ελάχιστο εισόδηµα που πρέπει να δηλώσουν στην Εφορία.
Επισηµαίνεται ότι µε το σηµερινό καθεστώς οι µικροµεσαίες επιχειρήσεις που συγχωνεύονται και οι επαγγελµατίες και οι αγρότες που συνενώνονται απαλλάσσονται για 9 έτη κατά 30% από την καταβολή φόρου εισοδήµατος επί των κερδών, υπό την προϋπόθεση ενός ελάχιστου αθροιστικά κύκλου εργασιών, στις περιπτώσεις µετασχηµατισµού επιχειρήσεων, συνεργασίας προσώπων, µετατροπής ή συνένωσης ατοµικών επιχειρήσεων. Στην περίπτωση µετασχηµατισµού επιχειρήσεων ή εισφοράς ατοµικής επιχείρησης, το φορολογικό όφελος από την απαλλαγή µπορεί να ανέλθει συνολικά έως το ποσόν των 500.000 ευρώ, ενώ στην περίπτωση της συνεργασίας προσώπων το φορολογικό όφελος από την απαλλαγή µπορεί να ανέλθει συνολικά έως το ποσόν των 125.000 ευρώ για καθένα από τα συνεργαζόµενα πρόσωπα.
Επίσης δίνεται η δυνατότητα µεταφοράς των ζηµιών των µετασχηµατιζόµενων επιχειρήσεων στον ισολογισµό της νέας επιχείρησης και η δυνατότητα φορολογικού συµψηφισµού αυτών µε τα κέρδη της νέας επιχείρησης, είτε της τρέχουσας είτε επόµενων χρήσεων, υπό την προϋπόθεση ότι ο κύκλος εργασιών της νέας επιχείρησης είναι ίσος ή µεγαλύτερος του ποσού των 450.000 ευρώ. Παράλληλα αναγνωρίζεται έκπτωση των δαπανών που πραγµατοποιούνται για την απόκτηση τίτλων στην περίπτωση εξαγοράς επιχείρησης και απαλλάσσονται κατά 50% από τον φόρο εισοδήµατος οι συνεργασίες φυσικών προσώπων, κατά κύριο επάγγελµα αγροτών.
Οι κανόνες
Αλλη µια παρέµβαση που προωθεί η κυβέρνηση είναι η ενσωµάτωση στο εθνικό δίκαιο κοινοτικής οδηγίας για το κοινό φορολογικό καθεστώς στις συγχωνεύσεις, διασπάσεις, µερικές διασπάσεις, εισφορές ενεργητικού και ανταλλαγές µετοχών που αφορούν εταιρείες διαφορετικών κρατών-µελών. Οι κανόνες για τις διασυνοριακές συγχωνεύσεις αποτελούν σηµαντικό ορόσηµο στη βελτίωση της λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς για τις εταιρείες και για την άσκηση της ελευθερίας εγκατάστασής τους. Εκτός όµως από τα κίνητρα για τις συγχωνεύσεις και εξαγορές θα ενισχυθούν οι φοροεκπτώσεις για επιλεγµένες δαπάνες σε πράσινη οικονοµία, ενέργεια και ψηφιοποίηση, που µε βάση το ισχύον πλαίσιο από την 1η.1.2023 και για τρία έτη εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των µικροµεσαίων επιχειρήσεων κατά τον χρόνο της πραγµατοποίησής τους, προσαυξηµένες κατά ποσοστό έως 100%.
Το νοµοσχέδιο θα προβλέπει ακόµα φορολογικά µπόνους και ενισχύσεις από το ΕΣΠΑ και την Αναπτυξιακή Τράπεζα για τις επιχειρήσεις που καινοτοµούν και µεταξύ άλλων την επέκταση του σηµερινού χρονικού ορίου των 3 ετών για την απαλλαγή φόρου για κέρδη που συνδέονται µε εκµετάλλευση πατέντας. Σε αυτόν τον σχεδιασµό εντάσσονται τα νέα γραφεία υποστήριξης επενδύσεων και επιχειρηµατικότητας από την ΑΑ∆Ε, που θα δίνουν πληροφορίες, διευκρινίσεις και συµβουλές σε φορολογικά θέµατα, καθώς ο προϋπολογισµός προβλέπει για φέτος τη διάθεση πόρων ύψους 12,1 δισ. ευρώ, που αντιπροσωπεύουν το 5,2% του ΑΕΠ της χώρας. Τα κεφάλαια αυτά κατανέµονται σε 6,5 δισ. ευρώ για έργα συγχρηµατοδοτούµενα, σε 2,050 δισ. ευρώ για έργα που θα χρηµατοδοτηθούν αποκλειστικά από εθνικούς πόρους και σε 3,617 δισ. ευρώ για έργα και δράσεις του Ταµείου Ανάκαµψης και Ανθεκτικότητας.
*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής