Η ακρίβεια παραµένει µόνιµος ''πονοκέφαλος'': Ένας στους δύο κόβει περιττές δαπάνες
Η στέγη αποτελεί σηµαντικό πρόβληµα
Τι αποκαλύπτει έρευνα για τα τρόφιµα, στέγαση, καύσιµα, ενέργεια
Η ακρίβεια στα τρόφιµα και τα υψηλά κόστη στέγασης, καυσίµων και ενέργειας αποτελούν τις σοβαρότερες εστίες ανησυχίας που ταλανίζουν τους πολίτες, σύµφωνα µε την εξαµηνιαία έρευνα του Επαγγελµατικού Επιµελητηρίου Αθηνών που διενεργήθηκε στην Περιφέρεια Αττικής από την εταιρεία Pulse, τη χρονική περίοδο 28 Φεβρουαρίου - 11 Μαρτίου 2024.
Στην προηγούµενη έρευνα (13-17 Σεπτεµβρίου 2024) το ποσοστό αυτό ανερχόταν στο 54%, τον Οκτώβριο του 2021 άγγιζε το 51% ενώ τον Απρίλιο του 2021 έφτανε έως και το 53%. Αντίστοιχα, η απαισιοδοξία για την πορεία της ελληνικής Οικονοµίας (60% στη σηµερινή έρευνα) καταγραφόταν σε ποσοστό 64% τον περασµένο Σεπτέµβριο, έχοντας ξεκινήσει από το 68% τον Ιούνιο του 2022.
*Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»
Το 96,1% απαντά ότι η ακρίβεια τους απασχολεί πολύ
Στο ερωτηµατολόγιο που τέθηκε, το 96,1% απαντά ότι η ακρίβεια τους απασχολεί πολύ και αρκετά, το 60% θεωρεί ότι η βασική αιτία για την ακρίβεια είναι η κυβερνητική πολιτική και το 28,9% αποδίδει την κατάσταση στη διεθνή συγκυρία. Το 48,6% αντιµετωπίζει θετικά τα πρόστιµα σε πολυεθνικές λόγω των τιµών των προϊόντων τους στην Ελλάδα, αλλά σηµειώνει ότι πρέπει να γενικευτούν οι έλεγχοι και η επιβολή προστίµων όπου χρειάζεται, ενώ το 33,6% βλέπει θετικά τα πρόστιµα µε την παρατήρηση ότι θα πρέπει να ελέγχεται αν οδήγησε σε µείωση των τιµών. Το 47,6% δηλώνει ότι λόγω της ακρίβειας αναγκάζεται να περιορίσει δαπάνες που καλύπτουν βασικές ανάγκες, το 32,6% ότι αντιµετωπίζει δυσκολίες αλλά αντεπεξέρχεται και το 14,8% ότι δεν µπορεί να ανταποκριθεί. Λόγω των αυξήσεων των τιµών οι πολίτες προχωρούν σε µείωση κάποιων αγορών ή επιλογών ή σε κάποια έξοδα. Το 88,4% συνολικά δηλώνει «ναι» και «µάλλον ναι» στη διασκέδαση, ψυχαγωγία, το 89% στην αγορά ρούχων και υποδηµάτων, το 86,3% στην κατανάλωση ενέργειας, το 77,2% στην αγορά τροφίµων, το 65,2% στη µετακίνηση µε προσωπικό αυτοκίνητο και το 21,5% για φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης και Ξένων Γλωσσών.Σημαντικό πρόβλημα η στέγη
Η στέγη αποτελεί σηµαντικό πρόβληµα (40% «πολύ σηµαντικό», 11% «αρκετά») για τους περισσότερους από όσους απάντησαν ότι δεν έχουν ιδιόκτητη κατοικία (62%), ενώ υψηλά κινείται η απαισιοδοξία για την πορεία της ελληνικής Οικονοµίας, καθώς αυτό δηλώνουν οι έξι στους δέκα. Αν και παραµένουν υψηλά, τα ποσοστά της δυσαρέσκειας των πολιτών είναι αισθητά βελτιωµένα σε σχέση µε προηγούµενα έτη, εξέλιξη που πιθανόν οφείλεται στη βελτίωση των εισοδηµάτων, την οικονοµική ανάπτυξη και την αισθητή µείωση των τιµών της ενέργειας. Στην ερώτηση αν ανησυχούν για τη βιωσιµότητα της εργασίας τους, το 50% των ερωτηθέντων απάντησε «σίγουρα ή µάλλον ναι».Στην προηγούµενη έρευνα (13-17 Σεπτεµβρίου 2024) το ποσοστό αυτό ανερχόταν στο 54%, τον Οκτώβριο του 2021 άγγιζε το 51% ενώ τον Απρίλιο του 2021 έφτανε έως και το 53%. Αντίστοιχα, η απαισιοδοξία για την πορεία της ελληνικής Οικονοµίας (60% στη σηµερινή έρευνα) καταγραφόταν σε ποσοστό 64% τον περασµένο Σεπτέµβριο, έχοντας ξεκινήσει από το 68% τον Ιούνιο του 2022.
*Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»