Υπ. Ανάπτυξης: Αποκλιμάκωση στον πληθωρισμό τροφίμων - Μείωση τιμών στα προϊόντα νοικοκυριού
Πώς σχολιάζουν πηγές του υπουργείου τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ
Σημαντική αποκλιμάκωση στον πληθωρισμό τροφίμων και μειώσεις των τιμών στα προϊόντα άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού και ατομικής φροντίδας, αποτυπώνονται στην ανακοίνωση των στοιχείων πληθωρισμού από την ΕΛΣΤΑΤ, όπως σημειώνει το υπουργείο Ανάπτυξης
Σημαντικές είναι οι μειώσεις σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό στα τρόφιμα, αλλά και στις τιμές των προϊόντων άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού και ατομικής φροντίδας, σημειώνουν πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης με βάση τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ για τον μήνα Μάρτιο.
Πιο συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός τροφίμων μειώθηκε διαδοχικά από 8,3% τον Ιανουάριο σε 6,7% τον Φεβρουάριο και σε 5,3% τον Μάρτιο. Επιπλέον, ιδιαίτερα σημαντικές μειώσεις τιμών καταγράφονται επίπεδο μήνα (Φεβρουάριος – Μάρτιος) στις εξής κατηγορίες τροφίμων: νωπά λαχανικά (-6,3%), νωπά ψάρια (-5,4%), χοιρινό κρέας (-2,1%) και τυριά (-1,4%).
Μειώσεις τιμών καταγράφονται επίσης και σε μη τρόφιμα, προϊόντα που αποτέλεσαν αντικείμενο της ρύθμισης του Υπουργείου Ανάπτυξης για μείωση των παροχών των προμηθευτών προς τα σούπερ μάρκετ.
Στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού καταγράφεται πτώση τιμών κατά -2,1% και στα είδη ατομικής φροντίδας κατά -2,5% τον Μάρτιο του ’24 σε σχέση με τον Μάρτιο του ’23, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
Η αγορά εξορθολογίζεται μετά τις δραστικές παρεμβάσεις του υπουργείου Ανάπτυξης και σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση των καθολικών ελέγχων σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, διορθώνονται οι δομικές στρεβλώσεις υπέρ του υγιούς ανταγωνισμού των επιχειρήσεων προς όφελος των καταναλωτών.
«Από 8,2% που ήταν ο πληθωρισμός τροφίμων πριν από δύο μήνες, έχει φτάσει στο 5,3%, που σημαίνει ότι τα μέτρα τα οποία έχουμε λάβει σταδιακά έχουν αρχίσει να αποδίδουν. Βεβαίως δεν είμαστε ικανοποιημένοι και για αυτόν τον λόγο επιμένουμε με ελέγχους και βεβαίως τα μέτρα τα οποία έχουμε λάβει και τα οποία σιγά-σιγά φαίνεται ότι αποδίδουν, γιατί εξορθολογίζεται η αγορά», είπε χαρακτηριστικά.
Σε σχέση με το ελαιόλαδο, του οποίου οι τιμές είναι αυξημένες, έκανε λόγο για «πανευρωπαϊκές ελλείψεις», ωστόσο, όπως είπε, «βλέπουμε ότι τελικά το καθαρό αποτέλεσμα είναι να έχουμε μια σταδιακή αποκλιμάκωση πληθωρισμού».
Ειδικότερα, δε, για την περίοδο του Πάσχα και το «καλάθι» που σχεδιάζεται, ο Κώστας Σκρέκας ανέφερε πως για το αρνί, το παραδοσιακό έδεσμα της περιόδου, ο στόχος είναι να πέσει η τιμή του κάτω από τα 10 ευρώ.
Πιο συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός τροφίμων μειώθηκε διαδοχικά από 8,3% τον Ιανουάριο σε 6,7% τον Φεβρουάριο και σε 5,3% τον Μάρτιο. Επιπλέον, ιδιαίτερα σημαντικές μειώσεις τιμών καταγράφονται επίπεδο μήνα (Φεβρουάριος – Μάρτιος) στις εξής κατηγορίες τροφίμων: νωπά λαχανικά (-6,3%), νωπά ψάρια (-5,4%), χοιρινό κρέας (-2,1%) και τυριά (-1,4%).
Μειώσεις τιμών καταγράφονται επίσης και σε μη τρόφιμα, προϊόντα που αποτέλεσαν αντικείμενο της ρύθμισης του Υπουργείου Ανάπτυξης για μείωση των παροχών των προμηθευτών προς τα σούπερ μάρκετ.
Στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού καταγράφεται πτώση τιμών κατά -2,1% και στα είδη ατομικής φροντίδας κατά -2,5% τον Μάρτιο του ’24 σε σχέση με τον Μάρτιο του ’23, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
Η αγορά εξορθολογίζεται μετά τις δραστικές παρεμβάσεις του υπουργείου Ανάπτυξης και σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση των καθολικών ελέγχων σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, διορθώνονται οι δομικές στρεβλώσεις υπέρ του υγιούς ανταγωνισμού των επιχειρήσεων προς όφελος των καταναλωτών.
Σκρέκας: Τα μέτρα έχουν αρχίσει να αποδίδουν - Τι είπε για την τιμή του αρνιού
Το μήνυμα πως τα μέτρα απέναντι στην ακρίβεια έχουν αρχίσει να αποδίδουν έστειλε μέσω των Παραπολιτικών 90,1 ο Κώστας Σκρέκας.«Από 8,2% που ήταν ο πληθωρισμός τροφίμων πριν από δύο μήνες, έχει φτάσει στο 5,3%, που σημαίνει ότι τα μέτρα τα οποία έχουμε λάβει σταδιακά έχουν αρχίσει να αποδίδουν. Βεβαίως δεν είμαστε ικανοποιημένοι και για αυτόν τον λόγο επιμένουμε με ελέγχους και βεβαίως τα μέτρα τα οποία έχουμε λάβει και τα οποία σιγά-σιγά φαίνεται ότι αποδίδουν, γιατί εξορθολογίζεται η αγορά», είπε χαρακτηριστικά.
Σε σχέση με το ελαιόλαδο, του οποίου οι τιμές είναι αυξημένες, έκανε λόγο για «πανευρωπαϊκές ελλείψεις», ωστόσο, όπως είπε, «βλέπουμε ότι τελικά το καθαρό αποτέλεσμα είναι να έχουμε μια σταδιακή αποκλιμάκωση πληθωρισμού».
Ειδικότερα, δε, για την περίοδο του Πάσχα και το «καλάθι» που σχεδιάζεται, ο Κώστας Σκρέκας ανέφερε πως για το αρνί, το παραδοσιακό έδεσμα της περιόδου, ο στόχος είναι να πέσει η τιμή του κάτω από τα 10 ευρώ.