Ακριβότερο κατά 6% το πασχαλινό τραπέζι: Με κόστος 355,88 ευρώ τα προϊόντα για 6-8 άτοµα
10-14 ευρώ ανά κιλό η διακύμανση του οβελία
''Γενναίες'' ανατιμήσεις στα συνοδευτικά του τραπεζιού
Στο «Καλάθι του Πάσχα», η εφαρµογή του οποίου στα ράφια σουπερµάρκετ ξεκίνησε σήµερα, εναποθέτει το υπουργείο Ανάπτυξης τις ελπίδες για συγκράτηση τιµών στα προϊόντα που θα απαρτίσουν το εορταστικό τραπέζι. Θα περιλαµβάνει αρνί και κατσίκι, για τα οποία ο Κώστας Σκρέκας επαναλαµβάνει ότι θα διατηρηθούν στο επίπεδο των 10 ευρώ/κιλό, τσουρέκι και σοκολατένια αυγά.
«Θα συγκρατήσει σε µεγάλο βαθµό τον πληθωρισµό, θα δώσει τη δυνατότητα σε ευάλωτα νοικοκυριά, και όχι µόνο βεβαίως, να µπορέσουν να προµηθευτούν τα βασικά για το πασχαλινό τραπέζι σε πολύ χαµηλότερες τιµές», δήλωσε ο Κώστας Σκρέκας, µιλώντας στο Πρώτο Πρόγραµµα, προσθέτοντας πως «η προσπάθειά µας δεν µένει µόνο στο θέµα του “καλαθιού”. Έχουµε προχωρήσει σε µία σειρά παρεµβάσεων, διορθώνοντας αθέµιτες εµπορικές πρακτικές και διαχρονικές στρεβλώσεις στη λειτουργία του εµπορίου, έτσι ώστε πραγµατικά να δούµε σιγά σιγά, όπως και το βλέπουµε, τις τιµές να αποκλιµακώνονται και τον πληθωρισµό να πέφτει. Αλλά έχουµε δρόµο ακόµα, αυτή είναι η πραγµατικότητα, ότι τα νοικοκυριά δυσκολεύονται και γι’ αυτό δεν εφησυχάζουµε και συνεχίζουµε τις παρεµβάσεις».
Αναλυτικά, υπολογίζοντας το δείπνο του Μεγάλου Σαββάτου και το κυριακάτικο γεύµα 6-8 ατόµων, τα στελέχη του ΙΝΚΑ διαπιστώνουν ότι θα χρειαστούν: Αρνί 10 κιλά Χ 14 €/κιλό = 140 € - Κοκορέτσι 1,5 κιλό = 21 € - Μαρούλια 2 Χ 0,70 €/τεµ. = 1,4 € - Κρεµµύδια φρέσκα 2 κιλά Χ 0,70 €/κιλό = 1,4 € - Άνηθος 1 Χ 0,60 = 0,6 € - Ντοµάτες 1 κιλό Χ 2,5 €/ κιλό = 2,50 € - Αγγούρια 2 Χ 0,70/τεµ. = 1,40 - Τζατζίκι 1 κιλό Χ 3,5 ευρώ το γιαούρτι + 0,70 αγγούρι (τεµ.) = 4,20 € - Μαγειρίτσα (1/2 κιλό συκώτι 7 €/κιλό + ζαρζαβατικά) = 11 € - Τυρί φέτα 1/2 κιλό Χ 14 το κιλό = 7 € - Τυρί γραβιέρα ή κεφαλογραβιέρα (17,90 €/κιλό) = 8,95 € - Ψωµί 1 κιλό = 2,40 € - Αυγά κόκκινα (βαµµένα στο σπίτι) 20 Χ 0,60 = 12 € + βαφές (1,60 Χ 2 € = 3,20 €) =15,20 € - Κάρβουνα 20 κιλά Χ 1,5 €/κιλό = 30 € - Κουλούρια στο σπίτι (1 κιλό αλεύρι 1,75 € + βούτυρο γάλακτος 600 γραµµάρια = 10,45 € + βανίλιες 0,90 + 5 αυγά Χ 0,60 € = 3 €) =16,10 € - Τσουρέκι 1 κιλό = 19 € - Κρασί χύµα 1,5 κιλό Χ 4,5 €/ κιλό = 6,75 € - Μπίρες 10 (330 ml) Χ 2,20 €/τµχ. = 22 € - Αναψυκτικά 6 Χ 330 ml = 4,98 € - Φρούτα διάφορα (µήλα, φράουλες, πορτοκάλια, µπανάνες) = 6 € - Γλυκά διάφορα = 16 € - ∆ιάφορα «απρόβλεπτα», όπως ρεύµα, λάδι, ξίδι, λεµόνια = 18 €.
*Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»
«Θα συγκρατήσει σε µεγάλο βαθµό τον πληθωρισµό, θα δώσει τη δυνατότητα σε ευάλωτα νοικοκυριά, και όχι µόνο βεβαίως, να µπορέσουν να προµηθευτούν τα βασικά για το πασχαλινό τραπέζι σε πολύ χαµηλότερες τιµές», δήλωσε ο Κώστας Σκρέκας, µιλώντας στο Πρώτο Πρόγραµµα, προσθέτοντας πως «η προσπάθειά µας δεν µένει µόνο στο θέµα του “καλαθιού”. Έχουµε προχωρήσει σε µία σειρά παρεµβάσεων, διορθώνοντας αθέµιτες εµπορικές πρακτικές και διαχρονικές στρεβλώσεις στη λειτουργία του εµπορίου, έτσι ώστε πραγµατικά να δούµε σιγά σιγά, όπως και το βλέπουµε, τις τιµές να αποκλιµακώνονται και τον πληθωρισµό να πέφτει. Αλλά έχουµε δρόµο ακόµα, αυτή είναι η πραγµατικότητα, ότι τα νοικοκυριά δυσκολεύονται και γι’ αυτό δεν εφησυχάζουµε και συνεχίζουµε τις παρεµβάσεις».
Πασχαλινό τραπέζι: Ακριβότερο κατά 6% σε σχέση με πέρσι
Το Ινστιτούτο Καταναλωτών διαφωνεί. Χθες ανακοίνωσε τα αποτελέσµατα της τιµοληψίας του επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ της «Α»: Το φετινό τραπέζι του Πάσχα θα είναι ακριβότερο κατά 6%, µε τις ανατιµήσεις σε κάποια προϊόντα του να φτάνουν το 10%. Φέτος θα κοστίσει 355,88 €, όταν το Πάσχα του 2023 µε τα ίδια χαρακτηριστικά κόστισε 334,50 €.Αναλυτικά, υπολογίζοντας το δείπνο του Μεγάλου Σαββάτου και το κυριακάτικο γεύµα 6-8 ατόµων, τα στελέχη του ΙΝΚΑ διαπιστώνουν ότι θα χρειαστούν: Αρνί 10 κιλά Χ 14 €/κιλό = 140 € - Κοκορέτσι 1,5 κιλό = 21 € - Μαρούλια 2 Χ 0,70 €/τεµ. = 1,4 € - Κρεµµύδια φρέσκα 2 κιλά Χ 0,70 €/κιλό = 1,4 € - Άνηθος 1 Χ 0,60 = 0,6 € - Ντοµάτες 1 κιλό Χ 2,5 €/ κιλό = 2,50 € - Αγγούρια 2 Χ 0,70/τεµ. = 1,40 - Τζατζίκι 1 κιλό Χ 3,5 ευρώ το γιαούρτι + 0,70 αγγούρι (τεµ.) = 4,20 € - Μαγειρίτσα (1/2 κιλό συκώτι 7 €/κιλό + ζαρζαβατικά) = 11 € - Τυρί φέτα 1/2 κιλό Χ 14 το κιλό = 7 € - Τυρί γραβιέρα ή κεφαλογραβιέρα (17,90 €/κιλό) = 8,95 € - Ψωµί 1 κιλό = 2,40 € - Αυγά κόκκινα (βαµµένα στο σπίτι) 20 Χ 0,60 = 12 € + βαφές (1,60 Χ 2 € = 3,20 €) =15,20 € - Κάρβουνα 20 κιλά Χ 1,5 €/κιλό = 30 € - Κουλούρια στο σπίτι (1 κιλό αλεύρι 1,75 € + βούτυρο γάλακτος 600 γραµµάρια = 10,45 € + βανίλιες 0,90 + 5 αυγά Χ 0,60 € = 3 €) =16,10 € - Τσουρέκι 1 κιλό = 19 € - Κρασί χύµα 1,5 κιλό Χ 4,5 €/ κιλό = 6,75 € - Μπίρες 10 (330 ml) Χ 2,20 €/τµχ. = 22 € - Αναψυκτικά 6 Χ 330 ml = 4,98 € - Φρούτα διάφορα (µήλα, φράουλες, πορτοκάλια, µπανάνες) = 6 € - Γλυκά διάφορα = 16 € - ∆ιάφορα «απρόβλεπτα», όπως ρεύµα, λάδι, ξίδι, λεµόνια = 18 €.
«Αλμυρά» τα συνοδευτικά
Τα προϊόντα που έχουν ανατιµηθεί, σε σχέση µε πέρυσι, δεν θα είναι ο οβελίας και γενικότερα ό,τι αφορά το κρέας, για τα οποία και η Πανελλήνια Οµοσπονδία Κρεοπωλών δεσµεύεται ότι θα συγκρατήσει τις τιµές, αλλά τα συνοδευτικά, φρούτα, αναψυκτικά, αλκοολούχα ποτά, για τα οποία και η ΕΛΣΤΑΤ έχει διαπιστώσει «γενναίες» ανατιµήσεις. Έτσι, σε σχέση µε το περσινό τραπέζι 6-8 ατόµων θα κοστίσουν περισσότερο τα φρούτα, 6 € από 4 € πέρσι, τα γλυκά, 16 € από 14 €, οι µπίρες και το κρασί, 28,5 € από 23 €, τα αναψυκτικά, 4,98 € από 4,20 €.*Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»