Κλιµακώνει την πίεση το υπουργείο Εθνικής Οικονοµίας για χαµηλότερες προµήθειες στις συναλλαγές µε κάρτες, προχωρώντας σε νοµοθετική ρύθµιση που θα µειώνει κατά 50% τις χρεώσεις για πληρωµές έως 10 ευρώ µε POS. Την ίδια στιγµή, προωθείται καθολική επέκταση του IRIS έως το τέλος του 2024, γεγονός που θα αλλάξει το τοπίο στον ανταγωνισµό. Σύµφωνα µε δηλώσεις του Κωστή Χατζηδάκη, η ρύθµιση θα κατατεθεί εντός της εβδοµάδας ή το αργότερο την επόµενη και θα περιορίζει το κόστος της επιβάρυνσης στο µισό, καθώς η µέση προµήθεια του 1% ψαλιδίζεται στο 0,5%.


Πληρωμές με POS: Μόνο για μικρομεσαίους η μείωση 50%

Το µέτρο δεν θα πιάνει τις µεγάλες εµπορικές αλυσίδες, δηλαδή πολυκαταστήµατα και σουπερµάρκετ, παρά µόνο περίπτερα, βενζινάδικα, ταξί, λαϊκές αγορές, µικρά µαγαζιά εστίασης και εµπορίου µε εκατοµµύρια συναλλαγές από 1 έως 10 ευρώ σε καθηµερνή βάση, από τις οποίες σήµερα δεν βγάζουν κέρδος από τις πληρωµές µε POS µε αποτέλεσµα να µπαίνουν µέσα. Το πλαφόν στο ποσοστό της τραπεζικής προµήθειας θα είναι οριζόντιο και για όλους τους εµπλεκόµενους στην αλυσίδα των συναλλαγών µε πλαστικό χρήµα, που σηµαίνει ότι θα υπάρχει απαγορευτικό στις επιµέρους προµήθειες των παρόχων POS και των εταιρειών (Mastercard, Visa).

Σε κάθε συναλλαγή µε POS οι προµήθειες σπάνε σε τρία κοµµάτια, αθροίζοντας την τελική επιβάρυνση. Εκτός από το µερίδιο των τραπεζών, όταν χρησιµοποιείται δική τους κάρτα, προµήθεια επιβάλλεται και από τις Visa ή Mastercard αλλά και από τον πάροχο POS. Κάπως έτσι, η συνολική προµήθεια κυµαίνεται µεσοσταθµικά στο 1% (µπορεί να φτάσει και το 2%). Το πρόβληµα των υψηλών χρεώσεων είναι πολλαπλάσιο για περίπτερα και λαϊκές αγορές, όπου το κόστος χρήσης των POS φτάνει σε ορισµένες περιπτώσεις να εκµηδενίζει το περιθώριο κέρδους των εµπόρων. Σύµφωνα µε αρµόδιες πηγές, οι τράπεζες εµφανίζονταν διατεθειµένες να µειώσουν ακόµα και στο µισό το δικό τους σκέλος των προµηθειών από το 0,2% στο 0,1% για τις χρεωστικές κάρτες, όχι όµως και οι υπόλοιποι κρίκοι που αυξάνουν τις επιµέρους προµήθειες µέχρι το 1%-2%, µε αποτέλεσµα το υπουργείο να παρεµβαίνει νοµοθετικά βάζοντας πλαφόν 0,5% στο ύψος των χρεώσεων.

Τελειώνει ο χρόνος για τη διασύνδεση των ταµειακών µηχανών µε τα POS

Στο µεταξύ, τελειώνει ο χρόνος για τη διασύνδεση των ταµειακών µηχανών µε τα POS, µε την προθεσµία να εκπνέει στις 30 Απρίλιου και ο Κωστής Χατζηδάκης να διαµηνύει ότι δεν θα δοθεί νέα παράταση και ότι τα πρόστιµα των 10.000 ευρώ και 20.000 ευρώ έχουν ήδη ξεκινήσει να επιβάλλονται. H ΑΑ∆Ε ψάχνει καθηµερινά τους 25.000 «εξαφανισµένους» που δεν έχουν κλείσει ραντεβού, ενώ αναζητείται λύση για τις περίπου 10.000 επιχειρήσεις που δεν µπορούν να προµηθευτούν POS, καθώς βρίσκονται στη λίστα του Τειρεσία. Σε επόµενο στάδιο θα εξεταστεί και το ενδεχόµενο να ενταχθεί στα POS και η δυνατότητα πληρωµής µέσω IRIS, να µη γίνεται δηλαδή µόνο µέσω κινητών τηλεφώνων, καθώς στόχος είναι η περαιτέρω επέκταση του συγκεκριµένου συστήµατος πληρωµών σε όλο το φάσµα της αγοράς.

  • Εντός της εβδοµάδας αναµένεται να ανοίξει το TAXISnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων από τα φυσικά και τα νοµικά πρόσωπα, ωστόσο το ακριβές σήµα για τον χρόνο έναρξης θα δοθεί από την ΑΑ∆Ε. Σύµφωνα µε τον Κωστή Χατζηδάκη, η προθεσµία εκτείνεται φέτος έως τις 31 Ιουλίου, ενώ δεν θα δοθεί άλλη παράταση.

*Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»