ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Νέος φωτοβολταϊκός σταθμός 80 MW στην Κοζάνη
Νέο βήμα προς την πράσινη ενέργεια
Η ΔΕΗ κατασκευάζει φωτοβολταϊκά στη Δυτική Μακεδονία
Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες κάνει ένα ακόμα βήμα προς την πράσινη ενέργεια με την κατασκευή ενός νέου φωτοβολταϊκού σταθμού ισχύος 80 MW στην θέση "Ακρινή" της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης. Ο σταθμός θα κατασκευαστεί σε εξαντλημένα λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ, συμβάλλοντας στην ενεργειακή αναβάθμιση και την προστασία του περιβάλλοντος.
Η κατασκευή του νέου φωτοβολταϊκού σταθμού "Ακρινή" έχει ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2024. Στην κατασκευή του θα χρησιμοποιηθούν bifacial φωτοβολταϊκά πλαίσια υψηλής απόδοσης, τα οποία θα τοποθετηθούν σε σταθερό σύστημα στήριξης.
Με δεδομένο το πλούσιο ηλιακό δυναμικό της περιοχής, η εκτιμώμενη ετήσια παραγωγή του σταθμού υπολογίζεται να ανέλθει σε 127 GWh ετησίως. Με τη λειτουργία του, ο νέος σταθμός αναμένεται να αποτρέψει εκπομπές CO2 της τάξης των 73.500 τόνων σε ετήσια βάση.
Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες κατασκευάζει αυτή τη στιγμή στην Πτολεμαΐδα νέα έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 800MW. Σε αυτά, εκτός από το έργο «Ακρινή» συμπεριλαμβάνεται και το εμβληματικό φωτοβολταϊκό έργο «Ορυχείο ΔΕΗ Πτολεμαΐδα» ισχύος 550MW που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά έργα στην Ευρώπη. Με την ολοκλήρωσή τους, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ (εξαιρουμένων των μεγάλων υδροηλεκτρικών σταθμών) του Ομίλου ΔΕΗ θα ανέλθει στα 2.300MW.
Ο Όμιλος ΔΕΗ δημιουργεί τις βάσεις για να οδηγήσει τον ενεργειακό μετασχηματισμό στη χώρα. Σήμερα, με συνολική εγκατεστημένη ισχύ άνω των 1.500 MW (εξαιρουμένων των μεγάλων υδροηλεκτρικών σταθμών) και το φιλόδοξο επενδυτικό του πλάνο, έχει τοποθετηθεί δυναμικά στον χώρο των ΑΠΕ.
Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, 100% θυγατρική εταιρεία της ΔΕΗ, επενδύει στη δύναμη της φύσης με στόχο την προώθηση έργων παραγωγής πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας και αποθήκευσης ενέργειας. Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, εκτός από τα μεγάλα φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα που κατασκευάζει, καινοτομεί στην Ελλάδα με την δραστηριοποίησή της σε όλες τις μορφές ΑΠΕ, αιολική, ηλιακή, υδροηλεκτρική, γεωθερμία και βιομάζα – βιοαέριο.