e-Κatanalotis: Το σύγχρονο όπλο στη μάχη κατά της ακρίβειας - Τι δείχνουν οι τιμοκατάλογοι που γνωστοποιούν οι προμηθευτές προς τα σουπερμάρκετ
Υπουργείο Ανάπτυξης
"Μηδενίζει" τον πληθωρισμό η κυβέρνηση Απρίλιο και Μάιο
Ξεκίνησε η λειτουργία της νέας πλατφόρμας e-Κatanalotis, με στόχο τον περαιτέρω περιορισμό της ακρίβειας. Διαθέτοντας ένα ισχυρό εργαλείο μείωσης των τιμών στις μεγάλες αλυσίδες λιανικής, ο καταναλωτής θα μπορεί να αξιολογεί τις τιμές σε έναν μεγαλύτερο αριθμό προϊόντων. Στην πράξη, φιλοδοξία του νέου eΚatanalotis και της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης είναι ο έλεγχος της τιμής όχι ενός προϊόντος, όπως ισχύει σήμερα, αλλά ενός καλαθιού προϊόντων.
Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, ο νέος e-Κatanalotis θα προσφέρει αυτή τη δυνατότητα διαφανούς σύγκρισης τιμών σε περίπου 3.000 κωδικούς προϊόντων που αντιστοιχούν σε βασικά και ταχυκίνητα καταναλωτικά αγαθά. Σημειώνεται ότι σε ένα μεγάλο σουπερμάρκετ υπάρχουν πάνω από 30.000 κωδικοί και, σύμφωνα με το υπουργείο, αυτοί αντιστοιχούν στο 80% της κατανάλωσης.
Ωστόσο, μια απλή χρήση του νέου eKatanalotis εμφανίζει τους περιορισμούς της πλατφόρμας λόγω απουσίας μεγάλου αριθμού κωδικών. Σε μια αναζήτηση επτά ταχυκίνητων κωδικών (γάλα, γιαούρτι, τυρί, χαρτί υγείας, καθαριστικό πιάτων, αναψυκτικό τύπου Cola και αυγά) ο e-Κatanalotis επέστρεψε 11 καλάθια από διαφορετικά σουπερμάρκετ, καθένα από τα οποία είχε διαθεσιμότητα από ένα έως επτά προϊόντα. Το κόστος των καλαθιών κυμαινόταν από 1,23 έως 20,88 ευρώ, ενώ μόλις ένα καλάθι μιας αλυσίδας, από σύνολο 11, είχε και τα επτά προϊόντα.
Πάντως, είναι προφανές ότι όσο περισσότερο ο καταναλωτής κοιτάζει τις τιμές, είτε στο e-Κatanalotis είτε στα φυλλάδια των σουπερμάρκετ, τόσο θα κερδίζει στις αγορές του. Υπό την έννοια αυτή, όσο εμπλουτίζεται η νέα πλατφόρμα, θα προσφέρει ένα επιπλέον εργαλείο, καθώς ελέγχει τις τιμές σε περισσότερα προϊόντα και ενδεχομένως περισσότερο ενδελεχώς.
Κερδίζει τη μάχη
Η κυβέρνηση, πάντως, φέρεται να κερδίζει τη μάχη με τον πληθωρισμό. Τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της δείχνουν μηδενισμό του πληθωρισμού στα σουπερμάρκετ τους μήνες Απρίλιο και Μάιο. Οι εκτιμήσεις αυτές γίνονται με βάση τις τιμές των τιμοκαταλόγων που γνωστοποιούν οι προμηθευτές προς τις αλυσίδες σουπερμάρκετ και οι οποίες διαμορφώνουν εν πολλοίς τις πιθανές μεταβολές τιμών πώλησης των προϊόντων στη λιανική. Με βάση τους τιμοκαταλόγους αυτούς, τον Απρίλιο και τον Μάιο η μεταβολή της τιμής των προϊόντων που διαθέτουν οι προμηθευτές στις αλυσίδες λιανικής δείχνει οριακή υποχώρηση, 0,3% και 0,2%, αντίστοιχα. Είναι η πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2021 που, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτουν στην κυβέρνηση, οι ανατιμήσεις προϊόντων από τους προμηθευτές προς τα σουπερμάρκετ βάζουν αρνητικό πρόσημο μπροστά τους.
Τον Νοέμβριο του 2022 οι ανατιμήσεις των προϊόντων των προμηθευτών κορυφώθηκαν και ανήλθαν στο 16,1%. Έκτοτε ξεκίνησε η υποχώρηση, για να φτάσει στο 1% τον περασμένο Μάρτιο.
Η εφαρμογή του μέτρου της απαγόρευσης των προσφορών για τρεις μήνες στα προϊόντα που αυξάνεται η τιμή τους, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης, ήταν εκείνη που οδήγησε σε αρνητικό έδαφος τις ανατιμήσεις τον Απρίλιο και τον Μάιο. Τα στοιχεία αυτά, βεβαίως, μένουν να επιβεβαιωθούν μέχρι τα μέσα Ιουνίου από την ΕΛ.ΣΤΑΤ. Τα στοιχεία του Απριλίου έχει προγραμματιστεί να ανακοινωθούν στις 14 Μαΐου και τα στοιχεία του Μαΐου στις 10 Ιουνίου. Και παρόλο που η ΕΛ.ΣΤΑΤ. βλέπει ένα μεγαλύτερο κομμάτι της αγοράς για τη διαμόρφωση του πληθωρισμού, όπως είναι τα συνοικιακά καταστήµατα λιανικής (µανάβικα, κρεοπωλεία κ.λπ.), εντούτοις την πορεία του πληθωρισµού φαίνεται να την καθοδηγούν οι αγορές στα σουπερµάρκετ.
Σε λογικά επίπεδα ο πληθωρισμός
Έτσι, ο πληθωρισµός στα τρόφιµα και στα βασικά είδη σπιτιού (καθαριστικά κ.λπ.) θα βρεθεί τους επόµενους δύο µήνες σε λογικά επίπεδα, της τάξης του 1% έως 2%. Η εξάλειψη του πληθωρισµού ή ένας αποπληθωρισµός, όπως τον βιώσαµε τη δεκαετία του 2010, θεωρείται απίθανο να συµβεί µε το πετρέλαιο να κινείται στις παρυφές των 90 δολαρίων ΗΠΑ το βαρέλι και µε τα τύµπανα του πολέµου να µη σιγούν στη γειτονιά µας (Ουκρανία και Ισραήλ).
Επίσης, όλα αυτά δεν σηµαίνουν ότι η κυβέρνηση νίκησε την ακρίβεια. Τουναντίον. Σηµαίνουν ότι σταµατά τη ραγδαία αύξηση των τιµών των βασικών καταναλωτικών αγαθών. Οι τιµές τους παραµένουν αυξηµένες από 30% έως 35% κατά µέσο όρο σε σχέση µε το καλοκαίρι του 2021, όταν ξεκίνησαν οι πληθωριστικές πιέσεις σε ολόκληρο τον πλανήτη και κατά συνέπεια στην Ελλάδα. Η µείωση των τιµών από τα σηµερινά επίπεδα θα είναι ένα ακόµα δυσκολότερο έργο. Αυτό άλλωστε µε µεγάλη δυσκολία επιτεύχθηκε µέσα στα χρόνια της κρίσης, πόσω δε µάλλον σε µια εποχή που το κοινοτικό χρήµα (Ταµείο Ανάκαµψης και ΕΣΠΑ) ρέει ποτάµι στη χώρα, ενώ επίσης επιστρέφουν καταθέσεις ιδιωτών σε ελληνικές τράπεζες.
*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά