Έπειτα από τρία και πλέον χρόνια συνεχών «ρεκόρ» ανατιμήσεων στα τρόφιμα, φαίνεται πως ο πληθωρισμός πατάει «φρένο» και μπαίνει σε «νεκρή» ταχύτητα τους επόμενους μήνες, αν δεν συμβεί κάτι εξαιρετικά δυσάρεστο.

Από το 2021 μέχρι και σήμερα ο πληθωρισμός των τροφίμων σε Ελλάδα και Ευρώπη συνολικά άγγιξε το 30%, ενώ ήδη προεξοφλείται η σταδιακή μείωση των επιτοκίων, δείγμα ότι μπαίνουμε σε περίοδο περιορισμού του ρυθμού αύξησης των τιμών.


Αισιοδοξία από τις προβλέψεις για φρενάρισμα των ανατιμήσεων στα σούπερ μάρκετ

Σύμφωνα με την αγορά, στη χώρα μας το φρενάρισμα των ανατιμήσεων θα φανεί πρώτα στα σούπερ μάρκετ. Ήδη η έρευνα του ΙΕΛΚΑ κατέγραψε στο 0,28% τον πληθωρισμό στις μεγάλες αλυσίδες για τον μήνα Μάρτιο και σύμφωνα με πληροφορίες της «Α» μέσα στην εβδομάδα θα δημοσιευτεί η αντίστοιχη έρευνα του Ινστιτούτου για τον Απρίλιο, τα στοιχεία της οποίας αναμένεται να είναι παρόμοια.

Το ενδεχόμενο ο «πληθωρισμός» των σουπερμάρκετ να είναι επί δύο συνεχείς μήνες μηδενικός δίνει στην αγορά την αισιοδοξία ότι περάσαμε τη μεγαλύτερη φουρτούνα.

«Τα σουπερμάρκετ θα είναι το πρώτο σημείο του λιανεμπορίου όπου θα φανεί η σταθεροποίηση», λέει στην «Απογευματινή» ο διευθυντής της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας, Απόστολος Πεταλάς, υπογραμμίζοντας ότι «ο κύριος προβληματισμός για το άμεσο μέλλον είναι η κλιματική κρίση που επηρεάζει τις παραγωγές τροφίμων».


Συνεχίζονται τους επόμενους μήνες οι ανατιμήσεις σε ελαιόλαδο, χυμό πορτοκαλιού, κακάο και καφέ

Το μόνο βέβαιο είναι ότι τους επόμενους μήνες θα συνεχιστούν οι ανατιμήσεις σε ελαιόλαδο, χυμό πορτοκαλιού, κακάο και καφέ, προϊόντα που ήδη έχουν πληγεί σε επίπεδο παραγωγής και η τιμή τους έχει «ξεφύγει». Σήμερα, η χονδρική τιμή του ελαιολάδου σε όλες τις χώρες της Μεσογείου -και στην Ελλάδα- αγγίζει και πάλι τα 8 ευρώ/λίτρο. Οι μειωμένες συγκομιδές στις μεγάλες χώρες παραγωγούς κακάο Γκάνα και Ακτή Ελεφαντοστού έχουν προκαλέσει ελλείψεις στην αγορά, εκτοξεύοντας τις τιμές. Η παρατεταμένη ξηρασία, απόρροια της κλιματικής αλλαγής, στο Βιετνάμ, οδήγησε σε διαδοχικά ρεκόρ ανόδου της τιμής του καφέ συνολικά έως και 70%.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d165ectcvy5t)

Οι πληροφορίες που έρχονται στη «Απογευματινή» από τους επιχειρηματίες της εστίασης είναι ότι σύντομα θα δούμε ανατιμήσεις στον «καφέ στο χέρι», που αντιπροσωπεύει το 70% των πωλήσεων. Σήμερα ο καφές σε πλαστικό ποτήρι delivery ή take away κοστίζει από 1,80 μέχρι 2,20 ευρώ και εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 2,80 ευρώ. Ο καφές σε τραπέζι προσφέρεται από 3,5 έως 4,5 ευρώ, αλλά δεν αναμένονται μεγάλες ανατιμήσεις στις καφετέριες λόγω έντονου ανταγωνισμού.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή