Αναδρομικά μέχρι 18.670 ευρώ, κυρίως από τον επανυπολογισμό και την παράλληλη ασφάλιση συνταξιούχων πρώην τραπεζικών υπαλλήλων, αναμένονται εντός του Μαΐου.

*Διαβάστε εδώ: Οι κερδισµένοι από τις αλλαγές στις συντάξεις: Από το 2025 θα υπολογίζονται µε βάση τους µισθούς - Παραµένει κριτήριο ο πληθωρισµός για τους "παλιούς"

Τα αναδρομικά ποσά, που αντιστοιχούν σε ποσά 70 μηνών, αφορούν σε αυτή τη φάση ήδη εκκαθαρισμένες περιπτώσεις τραπεζικών υπαλλήλων και δημοσίων υπαλλήλων, ενώ μέσα στο καλοκαίρι θα ακολουθήσουν αναδρομικά για ιδιωτικό τομέα και πρ. ΙΚΑ. Τα οικονομικά αποτελέσματα της προσαύξησης εκκινούν από την πρώτη ημέρα του επόμενου μήνα υποβολής της σχετικής αίτησης.

Για την επικουρική σύνταξη χορηγείται ποσό που προκύπτει με βάση τον υπολογισμό της επικουρικής και μόνο για το χρονικό διάστημα της απασχόλησης μετά τη συνταξιοδότηση. Η προσαύξηση αφορά την αξιοποίηση του χρόνου απασχόλησης μετά τη συνταξιοδότηση, καθώς και τον επανυπολογισμό της σύνταξης σε όσους συμπλήρωσαν 30 και άνω χρόνια ασφάλισης, με βάση τους νέους συντελεστές του Νόμου Βρούτση. Η αξιοποίηση του συγκεκριμένου χρόνου ασφάλισης προϋποθέτει ότι ο χρόνος που επικαλείται ο συνταξιούχος ήταν αξιοποιήσιμος και με προϊσχύουσες του Νόμου Κατρούγκαλου διατάξεις.

Ειδικότερα, για τον πρ. ΟΓΑ η αξιοποίηση με τις διατάξεις αυτές αφορά συντάξεις εξ ιδίου δικαιώματος, που είχαν χορηγηθεί με ημερομηνία έναρξης πριν από τη 13η/5/2016 (έναρξη ισχύος του Ν. 4387/2016, Νόμου Κατρούγκαλου), και οι δικαιούχοι συνέχιζαν ανελλιπώς την εργασία/αυτοαπασχόλησή τους κατά την 28η/2/2022 (ημερομηνία κατά την οποία εντάσσονται οι «παλαιοί συνταξιούχοι» στο πλαίσιο απασχόλησης συνταξιούχων του Άρθρου 20 του Ν. 4387/2016, σύμφωνα με τον Ν. 4670/2020) και μετά. Αξιοποιήσιμος θα είναι ο χρόνος ασφάλισης από 1ης/3/2022 και έως τη διακοπή της εργασίας/αυτοαπασχόλησης, δεδομένου ότι στον πρ. ΟΓΑ δεν υπήρχαν διατάξεις που προέβλεπαν την αξιοποίηση του προγενέστερου χρονικού διαστήματος.

Επισημαίνεται ότι ειδικώς για τον πρ. ΟΓΑ ο χρόνος αξιοποιείται από 1ης/3/2022, εφόσον καταβάλλονταν εισφορές, δηλαδή εφόσον οι απασχολούμενοι συνταξιούχοι δεν ενέπιπταν στις εξαιρέσεις από καταβολή εισφορών. Οι συνταξιούχοι εξ ιδίου δικαιώματος που ήταν εργαζόμενοι/αυτοαπασχολούμενοι πριν από τις 13/5/2016 και είχαν διακόψει την επαγγελματική τους δραστηριότητα κατά την ημερομηνία αυτή υπάγονται στο καθεστώς πριν από τον Νόμο Κατρούγκαλου και ο χρόνος απασχόλησης μετά τη συνταξιοδότηση αξιοποιείται όπως ορίζουν οι παλαιότεροι κανονισμοί.

Μικτός τρόπος αξιοποίησης εφαρμόζεται στις περιπτώσεις συνταξιούχων που είχαν διακόψει την επαγγελματική τους δραστηριότητα κατά τη 13η/5/2016 και μεταγενέστερα ανέλαβαν νέα δραστηριότητα, οπότε εφαρμόζονται ξεχωριστά οι αντίστοιχες διατάξεις για τα εν λόγω χρονικά διαστήματα.


Ποιοι θα λάβουν τα υψηλότερα αναδρομικά

Τα υψηλότερα αναδρομικά θα λάβουν συνταξιούχοι των τραπεζών και των ΔΕΚΟ, που είχαν μεγαλύτερες «ειδικές» κρατήσεις στα διάσπαρτα επικουρικά ταμεία.

Για παράδειγμα, συνταξιούχος της Τράπεζας Πειραιώς, προερχόμενος από την πρώην ΑΤΕ, που αποχώρησε το 2020 με 30 έτη, σε ηλικία 62 ετών, με συντάξιμο μισθό 1.710 ευρώ έως το 2014 και επιπλέον εισφορά 6% (σύνολο 12%) λαμβάνει επικουρική σύνταξη 350 ευρώ. Με τον επανυπολογισμό δικαιούται προσαύξηση 270 ευρώ με αναδρομικά 10.800 ευρώ.

Συνταξιούχος της πρ. Εμπορικής Τράπεζας που αποχώρησε το 2021 με 35 έτη και συντάξιμο μισθό 4.269 ευρώ έως το 2014 και επιπλέον εισφορά 6% (σύνολο 12%) παίρνει επικουρική 635 ευρώ και δικαιούται προσαύξηση 520 ευρώ, με αναδρομικά 18.673 ευρώ.

Οι νέοι ασφαλισμένοι δικαιούνται τα λιγότερα από την προσαύξηση εισφορών, αφενός γιατί κατέβαλλαν αυξημένες εισφορές για μικρότερο διάστημα από τους παλαιούς και αφετέρου γιατί έχουν λίγα χρόνια έως το 2014, οπότε η όποια προσαύξηση τους αναλογεί είναι χαμηλή, δεδομένου ότι θα πάρουν χαμηλές επικουρικές συντάξεις.

Η προσαύξηση ισχύει για όσους βγαίνουν στη σύνταξη μετά τον Μάιο του 2016 και υπολογίζεται με συντελεστή 0,075%, πλην όμως δεν εφαρμόστηκε στις επικουρικές συντάξεις, παρά μόνον στις κύριες συντάξεις και για Ταμεία που είχαν εισφορές πάνω από 20%.

Οι εισφορές της επικουρικής ασφάλισης είναι 6% και η προσαύξηση 0,075% δίδεται ως έξτρα ποσό σύνταξης για ασφαλισμένους που κατέβαλλαν εισφορές 8%, 12% ή και 14% για τη χρονική περίοδο έως το 2014 και πριν. Ωστόσο, όσοι αποχώρησαν μετά τον Μάιο του 2016 από Ταμεία που είχαν υψηλότερες εισφορές από το 6% για την επικουρική ασφάλιση παίρνουν σύνταξη χωρίς προσαύξηση.

anadromika_epikourika_tameia


*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 11/05/2024