Δεκαέξι μέτρα για τη στήριξη 200.000 οικογενειών και των ευάλωτων νοικοκυριών σχεδιάζει και θα παρουσιάσει προς το τέλος του μήνα η κυβέρνηση, με στόχο την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος της χώρας, τα οποία θα συγχρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης με ποσό άνω του 1 δισ. ευρώ. Το Εθνικό Σχέδιο για το Δημογραφικό επεξεργάζεται η αρμόδια υπουργός Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής, Σοφία Ζαχαράκη, και περιλαμβάνει προτάσεις των φορέων που εμπλέκονται στις δράσεις του υπουργείου, όπως είναι οι πολύτεκνοι και οι μεγάλες περιφέρειες και οι δήμοι της χώρας.

Στο πρώτο σκέλος των αλλαγών που σχεδιάζονται είναι η αλλαγή της πολυτεκνίας και, πλέον, με νομοθετική ρύθμιση θα θεωρούνται πολύτεκνες οι οικογένειες με τρία παιδιά. Το μέτρο αφορά σήμερα 200.000 οικογένειες, που θα αποκτήσουν όλα τα προνόμια που κατέχουν όσοι έχουν σήμερα τέσσερα παιδιά και άνω.

Αξιοσημείωτη αναμένεται να είναι και η αλλαγή παραμονής στην ιδιότητα της πολύτεκνης οικογένειας ακόμα και για όσες εξ αυτών τα τέκνα τελειώνουν σπουδές, που σήμερα βγαίνουν από τη λίστα των δικαιωμάτων.

Δημογραφικό: Νέα δραστική μείωση του πληθυσμού της Ελλάδας το 2050

Τα μέτρα λαμβάνονται, καθώς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών και τις αναλογιστικές προβολές στο μέλλον, ο πληθυσμός της Ελλάδας αναμένεται το 2050 να παρουσιάσει νέα δραστική μείωση κατά 1 εκατομμύριο και το 2070 κατά 2,3 εκατομμύρια.

Οι πολύτεκνοι, εκτός από το αυξημένο οικονομικό βοήθημα που εισπράττουν κάθε μήνα (με εισοδηματικά κριτήρια), απολαμβάνουν προνόμια μοριοδότησης σε ό,τι αφορά τις Πανελλαδικές Εξετάσεις και τους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, τις μετεγγραφές φοιτητών, ενώ προβλέπεται και μειωμένο τεκμήριο για τους πολύτεκνους ελεύθερους επαγγελματίες.

200.000 τρίτεκνες οικογένειες θα μπουν στα «προνόμια» που απολαμβάνουν οι μεγαλύτερες οικογένειες

Ετσι, με βάση τους σχεδιασμούς του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, οι 200.000 τρίτεκνες σήμερα οικογένειες θα μπουν στα «προνόμια» που απολαμβάνουν οι μεγαλύτερες οικογένειες, ενώ στους βασικούς πυλώνες εντάσσονται και:

• Η πρόσφατη νομοθετική παρέμβαση για την επέκταση των επιδομάτων των πολύτεκνων αγροτισσών και ελεύθερων επαγγελματιών σε όσες έχουν ένα και δύο παιδιά.
• Η ενίσχυση γεννήσεων - στήριξη οικογένειας με την άρση των αντικειμενικών (οικονομικών, πρακτικών και ψυχολογικών) εμποδίων που αποτρέπουν άνδρες και γυναίκες από το να δημιουργήσουν οικογένεια ή/και να πετύχουν τον επιθυμητό αριθμό παιδιών.
• Η ποσοτική και ποιοτική ενίσχυση των απασχολουμένων, ώστε να μετριαστούν οι δημοσιονομικές και οικονομικές επιπτώσεις της μείωσης του παραγωγικού πληθυσμού της χώρας.

Ταυτόχρονα στο Εθνικό Σχέδιο δράσης για το δημογραφικό θα προβλέπονται μέτρα, σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας, για την ενίσχυση της απασχόλησης νέων κάτω των 30 ετών, καθώς και γυναικών και της ενθάρρυνσης της απασχόλησης άνω των 55 ετών.

400 εκατ. ευρώ για τη στήριξη 534.000 ευάλωτων κοινωνικά πολιτών

Σε συνδυασμό με τα παραπάνω, φέτος θα δοθούν 400 εκατ. από 745 εκατ. ευρώ για τη στήριξη 534.000 ευάλωτων κοινωνικά πολιτών, με στόχο την αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Από τα 400 εκατ. ευρώ που θα χορηγηθούν σε όλες τις περιφέρειες της χώρας θα στηριχτούν 303.000 ωφελούμενοι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Τα υπόλοιπα χρήματα αφορούν την επέκταση σε επιπλέον 20 δήμους των σχολικών γευμάτων σε 231.000 μαθητές, ενώ, πέρα από την παροχή τροφίμων και βασικών ειδών, για πρώτη φορά μέσω των περιφερειών θα χρηματοδοτηθούν υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης (συμβουλευτικά κέντρα), ενδυνάμωσης και κοινωνικής ένταξης ειδικών ομάδων (όπως συμβουλευτική για γυναίκες-θύματα ενδοοικογενειακής βίας), υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης, ενδυνάμωσης και κοινωνικής ένταξης παιδιών, όπως, για παράδειγμα, τα κοινωνικά φροντιστήρια, πολιτιστικές και δημιουργικές δραστηριότητες, διατροφικές συμβουλές, αλλά και συμβουλές διαχείρισης οικογενειακού προϋπολογισμού.

Επίσης, στο πιλοτικό πρόγραμμα του Προσωπικού Βοηθού, το οποίο έχει επεκταθεί σε ολόκληρη τη χώρα και έως το 2025 αναμένεται περισσότεροι από 1.800 ωφελούμενοι να έχουν αποκτήσει τον Προσωπικό Βοηθό τους. Στην τελευταία καταβολή από τον ΟΠΕΚΑ έλαβαν τον μισθό τους 708 άτομα-Προσωπικοί Βοηθοί. Προοπτικά και αφού αξιολογηθεί η πιλοτική φάση του προγράμματος, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να καταστεί και εθνική πολιτική.

Επίσης προωθούνται:

• Η ένταξη σε πρόγραμμα στήριξης για την είσοδο στην αγορά εργασίας 200 ατόμων που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού.
• Διευρυμένο πρόγραμμα λειτουργικών ανακαινίσεων σπιτιών και εργασιακών χώρων ατόμων με αναπηρία, προκειμένου να ενισχυθεί η προσβασιμότητα και να επιτευχθεί η μέγιστη αυτονομία τους.
• Το πρόγραμμα της πρώιμης παρέμβασης, που βρίσκεται στη φάση ολοκλήρωσης. Δηλαδή, η δυνατότητα εντοπισμού προβλημάτων ανάπτυξης του παιδιού ήδη από την ηλικία 0-3 ετών, πριν καν πάει στον βρεφονηπιακό σταθμό.

*Δημοσιεύθηκε στα «Παραπολιτικά»