Ακριβά πλήρωσαν το πασχαλινό τραπέζι οι Έλληνες καταναλωτές, όπως αποδεικνύεται και από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό.

Παρά τις διαβεβαιώσεις της αγοράς, μέσα σε έναν μήνα, από τον Μάρτιο μέχρι και τον Απρίλιο, ανατιμήθηκαν το αρνί και το κατσίκι κατά 6,2%, τα κατεψυγμένα λαχανικά κατά 5%, το χοιρινό 2,1%, τα αναψυκτικά και τα ποτά 1,1 έως 1,7%.

Μπαράζ αυξήσεων και... στα τουριστικά καταλύματα

Την ίδια χρονική περίοδο με τους κατοίκους των αστικών κέντρων να προγραμματίζουν τις πασχαλινές τους διακοπές, οι τιμές των τουριστικών καταλυμάτων εκτοξεύτηκαν κατά 14,5% από τον Μάρτιο ενώ σε ετήσια βάση αυξήθηκαν κατά 7,3%.

Οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων, κάθε άλλο παρά αποκλιμακώνονται, αφού σε ετήσια βάση ο πληθωρισμός των τροφίμων ανέβηκε στο 5,4% τον Απρίλιο από 5,3% τον Μάρτιο.

Eκτός από το ελαιόλαδο και τα φρούτα, τον χορό των ανατιμήσεων σέρνουν τα νωπά ψάρια, το ρύζι και τα λαχανικά.

Μέσα σε ένα χρόνο αυξήθηκαν επίσης κατά 12,5 % το μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμοί φρούτων, κατά 3,4% η ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά, κατά 3,3 % τα υπόλοιπα τρόφιμα, κατά 3,2% το κρέας.

Τα στατιστικά στοιχεία προκαλούν ίλιγγο, ενώ ακόμη δεν υπάρχει η καταγραφή της πρώτης εβδομάδας του Μαΐου, δηλαδή της Μεγάλης Εβδομάδας, όταν η ζήτηση στην αγορά των τροφίμων για το πασχαλινό τραπέζι έφτασε στο ζενίθ και οι τιμές των εορταστικών εδεσμάτων ανέβηκαν ακόμη περισσότερο.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d19jjsaiqkm1)