Την ανιούσα έχουν πάρει το πρωί της Πέμπτης οι τιμές για το πετρέλαιο, λόγω των ενδείξεων για ισχυρότερη ζήτηση στις ΗΠΑ, όπου τα στοιχεία έδειξαν βραδύτερο πληθωρισμό από ό,τι ανέμεναν οι αγορές, ενισχύοντας τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη κατανάλωση πετρελαίου.

Πιο αναλυτικά, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο μπρεντ αυξήθηκαν κατά 35 σεντς ή 0,4% στα 83,10 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) κέρδισε 40 σεντς ή 0,5% στα 79,03 δολάρια.

«Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Απρίλιο και μια πολύ ασθενέστερη από την αναμενόμενη ανάγνωση στις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ φαίνεται να προσφέρουν περιθώριο στη Fed να εξετάσει το ενδεχόμενο πρόωρων μειώσεων των επιτοκίων, με τις προσδοκίες της αγοράς να κλίνουν πιο σταθερά για την έναρξη της χαλάρωσης της πολιτικής τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους», δήλωσε ο στρατηγικός αναλυτής Yeap Jun Rong. «Η μεγαλύτερη από την αναμενόμενη μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού για την περασμένη εβδομάδα προσέφερε επίσης κάποια ηρεμία, ενώ οι γεωπολιτικές εντάσεις συνεχίζουν να κλυδωνίζονται στη Μέση Ανατολή».

Μειώθηκαν τα αποθέματα

Παράλληλα, τα αμερικανικά αποθέματα αργού πετρελαίου, βενζίνης και αποσταγμάτων μειώθηκαν, αντανακλώντας την αύξηση τόσο της δραστηριότητας διύλισης όσο και της ζήτησης καυσίμων, όπως έδειξαν τα στοιχεία της EIA. Συγκεκριμένα, τα αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά 2,5 εκατ. βαρέλια στα 457 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 10 Μαΐου. Τα σημάδια επιβράδυνσης του πληθωρισμού και η ισχυρότερη ζήτηση στηρίζουν τις τιμές, ανέφερε επίσης η ANZ Research, όπως και ο γεωπολιτικός κίνδυνος, ο οποίος, όπως σημείωσε, παραμένει αυξημένος.

Οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή

Στη Μέση Ανατολή, τα ισραηλινά στρατεύματα έδωσαν μάχη με μαχητές της Χαμάς σε όλη τη Γάζα, συμπεριλαμβανομένης της Ράφα. Οι συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός που διεξάγονται με τη μεσολάβηση του Κατάρ και της Αιγύπτου βρίσκονται σε αδιέξοδο, με τη Χαμάς να απαιτεί τον τερματισμό των επιθέσεων και το Ισραήλ να αρνείται μέχρι να εξοντωθεί η Χαμάς. Τα κέρδη περιορίστηκαν μετά την περικοπή της πρόβλεψής του ΙΕΑ για την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου το 2024, διευρύνοντας το χάσμα μεταξύ της άποψής του και εκείνης του ΟΠΕΚ.

Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου φέτος θα αυξηθεί κατά 1,1 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd), δήλωσε ο ΙΕΑ, μειωμένη κατά 140.000 bpd από την προηγούμενη πρόβλεψή του, κυρίως λόγω της αδύναμης ζήτησης στις ανεπτυγμένες χώρες του ΟΟΣΑ.