Μπορεί 1.300.000 µισθωτοί και συνταξιούχοι να απαλλάσσονται φέτος από τον πονοκέφαλο της φορολογικής δήλωσης, καθώς η όλη διαδικασία θα γίνει από την ΑΑ∆Ε, ωστόσο δεν πρέπει να εφησυχάζουν, αφού ακόµη και η αυτόµατη υποβολή κρύβει πολλές παγίδες.

Διαβάστε ακόμα: Φορολογικές δηλώσεις: Έως 26 Ιουλίου η υποβολή - Τι πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι


Αυτόµατες φορολογικές δηλώσεις: Οι παγίδες

Οι συγκεκριµένοι φορολογούµενοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα σχολαστικοί µε τα στοιχεία που έχουν προσυµπληρωθεί στο έντυπο Ε1 από τη φορολογική διοίκηση, τσεκάροντας προσεκτικά τους κωδικούς µε τα ποσά των µισθών και των συντάξεων, το ύψος των ηλεκτρονικών αποδείξεων, το εµβαδόν και τη διεύθυνση της κύριας ή της δευτερεύουσας ή της εξοχικής κατοικίας, τα αυτοκίνητα, τις τυχόν δαπάνες για αποπληρωµή δανείων, καθώς και τα προσωπικά δεδοµένα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύµφωνα µε την Πανελλήνια Οµοσπονδία Φοροτεχνικών (ΠΟΦΕΕ), για πάρα πολλές περιπτώσεις φορολογουµένων είναι αδύνατη η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων, καθώς δεν έχουν ακόµη αναρτηθεί στην πλατφόρµα της ΑΑ∆Ε όλα τα απαιτούµενα στοιχεία ή σε πολλά από αυτά υπάρχουν λάθη µε αποτέλεσµα τα προβλήµατα για τους υπόχρεους να είναι ακόµη πολλά. Την ίδια στιγµή οι µηχανογραφικές εταιρείες δεν έχουν προλάβει ακόµα να αναβαθµίσουν τα προγράµµατά τους µε τα νέα έντυπα φορολογίας, γεγονός που καθιστά πολύ δύσκολη την εργασία των φοροτεχνικών.

Φορολογικές δηλώσεις: Οι ημερομηνίες

Να σηµειωθεί ότι η προθεσµία υποβολής των δηλώσεων εκπνέει στις 26 Ιουλίου 2024, ενώ οι µισθωτοί και οι συνταξιούχοι που µε βάση τα στοιχεία τους έχουν επιλεγεί για την αυτόµατη υποβολή των δηλώσεων έχουν λάβει ειδοποίηση από την ΑΑ∆Ε στο e-mail τους, στη θυρίδα «Τα Μηνύµατά µου» της ψηφιακής πύλης myAADE και στο myAADEapp.

Μάλιστα η ΑΑ∆Ε έχει ήδη εκδώσει το εκκαθαριστικό σηµείωµα και έχει βγάλει τον φορο-λογαριασµό πριν από την υποβολή της δήλωσης.

Ειδικότερα, η ΑΑ∆Ε ενηµερώνει τους φορολογούµενους ότι «έχουµε προβεί σε προσυµπλήρωση της δήλωσής σας µε βάση το σύνολο των στοιχείων που µέχρι στιγµής είναι στη διάθεσή µας και υπολογίσαµε τη φορολογική σας υποχρέωση». Στην πράξη η ΑΑ∆Ε έχει προσυµπληρώσει τους κωδικούς των δηλώσεων και µάλιστα έχει εκδώσει και ένα πρόχειρο εκκαθαριστικό, όπου αναγράφεται ο φόρος εισοδήµατος ή η επιστροφή φόρου που αναλογεί στον υπόχρεο. Όσοι από τους φορολογούµενους δεν διαπιστώσουν λάθη, κενά ή παραλείψεις στα «προκάτ» στοιχεία δεν χρειάζεται να κάνουν κάποια ενέργεια για την υποβολή της δήλωσής τους, καθώς αυτή θα οριστικοποιηθεί αυτοµάτως από την ΑΑ∆Ε την Τρίτη 2 Ιουλίου 2024. Σε κάθε περίπτωση, εάν το επιθυµούν, µπορούν να πατήσουν νωρίτερα το κουµπί.

Εφόσον τα στοιχεία δεν είναι ακριβή ή λείπουν δεδοµένα, οι φορολογούµενοι αυτοί υποχρεούνται να τροποποιήσουν ή και να συµπληρώσουν τα ορθά στοιχεία και να υποβάλουν τη δήλωσή τους µέχρι τη λήξη της προθεσµίας υποβολής της.

Ειδικότερα:

¤ Μέχρι τη ∆ευτέρα 1 Ιουλίου 2024 µπορούν να υποβάλουν αρχική δήλωση.

¤ Από την Τρίτη 2 Ιουλίου µέχρι την Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024 µπορούν να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση χωρίς κυρώσεις (επέχει θέση αρχικής δήλωσης).

Για τη διευκόλυνση των φορολογουµένων, στην εφαρµογή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήµατος έχει δηµιουργηθεί ειδικό ψηφιακό αρχείο που περιλαµβάνει:

¤ Τα στοιχεία που έχει λάβει υπόψη της η ΑΑ∆Ε.

¤ Το φορολογικό αποτέλεσµα, χρεωστικό, µηδενικό ή πιστωτικό, που προκύπτει µε βάση αυτά.

Επίσης, οι φορολογούµενοι που έχουν επιλεγεί για τη διαδικασία της αυτόµατης υποβολής της δήλωσης από την ΑΑ∆Ε, καθώς και όσοι έχουν υποβάλει δηλώσεις πριν από τη λήξη της προθεσµίας υποβολής, θα ενηµερώνονται σε εβδοµαδιαία βάση (από το δεύτερο δεκαπενθήµερο του Μαΐου) µέσω e-mail και στη θυρίδα τους στο myAADE και το myAADEapp για µεταβολές των στοιχείων που η ΑΑ∆Ε έχει λάβει για αυτούς από τρίτους φορείς (π.χ. εργοδότες, πιστωτικά ιδρύµατα), ώστε να µπορούν να ελέγξουν εάν µεταβάλλεται η φορολογική τους υποχρέωση και να προβούν στις αναγκαίες ενέργειες.

Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»