Τρία πακέτα µε αναδροµικά έρχονται το επόµενο διάστηµα για 450.000 συνταξιούχους από τον επανυπολογισµό παράλληλης ασφάλισης, τον επανυπολογισµό στις επικουρικές συντάξεις, αλλά και την απόφαση του ΣτΕ που αναµένεται για την περικοπή των δώρων και των επιδοµάτων στις επικουρικές. Αρχής γενοµένης από την επόµενη εβδοµάδα, µε την καταβολή των συντάξεων 12.000 ασφαλισµένοι στις τράπεζες και στις ∆ΕΚΟ και άλλοι 3.000 ασφαλισµένοι στο ∆ηµόσιο θα λάβουν αναδροµικά µέχρι 18.600 ευρώ, κυρίως από τον επανυπολογισµό και την παράλληλη ασφάλιση. Τα αναδροµικά ποσά, που ανέρχονται σε 70 µήνες, αφορούν εκκαθαρισµένες περιπτώσεις, ενώ µέσα στο καλοκαίρι θα ακολουθήσουν αναδροµικά για ιδιωτικό τοµέα και τέως ΙΚΑ.

Αναλυτικότερα:

1. ∆ΥΣΚΟΛΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ

Αφορά ακόµα 30.000 δικαιούχους (πέρα από τους παραπάνω) και είναι δύσκολες περιπτώσεις µε παράλληλη ασφάλιση, καθώς σε ορισµένα Ταµεία δεν υπάρχουν ακριβή δεδοµένα χρόνων ασφάλισης. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν συνταξιούχοι γιατροί του ΕΣΥ, δικαστικοί υπάλληλοι, µηχανικοί που εργάστηκαν στο ∆ηµόσιο, δικαστές και άλλοι. Ακόµη πιο δύσκολοι είναι οι επανυπολογισµοί που εκκρεµούν για συντάξεις χηρείας από παράλληλη ασφάλιση, καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις δεν εκδίδονται από ορισµένους φορείς ούτε ενηµερωτικά που να δείχνουν στις χήρες πώς υπολογίστηκε το ποσό που λαµβάνουν από τη σύνταξη του θανόντος συζύγου. Στους εκκρεµείς επανυπολογσµούς συµπεριλαµβάνονται και συνταξιούχοι από το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ ή και το ∆ηµόσιο, οι οποίοι δεν έχουν λάβει τις αυξήσεις που δικαιούνται από τα βελτιωµένα ποσοστά αναπλήρωσης µετά τα 30 έτη ασφάλισης. Πρόκειται για συνταξιούχους µε διαδοχική και παράλληλη ασφάλιση, καθώς και για συνταξιούχους που εργάστηκαν και συνεχίζουν να εργάζονται µετά τη συνταξιοδότηση.

2. ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΕΙΣ

Οι επικουρικές συντάξεις που αυτή την περίοδο εκκαθαρίζονται υπολογίζονται σε 50.000 και η προσαύξηση ισχύει για όσους βγαίνουν στη σύνταξη µετά τον Μάιο του 2016 και υπολογίζεται µε συντελεστή 0,075%, καθώς δεν εφαρµόστηκε στις επικουρικές παρά µόνο στις κύριες συντάξεις και για Ταµεία που είχαν εισφορές πάνω από 20%. Οι εισφορές της επικουρικής ασφάλισης είναι 6% και η προσαύξηση 0,075% δίδεται ως έξτρα ποσό σύνταξης για ασφαλισµένους που κατέβαλαν εισφορές 8%, 12% ή και 14% για τη χρονική περίοδο έως το 2014 και πριν. Για την επικουρική σύνταξη χορηγείται ποσό που προκύπτει µε βάση τον υπολογισµό της και µόνο για το χρονικό διάστηµα της απασχόλησης µετά τη συνταξιοδότηση. Η προσαύξηση αφορά την αξιοποίηση του χρόνου απασχόλησης µετά τη συνταξιοδότηση, καθώς και τον επανυπολογισµό της σύνταξης σε όσους συµπλήρωσαν 30 και πάνω χρόνια ασφάλισης, µε βάση τους νέους συντελεστές του νόµου Βρούτση. Μεικτός τρόπος αξιοποίησης εφαρµόζεται στις περιπτώσεις συνταξιούχων οι οποίοι είχαν διακόψει την επαγγελµατική τους δραστηριότητα κατά τις 13/5/2016 και µεταγενέστερα ανέλαβαν νέα δραστηριότητα, οπότε εφαρµόζονται ξεχωριστά οι αντίστοιχες διατάξεις για τα εν λόγω χρονικά διαστήµατα.

3. ∆ΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

Το θέµα αφορά 370.000 συνταξιούχους, οι οποίοι θα λάβουν 4.000 ευρώ για τα δώρα και το επίδοµα αδείας για την περίοδο 2013-2018, εφόσον το Ανώτατο Ειδικό ∆ικαστήριο εκδώσει θετική απόφαση. Η συζήτηση της υπόθεσης στο ΑΕ∆ έγινε στις 17 Απριλίου και η σχετική απόφαση πρόκειται να εκδοθεί µέχρι το καλοκαίρι και ουσιαστικά αναµένεται να επαναβεβαιώσει τις τρεις αποφάσεις που έχει εκδώσει το Συµβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), του 2015, του 2019 και του 2021, µε τις οποίες έχει κριθεί ότι οι συνταξιούχοι δικαιούνται επιστροφές από τις περικοπές που τους επιβλήθηκαν στο 11µηνο µεταξύ Ιουνίου 2015 και Μαΐου 2016 σε κύριες και επικουρικές συντάξεις καθώς και στα δώρα.

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή