Ξυπνητήρι για ''ξεχασιάρηδες'' από την εφορία: Ειδοποιήσεις για έγκαιρη πληρωµή σε οφειλέτες που κινδυνεύουν να χάσουν τη ρύθµιση
Στο 4,34% το επιτόκιο για αποπληρωμή οφειλών σε 12 δόσεις
Επέκταση (αναδροµικά) στο ''πάγωµα'' επιτοκίων για τις δόσεις
Σύστηµα συναγερµού για φορολογούµενους που κινδυνεύουν µε απώλεια κάποιας ρύθµισης το οποίο θα τους ειδοποιεί εγκαίρως για την πληρωµή των µηνιαίων δόσεων θέτει σε λειτουργία η ΑΑ∆Ε από τον Ιούνιο για τον περιορισµό αυτών των φαινοµένων. Την ίδια στιγµή, αναδροµικά από τον Απρίλιο και για έναν χρόνο «παγώνουν» τα επιτόκια στις οφειλές της πάγιας ρύθµισης, ενώ επιπλέον ποσά που κατέβαλαν οι υπόχρεοι θα συµψηφιστούν µε την επόµενη δόση.
Σύµφωνα µε τον υφυπουργό Εθνικής Οικονοµίας και Οικονοµικών, Χάρη Θεοχάρη, µε τροπολογία «θα αλλάξουµε τα επιτόκια των ρυθµίσεων για όσους έχουν ήδη προχωρήσει στις ρυθµίσεις µε το αυξηµένο επιτόκιο, καθώς και για όλους όσοι θα ακολουθήσουν. Αυτή η τροπολογία για τα επιτόκια θα έχει αναδροµικότητα από τις αρχές του Απριλίου, οπότε και έγινε η σχετική ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος. Έχουµε προβλέψει επίσης ότι η διαφορά για όσους έχουν ήδη πληρώσει την πρώτη δόση θα πιστωθεί στην επόµενη. Οι φορολογούµενοι δεν χρειάζεται να κάνουν κάποια ενέργεια, η τροπολογία στο νοµοσχέδιο θα καλύπτει πλήρως το ζήτηµα». Την ίδια ώρα, σταθερό µέχρι τις 9 Αυγούστου 2025 παραµένει το επιτόκιο 8,76% τον χρόνο ή 0,73% τον µήνα για εκπρόθεσµη πληρωµή των φόρων και στο 6% µέχρι τις 2 Αυγούστου 2025 το ετήσιο επιτόκιο, µε βάση το οποίο υπολογίζονται οι τόκοι επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθέντων φόρων. Στο µέτωπο των ρυθµίσεων τα τελευταία στοιχεία της ΑΑ∆Ε δείχνουν ότι µόνο το 4,6% από το συνολικό ληξιπρόθεσµο χρέος στην εφορία δηλαδή 4,611 δισ. ευρώ από 106,3 δισ. ευρώ έχει ενταχθεί σε κάποιο σχήµα ρύθµισης.
Ειδικότερα, µε το νέο αυτόµατο µηχανισµό:
• Θα παρακολουθούνται ψηφιακά και κεντρικά όλες οι προϋποθέσεις τήρησης της ρύθµισης.
• Σε περίπτωση που φορολογούµενος δεν τηρεί κάποια από τις προϋποθέσεις, θα λαµβάνει ειδοποιήσεις συµµόρφωσης, ώστε σε εύλογο χρόνο να τακτοποιήσει την εκκρεµότητα και εάν δεν το κάνει η απώλεια της ρύθµισης θα γίνεται µε κεντρική διαδικασία και όχι από τον κάθε τοπικό προϊστάµενο ∆ΟΥ.
*Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»
Στο 4,34% µειώνεται το επιτόκιο για την αποπληρωµή των οφειλών σε 12 δόσεις
Αυτό θα προβλέπει η τροπολογία του υπουργείου Οικονοµικών που αναµένεται να κατατεθεί στη Βουλή αυτή την εβδοµάδα και µε την οποία το επιτόκιο για την αποπληρωµή των οφειλών σε 12 δόσεις µειώνεται στο 4,34% από 6,68%, που είναι σήµερα, και για τις 24 δόσεις στο 5,84% από 8,18%.Σύµφωνα µε τον υφυπουργό Εθνικής Οικονοµίας και Οικονοµικών, Χάρη Θεοχάρη, µε τροπολογία «θα αλλάξουµε τα επιτόκια των ρυθµίσεων για όσους έχουν ήδη προχωρήσει στις ρυθµίσεις µε το αυξηµένο επιτόκιο, καθώς και για όλους όσοι θα ακολουθήσουν. Αυτή η τροπολογία για τα επιτόκια θα έχει αναδροµικότητα από τις αρχές του Απριλίου, οπότε και έγινε η σχετική ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος. Έχουµε προβλέψει επίσης ότι η διαφορά για όσους έχουν ήδη πληρώσει την πρώτη δόση θα πιστωθεί στην επόµενη. Οι φορολογούµενοι δεν χρειάζεται να κάνουν κάποια ενέργεια, η τροπολογία στο νοµοσχέδιο θα καλύπτει πλήρως το ζήτηµα». Την ίδια ώρα, σταθερό µέχρι τις 9 Αυγούστου 2025 παραµένει το επιτόκιο 8,76% τον χρόνο ή 0,73% τον µήνα για εκπρόθεσµη πληρωµή των φόρων και στο 6% µέχρι τις 2 Αυγούστου 2025 το ετήσιο επιτόκιο, µε βάση το οποίο υπολογίζονται οι τόκοι επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθέντων φόρων. Στο µέτωπο των ρυθµίσεων τα τελευταία στοιχεία της ΑΑ∆Ε δείχνουν ότι µόνο το 4,6% από το συνολικό ληξιπρόθεσµο χρέος στην εφορία δηλαδή 4,611 δισ. ευρώ από 106,3 δισ. ευρώ έχει ενταχθεί σε κάποιο σχήµα ρύθµισης.
Πόσα χρωστάνε αυτοί που έσχουν μπει στο προγράµµατα εξόφλησης χρεών από φόρους
Επτά στους δέκα από τους φορολογούµενους που έχουν «επιβιβαστεί» σε προγράµµατα εξόφλησης χρεών από φόρους χρωστάνε µέχρι 300.000 ευρώ και συνολικά 3,24 δισ. ευρώ, ενώ σε οφειλές άνω των 300.000 ευρώ συγκεντρώνεται το 29,6% του ρυθµισµένου υπολοίπου, ήτοι 1,368 δισ. ευρώ. Το υψηλότερο ποσοστό ρυθµισµένων οφειλών φυσικών προσώπων καταγράφεται µεταξύ 500 και 10.000 ευρώ, ενώ τα νοµικά πρόσωπα ρυθµίζουν σε υψηλότερο ποσοστό οφειλές που κινούνται στο εύρος από 10.000 έως 100.000 ευρώ. Αντίθετα, χαµηλά είναι τα ποσοστά ρύθµισης οφειλών σε µικρά ποσά, ιδιαίτερα κάτω των 500 ευρώ, όσο και σε υψηλά ποσά άνω των 20.000 ευρώ για φυσικά πρόσωπα και άνω των 150.000 ευρώ για νοµικά πρόσωπα.Έγκαιρη ενήμερωση των φορολογούμενων
Επισηµαίνεται ότι για τον περιορισµό των φαινοµένων απώλειας ρυθµίσεων το υπουργείο Εθνικής Οικονοµίας και Οικονοµικών µε τον νέο Κώδικα Φορολογικών ∆ιαδικασιών προχώρησε στη βελτίωση των όρων δίνοντας τη δυνατότητα στους φορολογούµενους µε ρυθµισµένες οφειλές να µην τίθενται εκτός προγράµµατος, εφόσον εξοφλούν ή τακτοποιούν τα υπόλοιπα χρέη µέσα σε διάστηµα 3 µηνών. Παράλληλα από τον Ιούνιο η ΑΑ∆Ε θα ενηµερώνει εγκαίρως τους φορολογούµενους για τη διευθέτηση των εκκρεµοτήτων τους µε την εφορία προκειµένου να µη χάνουν τις ρυθµίσεις. Στόχος είναι να περιοριστούν τα φαινόµενα απώλειας ρυθµίσεων, που ανοίγουν τρύπες στα κρατικά ταµεία, καθώς δεν επιτυγχάνονται οι προβλεπόµενοι στόχοι για τις εισπράξεις από τις ρυθµισµένες οφειλές.Ειδικότερα, µε το νέο αυτόµατο µηχανισµό:
• Θα παρακολουθούνται ψηφιακά και κεντρικά όλες οι προϋποθέσεις τήρησης της ρύθµισης.
• Σε περίπτωση που φορολογούµενος δεν τηρεί κάποια από τις προϋποθέσεις, θα λαµβάνει ειδοποιήσεις συµµόρφωσης, ώστε σε εύλογο χρόνο να τακτοποιήσει την εκκρεµότητα και εάν δεν το κάνει η απώλεια της ρύθµισης θα γίνεται µε κεντρική διαδικασία και όχι από τον κάθε τοπικό προϊστάµενο ∆ΟΥ.
*Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»