Ανάσχεση του κύματος των ανατιμήσεων στην τιμή του καφέ με παρεμβάσεις στο μέτωπο κυρίως των έμμεσων φόρων εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προκειμένου να στηρίξει την καθημερινή απόλαυση των καταναλωτών.

Το σενάριο που βρίσκεται πάνω στο τραπέζι προβλέπει παράταση του μειωμένου ΦΠΑ 13% στον καφέ για ένα εξάμηνο, έως το τέλος του 2024, καθώς το ισχύον ευνοϊκό πλαίσιο για τα καταστήματα της εστίασης λήγει στις 30 Ιουνίου, με αποτέλεσμα το συγκεκριμένο ρόφημα να επιστρέφει στον υψηλό συντελεστή 24%, τη στιγμή που τα σήματα από την αγορά παραπέμπουν σε νέες αυξήσεις της τάξης του 10%-20% το επόμενο διάστημα.

Στην περίπτωση που ο μειωμένος ΦΠΑ 13% επεκταθεί, το μέτρο αφορά είτε τον σερβιριζόμενο καφέ που διατίθεται για επιτόπια κατανάλωση είτε την παράδοση σε «πακέτο». Αρμόδιες πηγές εκτιμούν ότι οι εξελίξεις στην οικονομία και τα δημόσια οικονομικά επιτρέπουν τη διατήρηση της συγκεκριμένης φορολογικής ελάφρυνσης, καθώς το κόστος είναι πολύ μικρό, μόλις 77.000.000 ευρώ μαζί με τον μειωμένο ΦΠΑ για τα ταξί. Ωστόσο, για τις μεταφορές δεν υπάρχει τη δεδομένη στιγμή κάποιο σχέδιο για νέα παράταση.

Οι εκπρόσωποι του κλάδου ζητούν επανειλημμένα το «κούρεμα» ή ακόμα και την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ), ώστε να αποφευχθούν νέα «καπέλα» στην τιμή του καφέ, υποστηρίζοντας ότι είναι πλέον αδύνατη η απορρόφηση των αυξήσεων στο μεταφορικό κόστος από τους ίδιους και αργά ή γρήγορα το κύμα των νέων ανατιμήσεων θα γίνει αισθητό στην τσέπη των καταναλωτών. Οι ίδιες πηγές από το υπουργείο Οικονομικών αποκλείουν σε αυτή τη φάση τη μείωση του ΕΦΚ στον καφέ, καθώς πρόκειται για ένα ακριβό σενάριο που θα προκαλέσει μεγάλες ανατροπές στους στόχους για τις φετινές εισπράξεις στον προϋπολογισμό, οι οποίες θα αποδυναμωθούν σημαντικά και σε μια στιγμή που ο πήχυς για το πρωτογενές πλεόνασμα έχει τοποθετηθεί υψηλότερα, στο 2,1% του ΑΕΠ, ενώ υπάρχει και ο «κόφτης» στις πρωτογενείς δαπάνες για αυστηρή συγκράτηση στο 2,6% του ΑΕΠ.

Ενόψει της επαναφοράς του ΦΠΑ στον καφέ στο 24% έχει προγραμματιστεί συνάντηση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, Κωστή Χατζηδάκη, με τη διοίκηση της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης, στην οποία θα συζητηθεί εκτενώς το θέμα του φόρου.